Macroeconomia

Bones notícies amb els preus 21 mesos després

L'INE confirma la moderació del cost dels aliments en comparació amb l'any passat

3 min
Un conductor omplint el dipòsit del cotxe amb gasoil en una gasolinera.

BarcelonaEl cost de la vida per a les famílies catalanes es va mantenir relativament estable a l'octubre, segons la dada que ha confirmat aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística (INE). En comparació amb el mes de setembre, l'índex de preus al consum (IPC, l'indicador que mesura l'evolució dels preus de béns i serveis de consum) va avançar tan sols un 0,1% al Principat. Així doncs, a Catalunya els preus es van situar un 3,4% per sobre dels nivells de l'octubre de l'any passat.

Pel que fa al conjunt d'Espanya, la variació respecte a un any enrere va ser d'una dècima més que la mitjana catalana, del 3,5%, la mateixa dada ja avançada per l'INE el 30 d'octubre. En relació amb el mes de setembre, la pujada intermensual va ser de tres dècimes, també un repunt dels preus superior al registrat a Catalunya. L'organisme estadístic ha reiterat que aquest comportament de la inflació va estar marcat per un descens inferior del cost de l'electricitat. En canvi, els carburants es van encarir menys que en el mateix mes del 2022.

L'evolució dels preus fins a l'octubre
Índex de preus de consum (IPC) general i per a tres partides de consum a Catalunya. Índex en què 100=gener del 2020

Si ens fixem en les categories de productes que conformen l'IPC, a Catalunya un dels subgrups que van empènyer a l'alça els preus va ser el vestit i calçat, amb una variació del 7,1% en comparació amb el setembre. Això s'explica per l'arrencada de la temporada d'hivern-tardor, després d'uns mesos en què les bones temperatures havien frenat les compres en la moda de cara a l'arribada del fred.

Moderació del cost dels aliments

A les butxaques dels consumidors, però, també preocupa l'evolució dels preus dels aliments. L'INE certifica que l'augment del cost d'omplir la nevera es comença a contenir. Encara que l'increment segueix sent elevat, del 9,5% (un punt menys que en el mes anterior), és la primera vegada des del maig del 2022 que se situa per sota del 10%. "Aquesta evolució respon, en gran part, al fet que els preus dels llegums i les hortalisses, la llet, els ous i el formatge, la carn i les fruites han pujat menys que l'octubre de l'any passat", remarca l'organisme estadístic.

Amb la publicació d'aquestes dades, també es confirma que la inflació subjacent (la que exclou els aliments i l'energia pel seu component més volàtil) es va continuar reduint a l'octubre en sis dècimes, fins al 5,2%. Aquesta és la taxa més baixa des del juny de l'any passat. Aquest conjunt de bones notícies pel que fa a l'encariment de preus arriba 21 mesos després de l'inici de l'escalada de l'IPC, que es va produir per la invasió russa d'Ucraïna el febrer del 2022.

Malgrat aquest optimisme relatiu, el president de la comissió d'economia catalana del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Josep Reyner, fa una lectura "ambivalent" de les dades. "Al final, la conclusió és que les tensions inflacionàries mantenen la tendència, que són molt resistents i no són fàcils de tombar", opina. En aquest sentit, destaca que tot i la moderació de la inflació subjacent, l'índex general sí que ha augmentat lleugerament en comparació amb el mes anterior. A més, recorda que ara Espanya ja no pot dir que la seva inflació és inferior a la de l'eurozona, on aquest indicador es va relaxar fins al 2,9% a l'octubre. "Hi ha dinàmiques de pujada de preus que s'han instal·lat i el BCE està llançant la idea que els tipus alts es mantindran durant força temps", conclou.

Els sindicats són un dels actors que vigilen més de prop la inflació pel seu impacte en la butxaca dels treballadors. El secretari general d'economia i treball de CCOO a Catalunya, Ricard Bellera, ha celebrat el context "d'estabilitat" de les últimes dades publicades, però ha recordat que els preus "encara estan molt per sobre de la renda disponible de moltes llars treballadores", amb increments de preu persistents en productes bàsics com l'oli. Per això ha fet una crida a "ampliar l'escut social i activar la negociació col·lectiva" perquè arribin millores salarials.

Per la seva banda, la UGT ha recriminat que l'abaratiment de les matèries primeres no s'ha traduït en una retallada dels preus finals, per la qual cosa "una part del teixit empresarial manté encara uns beneficis desorbitats". Per al sindicat, "és fonamental" limitar els marges empresarials (que acumulen una alça del 13,2% en els tres primers trimestres de l'any, segons l'Observatori de Marges) i establir uns preus màxims per a béns i serveis essencials.

stats