Immobiliari
Economia Immobiliari 22/11/2022

El sector immobiliari preveu una recessió en el residencial el 2023

Un estudi de la UB i Forcadell augura una caiguda del 5% dels preus si el BCE manté l'augment de tipus d'interès

C.S.L
2 min
Habitatges en venda.

BarcelonaFi del boom immobiliari postpandèmia, que vindrà acompanyat d'una recessió en el mercat residencial el 2023 si els tipus es mantenen alcistes. El sector preveu una disminució de les vendes i també dels preus de l'habitatge durant el 2023 si el Banc Central Europeu (BCE) manté l'augment dels tipus d'interès i aquests arriben o superen el 3%. Segons un estudi de la consultora Forcadell i la Universitat de Barcelona, presentat aquest dimarts, les vendes disminuiran un 15% i els preus entre un 3% i un 5%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Alhora, l'estudi també dona per finalitzat el període de forta expansió que ha deixat el 2022 com un exercici de rècord per al sector, amb més de 680.000 habitatges venuts a tot Espanya. L'efecte de la frenada, accentuat per la disminució del crèdit, no es notarà en l'habitatge nou per la falta d'oferta. De fet, els preus en aquest àmbit continuaran creixent.

"Passarem d'un any fantàstic i meravellós com el 2022 a un de més mediocre, dolent si es compara amb aquest, però bo si es compara amb el 2016 i 2017", ha destacat el professor de la UB Gonzalo Bernardos en la presentació de l'informe. En aquest sentit, l'analista no ha descartat parlar de "recessió" tot i que ha reconegut que un cert alentiment del mercat és positiu si es volen evitar noves bombolles especulatives.

Segons ha explicat el conseller delegat de Forcadell, Ivan Vaqué, Espanya acabarà el 2022 amb uns 760.000 habitatges venuts, un 13% més que el 2021, dels quals 80.000 seran habitatges nous i els altres 680.000 de segona mà, un rècord en tota la sèrie històrica de l'habitatge usat, perquè en els anys de la bombolla immobiliària es venien molts més habitatges nous que ara.

Lloguer en alça

Pel que fa al lloguer, s’observa que hi ha un excés de demanda, que es deu a les noves formes de convivència i a l'augment de demanda de pisos per a ús turístic, de temporada o per compartir. Això farà que el refredament general del mercat no es noti en els lloguers al centre de grans ciutats com Barcelona, situació que tampoc es replica en el sector de les oficines, que s'haurà de barallar amb un altre problema: l'aparició de molta oferta nova. En canvi, en ciutats i barris més perifèrics, amb menys demanda turística o d'inversió, la caiguda de preus i demanda de lloguer serà més pronunciada. 

stats