ECONOMIA
Economia 06/10/2011

El departament d'Economia estudia retallar la paga extra de Nadal als funcionaris

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, anuncia privatitzacions d'empreses públiques i noves reduccions de despesa per sota del 10% pel 2012

Ara
3 min

BarcelonaEl departament d'Economia està estudiant retallar la paga extra de Nadal als funcionaris. Fonts del departament han confirmat a l'ARA que aquesta proposta està en fase d'estudi i que va en la línia d'una intervenció del conseller del ram, Andreu Mas-Colell, en què demanava "més sacrificis" als treballadors públics, com per exemple que treballin més hores. "Tenim un sistema públic sobredimensionat i més val que tots els treballadors públics fem un esforç individual", ha destacat el conseller aquest matí a Els Matins de TV3. Els Matins de TV3"Malauradament no hi ha coses sagrades" i "més val que en aquest procés tots fem un esforç individual" per evitar que l'esforç recaigui només en uns pocs i no es puguin evitar acomiadaments, ha afirmat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Mas-Colell ha assegurat que la intenció del Govern és reduir la despesa, en totes les seves dimensions, a la del 2007. Tornar al sistema de salut o educatiu que el país tenia el 2007, això vol dir "modificar els augments salarials que hi ha hagut des d'aquell any fins ara". I aquest, diu, és un tema diferent als ajustaments que s'estan fent en el servei en si, que en aquest cas "són molt petits i molt ajustats", i que no van més enllà de la situació que hi havia el 2007. Amb tot però, el conseller ha reiterat que els ajustos dels sous i els complements salarials són "mínims" i "en cap cas dramàtics".

Privatitzacions a la vista

El Govern s'ha marcat reduir aquest 2011 el dèficit del 4,2% del PIB al 2,66% i per al 2012, situar-se a l'1,3%. "No és fàcil", assegura Mas-Colell, però "anem en el camí". Assegura que la política de les retallades "no és gens fàcil i genera resistències legítimes i naturals" i que de cara al 2012 s'hauran de seguir duent a terme, tot i que assegura que en aquest cas estaran per sota del 10%. Entre d'altres motius, perquè molts dels ajustos posats en marxa aquest any que "tindran un impacte ple" el 2012.

Per una banda, es reduiran les despeses i per l'altre, es buscaran ingressos extraordinaris, "no recorrents", a través de la venda d'immobles i la privatització d'empreses públiques, segons ha anunciat el conseller. Malgrat que la formula no està clara, podrà ser per la via de les concessions o d'altres, Mas-Colell ha anomenat la concessionària TABASA o el consorci Aigües Ter-Llobregat.

Sobre la posada en marxa de nous impostos, Mas-Colell no ha concretat què farà el Govern amb l'impost de patrimoni perquè dependrà en bona part dels resultats de les eleccions del 20-N. I ha tornat a defensar la idoneïtat de crear un impost sobre les grans fortunes, a l'estil de França, a nivell de l'Estat o al conjunt d'Europa. També ha negat taxativament cap augment en l'IRPF ja que Catalunya és, en aquest impost, la comunitat amb el diferencial més alt.

Els pressupostos després del 20-N

Finalment, Mas-Colell ha confirmat que serà "impossible" presentar els pressupostos de la Generalitat abans del 10 d'octubre i que compareixerà al Parlament per explicar-ho. Cosa que "no ha fet mai el tripartit", que tampoc ha presentat mai els pressupostos abans d'aquesta data, ha apuntat, assegurant que de fet el Govern no els presenta abans del 10 d'octubre des del 1980.

EL conseller ha afegit que és "materialment" impossible presentar-los abans d'aquesta data, "encara hi ha moltes incerteses". El Govern tampoc pensa presentar-los abans de les eleccions generals del 20 de Novembre perquè "no permetrà que es converteixin en objecte de joc electoral". "Es presentaran quan es puguin presentar", ha conclòs.

stats