UE

Galleda d'aigua freda a Madrid: l'oficina antiblanqueig de la UE se'n va a Frankfurt

La ciutat alemanya obté 28 vots i la capital espanyola queda segona amb 16

2 min
Almeida i Cuerpo defensant la candidatura de Madrid a les institucions europees.

Brussel·lesGalleda d'aigua freda a Madrid. El Parlament Europeu i el Consell de la Unió Europea han acordat que la nova oficina de l'Autoritat Europea de la Lluita contra Blanqueig de Capitals (AMLA) s'instal·li a Frankfurt (Alemanya), que ha obtingut 28 vots, segons han informat fonts diplomàtiques a l'ARA. D'aquesta manera, la nova seu comunitària no anirà a la capital espanyola, que ha quedat segona, amb 16 vots. També s'han descartat la resta de candidatures –en total se n'havien presentat nou–, entre les quals hi havia París (6 vots) i Roma (4).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta oficina es preveu que tingui 400 treballadors, amb la possibilitat que, a la llarga i si l'organisme va creixent, la xifra d'empleats augmenti de forma substancial. "És una gran oportunitat, per això ha suscitat tant d'interès i hi ha tanta competència", resumeix una altra font diplomàtica. Per aquest motiu l'Ajuntament de Madrid (a les mans del PP) i el govern espanyol (controlat pel PSOE) aquesta vegada havien deixat de banda les seves diferències i s'havien unit per pressionar les institucions europees per poder albergar la nova oficina de la Unió Europea.

De fet, socialistes i populars han viatjat de bracet quatre vegades a Brussel·les per defensar la candidatura davant el Consell i el Parlament Europeu. Les dues formacions hi han anat a reivindicar una vegada i una altra que la capital espanyola era la ciutat més adient per quedar-se amb la nova seu, tant pels serveis que pot oferir als treballadors com per la bona connexió amb la resta de territori de la Unió Europea. "És una candidatura seriosa, sòlida i solvent. Som la millor seu per acollir l'autoritat antiblanqueig", deia l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, el mes passat des de la capital belga.

Al seu torn, el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, també va assegurar des de Brussel·les que Madrid era la "principal candidatura a batre" perquè té una experiència en matèria de fiscalitat "avalada internacionalment", i des dels anys 90 és "pionera" en el sector per la Sepblac, la unitat d'intel·ligència financera i supervisora espanyola. Finalment, però, l'Eurocambra i els estats membres han pres la decisió de forma conjunta per primera vegada i s'han decantat per la capital financera d'Alemanya.

Tot i que el PP i el PSOE havien treballat de forma conjunta per aconseguir que la nova oficina s'instal·lés a Madrid, els retrets entre les dues formacions no s'han fet esperar. L'eurodiputada popular Dolors Montserrat n'ha culpat la Moncloa i, de retruc, n'ha responsabilitzat parcialment l'independentisme. "Pedro Sánchez només treballa per acontentar el fugitiu Carles Puigdemont i la seva amnistia, i abandona Madrid", ha criticat la conservadora catalana. En canvi, Cuerpo s'ha limitat a felicitar el guanyador. "L'enhorabona a Frankfurt [...]. Des d'Espanya col·laborarem amb el nostre coneixement", ha piulat el ministre d'Economia.

stats