Laboral

La plantilla de Freixenet s'aboca a la vaga i acusa l'empresa de "matar el cava"

Els representants sindicals xifren en el 100% el seguiment de l'aturada contra l'ERO per acomiadar 180 empleats

BarcelonaLa plantilla de la multinacional cavista Freixenet Henkell va iniciar aquest dilluns a les 10 del vespre una vaga de quatre dies amb un seguiment, aquest dimarts al matí, del 100%, segons ha explicat a l'ARA Antonio Domínguez, president del comitè d'empresa de la companyia. Els treballadors es manifesten davant de la seu del grup a Sant Sadurní d'Anoia (Alt Penedès) per protestar contra l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) presentat per la direcció per retallar un 24% la plantilla i acusen la companyia de voler "matar el cava" apostant per la fabricació d'escumosos que requereixen menys mà d'obra i permeten una deslocalització de la producció.

Inscriu-te a la newsletter EconomiaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons Domínguez, el seguiment de l'aturada és total tant en l'entrada del torn de les 10 del vespre de dilluns com en el següent, que ha començat dimarts a les 6 del matí. Així mateix, tampoc ha entrat a treballar a les 8 del matí el personal d'oficines.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, Freixenet s'ha limitat a declarar que "respecta el dret de manifestació dels treballadors". "L'empresa es troba en un procés de negociació amb la representació legal dels treballadors", per la qual cosa ha declinat fer valoracions sobre la vaga "per respecte a aquesta negociació", han dit a l'ARA fonts de la cavista.

L'ERO que va presentar a l'abril la direcció del grup cavista busca reduir la plantilla en un màxim de 180 persones de Freixenet i de Segura Viudas –un altre dels cellers del grup–, un 24% del total de treballadors que ara hi ha a l'empresa. Els arguments de la companyia són que necessita una retallada de personal "per reestructurar les seves operacions de producció" davant de la "crisi sense precedents" que afecta la indústria del cava. Els "patrons climàtics extrems i les conseqüències a llarg termini de la contínua sequera de diversos anys a Catalunya" han provocat "greus interrupcions" en el sector del vi en els últims anys, va indicar Freixenet quan va presentar l'expedient.

Cargando
No hay anuncios

Cal tenir en compte que una majoria de les accions de Freixenet estan en mans de Henkell, la filial vitivinícola de la multinacional alimentària alemanya Geschwister Oetker. El 2018 les famílies Ferrer i Bonet, descendents directes dels fundadors de Freixenet, van aprovar l'entrada de Henkell al capital de l'empresa amb un 50,7% de les accions, que l'empresa alemanya va adquirir per uns 220 milions d'euros. Des d'aleshores, Freixenet Henkell ha estat dirigida per l'alemany Andreas Brokemper i pel català Pere Ferrer.

A finals de l'any passat, la cavista ja va presentar un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) per força major amb motiu de la sequera, però va ser rebutjat inicialment per la Generalitat. En una segona temptativa argumentant altres motius, el departament de Treball sí que va acceptar l'expedient temporal.

Cargando
No hay anuncios

Canvi de model

Un dels elements que més preocupen la plantilla del grup és un possible canvi de model productiu de Freixenet. En el canvi hi ha l'elaboració d'un nou vi escumós fora de la normativa de la Denominació d'Origen Cava –s'elabora només en quatre mesos, en lloc del mínim de dotze que marca la normativa de la DO– i que el grup exporta amb el nom de Freixenet Premium Sparkling Wine - Cuvée de España. Segons Domínguez, l'elaboració d'aquest escumós es fa amb raïm procedent sobretot de Castella-la Manxa i es va presentar a la plantilla com una solució "temporal" a la manca de raïm del Penedès durant la sequera.

Cargando
No hay anuncios

"Ens preocupava que la solució no fos temporal", ha assenyalat Domínguez, que explica que, tot i que l'ampolla és quasi idèntica a la del conegut cava Carta Nevada, com que no segueix el procés d'elaboració més rigorós que marca la DO, no pot ser etiquetat com a tal. Inicialment, aquest escumós s'havia de destinar sobretot als mercats alemany, austríac i suís (els tres grans països de parla alemanya), però Domínguez ha assegurat que ara també s'exporta a França i als Estats Units. De fet, ja l'any passat, Alemanya va deixar de ser el principal mercat en exportacions d'ampolles de cava justament pel pes que té Freixenet dintre de la DO i la decisió de vendre-hi aquest escumós alternatiu.

Inicialment, Freixenet va elaborar aquest escumós als cellers UCSA, una filial del grup ubicada també a Sant Sadurní, però actualment el 70% de la producció ja s'ha traslladat a Alemanya. "El cava tenia un potencial, que és que no el poden deslocalitzar. Però la marca sí", ha explicat Domínguez sobre el fet que Freixenet destini una part de la producció a fer un vi fora de la DO però que manté el nom de la companyia a l'etiqueta. Segons el representant sindical, hi ha el risc que el 100% de la producció d'aquest escumós acabi marxant a Alemanya o es deslocalitzi en cellers del grup a Castella-la Manxa, on els treballadors no estarien coberts per les millors condicions laborals que tenen els empleats dels cellers de Freixenet al Penedès.

Cargando
No hay anuncios

Segons Domínguez, aquest canvi de model de Freixenet pot "matar el cava", ja que implicaria la desaparició de molts llocs de feina al sector. "Som arrelats a la terra i sentim el cava com nostre. Hi ha moltes generacions treballant-hi", ha afirmat el representant de la plantilla, que ha reclamat que si l'empresa "vol canviar el model productiu, que ho digui".

Crispació pels acomiadaments

El president del comitè d'empresa ha descrit com a "molt crispat" l'ambient entre la plantilla, sobretot arran de la reunió mantinguda divendres, la cinquena de les negociacions entre sindicats i direcció. En la trobada, que va tenir lloc divendres, l'empresa va comunicar que la majoria dels 180 acomiadaments previstos serien a empleats de menys de 50 anys per evitar l'anomenada clàusula Telefónica, la doctrina legal que obliga les empreses a compensar l'Estat pels empleats que s'acullen a prejubilacions en un ERO.

Cargando
No hay anuncios

Domínguez considera que, si finalment els afectats per l'expedient són treballadors més joves, el que està fent l'empresa és "un doble ERO encobert", ja que primer retallarà la plantilla amb l'acomiadament d'aquests 180 empleats i en els anys immediatament posteriors també la reduirà amb prejubilacions dels empleats més grans, que segons els càlculs del comitè d'empresa poder arribar a ser uns 150 treballadors més.

Cargando
No hay anuncios

Aquest dimarts es preveu una nova reunió negociadora entre les parts, però els representants sindicals no són optimistes. "No descartem més dies de vaga la setmana que ve", ha dit Domínguez, ja que el termini de consultes de l'ERO durarà fins al 4 de juny. Aquest dimecres la plantilla es manifestarà pels carrers de Sant Sadurní, des de la seu del grup fins a l'Ajuntament, on seran rebuts per representants del consistori. De fet, el govern municipal ha reclamat a Freixenet que reconsideri l'ERO. Així mateix, dijous els representants dels treballadors han de comparèixer a la comissió de treball del Parlament de Catalunya, de manera que els sindicats també han convocat una protesta davant de l'hemicicle, a Barcelona.