Crònica

Isidre Fainé: "La Caixa només inverteix en empreses amb impacte social"

El dirigent assegura que "si estem a Aigües de Barcelona és perquè fa obra social"

2 min
Isidre Fainé, durant la conferència.

"Normalment no faig discursos, només els necessaris, i menys a les nou del matí". El president de La Caixa, Isidre Fainé, ha preferit no fer gala de la seva famosa capacitat de treball (aquest estiu farà 80 anys i ningú espera que deixi el càrrec) en una conferència de Barcelona Tribuna durant la qual ha repassat la història de la institució que lidera i ha explicat algunes claus que poden marcar el seu futur.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La Caixa es nodreix dels dividends que li aporten les empreses de les quals és accionista (inversions que realitza a través del seu hòlding Criteria). Ara bé, segons Fainé, no es busca únicament el benefici sinó un "equilibri" entre "el risc de les inversions, la rendibilitat a la qual s’aspira i l’impacte social que es vol aconseguir". Segons ha dit, "si estem a Aigües [de Barcelona] és perquè fa obra social". També ha posat d’exemple les "tarifes socials" de Naturgy o les "facilitats d’accés al servei" de Saba. Seguint aquesta fórmula "ens va raonablement bé, però sense fiar-nos-en ni un pèl".

Les paraules de Fainé potser ofereixen alguna pista sobre com invertirà La Caixa en un futur immediat. Després d'uns anys en què ha tingut un rol inversor de perfil baix, La Caixa ha anunciat recentment un gir estratègic per tornar a tenir protagonisme en aquelles companyies on entri com a accionista. Després de vendre participacions històriques com Repsol o Abertis ara és molt dependent dels dividends que li entrega CaixaBank i, sobretot, Naturgy. I ara La Caixa té diners per invertir: el 2018 va rebre més de 3.000 milions per la venda d'Abertis i fa poques setmanes va ingressar 750 milions per la venda de la participació que tenia a Suez.

Fainé també ha aprofitat per fer lluir la ja completada fusió amb Bankia, que ha permès un "estalvi de costos" i que demostra que "encara podem créixer" malgrat que CaixaBank (com es coneix ara el seu negoci bancari) ja és la primera entitat financera d’Espanya i de la península Ibèrica. Durant la vida de La Caixa-CaixaBank hi ha hagut un centenar de fusions amb altres entitats, de les quals Fainé n’ha viscut una quarantena. Una prova que "de canvis sempre n’hi ha hagut, però ara la velocitat és trepidant".

El president de La Caixa s’ha mostrat crític amb aquells que només pensen en "diners, diners, diners" ("hi ha gent que només vol viure i li importa un pito el que passi al seu voltant") i, quan li han preguntat per com veu la societat, ha respost lacònicament: "És difícil". Tot seguit s’ha explicat: "La gent hauria de llegir més, trepitjar més la realitat. No pot ser que [la gent] dediqui cinc hores al dia al mòbil i cinc hores a la televisió. Aquesta és la dada que tinc".

Segurament coneixedor de la fama que té com a persona més poderosa de Catalunya, Fainé ha deixat una última frase per recordar: "La vida és servei, no és poder. El poder per a què serveix? Per servir!"

stats