Les vendes d'iPhone creixen més lent i amoïnen Apple

El gegant frena el creixement i augura que la facturació anirà a la baixa en aquest primer trimestre de l'any

Apple té una taca a l'expedient gloriós de vendes. Els seus ingressos no van parar de créixer en la recta final del 2015, però el ritme va ser inferior al que l'empresa esperava en el quart trimestre. Les vendes d'iPhone van avançar al ritme més lent de la seva història. L'empresa també ha pronosticat que la facturació en l'actual trimestre anirà a la baixa. Les previsions i la balança que ha presentat la companyia aquesta matinada arriben pocs dies després de la visita del conseller delegat, Tim Cook, a Brussel·les mentre l'empresa és una de les que està sent investigada. La CE sospita que Apple va deixar de tributar durant vuit anys a Irlanda, que és on té la seu europea, i això podria costar-li haver de desemborsar 8.000 milions. Els resultats de vendes del grup, mentrestant, preocupen els inversors tot i estar lluny de ser negatius. Els 74,7 milions de telèfons iPhone venuts durant el seu primer trimestre fiscal –que va acabar el 26 de desembre– van ser menys dels 76,5 milions que el gegant tecnològic esperava col·locar al mercat a tot el món. Això no és menor, tenint en compte que les vendes d'aquest dispositiu expliquen dos de cada tres euros de la facturació d'Apple. Van créixer un 0,5% sobre el mateix trimestre del 2014, el menor increment des que existeix aquest producte estrella nascut el 2007.

L'empresa ha avançat també que durant l'actual trimestre els seus ingressos es desacceleraran al ritme més ràpid dels últims 15 anys, segons informa l'agència Efe. Un altre canvi respecte a les velocitats de creixement a què està acostumat el gegant amb seu a Cupertino (Califòrnia).

Apple preveu ingressos d'entre 46.030 i 48.792 milions d'euros en el trimestre que finalitzarà al març, per sota dels 51.066 milions d'euros que donava per fets del mercat. Quedar-se en els valors que calcula la marca suposaria caure un 11% respecte al mateix període de l'any passat i seria el pitjor retrocés des de mitjans del 2001.

Els inversors dubten per la dependència del gegant d'un sol producte

Els marges bruts d'Apple, un cop descomptats els costos, van situar-se en el 39 o 39,5% en el trimestre actual. Els guanys de la companyia en l'últim tram del 2015 van créixer prop del 2% i van fregar els 17.000 milions d'euros. La facturació va créixer en termes similars fins als 69.800 milions d'euros, el ritme més discret dels darrers dos anys i mig, però malgrat tot, una xifra rècord en termes absoluts.

La Xina va tenir molt a veure en l'increment de facturació. Malgrat la inestabilitat que sacseja el gegant asiàtic, Apple manté l'aposta per a aquest mercat. Això sí, la companyia reconeix que veu debilitats sobretot a Hong Kong.

L'empresa va aferrar-se al seu rècord de facturació i beneficis per esvair qualsevol ombra de crisi. El cert és, però, que hi ha dubtes i que les accions d'Apple han caigut un 24% des del juliol davant la preocupació dels inversors pel creixement futur de l'empresa i la seva gran dependència d'un sol producte, l'iPhone.