Laboral

La Fiscalia ja investiga els delictes laborals de Glovo

El ministeri que dirigeix Yolanda Díaz va avisar fa mesos que obriria la via penal contra l'empresa

P. S. A.
2 min
Un repartidor de Glovo sota la pluja

BarcelonaL'aprovació de la llei rider ja fa tres anys no va posar mai fi a l'ús de falsos autònoms per part de plataformes de repartiment com la catalana Glovo. Davant d'aquests incompliments, el ministeri de Treball feia temps que amenaçava amb portar els possibles delictes laborals de la companyia a la Fiscalia General de l'Estat, i finalment ha complert aquesta promesa. Segons ha avançat aquest dimecres El País i ha pogut confirmar l'ARA, la fiscalia provincial de Barcelona ja ha posat en marxa una investigació a la companyia, després que la Inspecció de Treball remetés el seu informe sobre l'actuació de les societats mercantils de Glovo. Des de la reforma del 2022 el Codi Penal castiga amb penes de presó de sis mesos fins a sis anys els delictes contra els drets dels treballadors.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El ministeri que dirigeix Yolanda Díaz creu que l'empresa podria haver vulnerat el Codi Penal per "per no atendre els requeriments que se li han realitzat perquè reconegui com a treballadors per compte d'altri els seus repartidors", com fixaria la llei rider. Fins ara l'argument de Glovo ha estat defensar que el seu model va canviar un cop aprovada la norma i que a partir d'aquell moment els missatgers van comptar amb més llibertat per decidir les tarifes i els horaris. Tot i les multes milionàries a Glovo imposades per la Inspecció de Treball, la plataforma ha continuat operant de la mateixa manera fins ara.

Informe amb casos concrets

Com explica el rotatiu espanyol, a l'informe enviat per Treball es detallen centenars de casos concrets de repartidors que haurien de ser assalariats però segueixen com a autònoms. La Fiscalia General de l'Estat va rebre aquesta documentació l'octubre de l'any passat i ha traslladat la informació a la unitat de seguretat i salut en el treball "per si els fets denunciats podrien ser delicte contra els drets dels treballadors".

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va anunciar fa mesos que s'instaria la Fiscalia General de l'Estat a investigar si les empreses de repartiment estan vulnerant els drets fonamentals dels treballadors. Aleshores va avisar que encara que la llei rider funciona i la majoria de les empreses estan complint amb les seves obligacions, "el pes de la llei" cauria sobre les que la incompleixin. "El següent pas és la Fiscalia General de l'Estat i veure si hi ha invasió de l'esfera penal per la rebel·lió que hi ha en algunes d'aquestes empreses a Espanya", va dir Díaz en aquell moment.

stats