Mercat laboral

Un congrés per aclarir quant i com treballaran els nostres fills

La flexibilitat i la formació transformaran el mercat laboral del futur

2 min
Dolors Bassa, Roger Torrent i Andreu Mas Colell.

BarcelonaFlexibilitat. Ha sigut la paraula més repetida aquest vespre durant el col·loqui Els treballs futurs, organitzat pel departament d'Empresa i Treball i que s'ha celebrat al Col·legi d'Economistes de Catalunya. Els participants: el conseller d'Empresa, Roger Torrent; l'exconseller d'Economia Andreu Mas-Colell, i l'exconsellera de Treball, Dolors Bassa, satisfeta d'assistir a un acte celebrat a la mateixa hora del mateix dia en què cinc anys abans entrava a la presó. El futur del mercat laboral i de la formació han centrat el diàleg. Un tema tan complex que requerirà aprofundir-hi més i per això, tal com ha anunciat Roger Torrent, l'any que ve, a la primavera, se celebrarà el congrés Els treballs en una nova economia per a la vida. L'objectiu, saber com serà el món laboral futur.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Roger Torrent ha centrat el debat. Els canvis tecnològics s'han accelerat exponencialment. I abans, durant la vida, el treballador es formava, treballava uns anys i després es jubilava. Però d'aquest sistema "lineal", en paraules del conseller, s'haurà de passar a un sistema "individualitzat", en una vida en què s'entrellaçaran períodes de formació amb períodes de feina. Un nou sistema que, a més, té debats molt candents: ¿haurem de repartir el treball? ¿Treballarem menys cobrant també menys? Mostres d'aquest debat ja estan sobre la taula, com poden ser, per exemple, la setmana laboral de quatre dies o la jornada de 35 hores setmanals.

"Les condicions de treball aniran a una major flexibilitat", ha detallat l'exconseller Mas-Colell, no només de jornada, també en l'edat de jubilació, per exemple. L'economista s'ha mostrat convençut que la digitalització augmentarà la productivitat i que, si alguns llocs de feina desapareixen per la disrupció tecnològica, se'n crearan uns altres de diferents. Una flexibilitat que, segons l'exconsellera Dolors Bassa, ha de ser bidireccional. No només ha de ser més flexible la força de treball, també ho hauran de ser les empreses, assegurant salaris "que donin per viure". Una cosa que Roger Torrent ha definit com a "flexiseguretat".

Però en aquest mercat de treball futur caldrà incidir molt en la formació, que haurà de ser "integrada", segons Bassa, lluny del model compartimentat de formació professional, formació contínua i formació ocupacional. Una formació que l'exconsellera considera que s'ha de considerar com una inversió. Torrent ha recordat que les universitats s'estan preparant per oferir aquesta formació i ha posat l'exemple del centre de formació professional de l'automoció que gestionarà la Universitat Politècnica. I si Torrent reclama un paper per a les universitats, Mas-Colell vol també la participació del sector privat: "S'ha de fer servir el capital formatiu de les empreses privades".

I baixant al moment més actual, sense mirar tan lluny, tots tres participants s'han mostrat partidaris, amb matisos, d'un pacte de rendes davant l'actual moment d'inflació desbocada. I Dolors Bassa ha afegit que és "més que convenient" un salari mínim de 1.100 euros.

stats