Indústria

Empenta rècord del Govern a la indústria: més de 45 M€ per crear 1.400 llocs de treball

La Generalitat anuncia una línia d'ajudes que beneficiarà 205 empreses del sector

2 min
El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, es reuneix amb algunes de les empreses beneficiàries.

BarcelonaÉs la línia d'ajudes de la Generalitat a la indústria catalana més gran fins a la data. El Govern repartirà un total de 45,7 milions d'euros a 205 empreses del sector industrial que s'han compromès a crear 1.424 llocs de treball a través de les inversions que podran fer. El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha explicat aquest dilluns més detalls sobre la convocatòria, que inicialment tenia una dotació de 10 milions d'euros i es va ampliar per l'alta demanda.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquestes ajudes són a fons perdut per a projectes d'entre 250.000 i 3 milions d'euros, de manera que la injecció de la Generalitat pot arribar al 20% de la inversió, amb un màxim de 500.000 euros per a cadascuna. De fet, el Govern ha aprofitat una excepció en el marc europeu de suport a les empreses per incrementar aquesta dotació: fins ara les administracions no podien costejar més d'un 10% de les inversions, però la Unió Europea va ampliar aquest percentatge fins al 20% per pal·liar els efectes de la guerra a Ucraïna sobre el teixit empresarial del continent.

Així doncs, aquests diners públics serviran perquè les companyies beneficiàries puguin comprar maquinària o obrir noves fàbriques i ampliar així la seva capacitat productiva. "Tradicionalment, havíem trobat a faltar ajuts en inversió en capital. Les empreses industrials guanyaran múscul i reforçaran així el teixit industrial català capacitant-lo per aprofitar noves oportunitats de negoci", ha destacat Torrent.

Per exemple, a Reus, el fabricant de peces de precisió Preciber duplicarà la superfície de la seva planta en 4.000 metres quadrats més, una inversió que preveu la creació de nous llocs de treball. D'altra banda, Copiral, una companyia d'Agramunt especialitzada a produir pinso per a animals amb els excedents de la indústria alimentària, utilitzarà l'ajuda per finançar part dels 3 milions d'euros destinats a implementar una nova fàbrica. A Gandesa, la companyia de paper i cartó per a la indústria alimentària Gràfiques Salaet obrirà unes noves instal·lacions amb més maquinària i contractarà 10 treballadors, com a part d'una inversió total de 2,2 milions d'euros.

Micropimes i pimes d'arreu de Catalunya

Aquestes ajudes s'abonaran abans que s'acabi el mes de novembre i, a canvi, les empreses seleccionades es comprometen a mantenir durant els pròxims tres anys el volum de plantilla actual. Entre les més de 200, ara mateix sumen 19.295 llocs de treball i de mitjana s'han compromès a augmentar en un 7,38% el total d'empleats. El conseller d'Empresa ha remarcat que la majoria dels negocis beneficiats són microempreses i pimes (el 70%) i que els principals sectors són l'alimentari, la fabricació de productes metàl·lics i la indústria química.

Pel que fa a la distribució geogràfica, Barcelona és la demarcació que concentra una part més important de les ajudes, amb el Vallès Occidental, el Baix Llobregat, el Vallès Oriental i el Barcelonès al capdavant. Així i tot, Torrent ha defensat que aquesta línia ajudarà a garantir la presència industrial arreu de Catalunya. La convocatòria s'emmarca en el Pla Nacional per a la Indústria i el seu objectiu d'assolir un 25% de PIB industrial el 2030. La intenció del Govern és reeditar el programa, però això dependrà dels pressupostos per al 2024.

stats