Obituari

Mor Fernández Tapias, l'empresari i vicepresident del Madrid que va passar per la premsa rosa

L'armador va crear un imperi navilier, sobretot de petroliers i metaners

3 min
Fernando Ferández Tapias i la seva esposa, Núria González, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaL'empresari Fernando Fernández Tapias, que va ser president de la Confederació Empresarial Independent de Madrid (CEIM), vicepresident de la CEOE i també vicepresident del Reial Madrid en totes les juntes presidides per Florentino Pérez, ha mort als 84 anys, segons han confirmat la patronal madrilenya i el club blanc, que han expressat les seves condolences a la família.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Fernández Tapias va ser un empresari molt reconegut, vinculat a les organitzacions patronals, i també va saltar a les pàgines de la premsa rosa quan va mantenir un afer amb la model Mar Flores, fins que aquesta el va deixar per Alessandro Lequio.

L'empresari va tenir vuit fills de tres dones diferents. Un d'ells, Bosco, va morir el 2010 mentre bussejava a les Canàries i el seu cos no va aparèixer fins dos anys després a 90 metres de profunditat, una pèrdua que el va afectar molt. L'empresari havia patit els últims anys diversos problemes coronaris, segons informa Europa Press, malgrat que no han transcendit les causes de la seva mort.

Nascut a Vigo el 24 de novembre de 1938, la seva família –eren dotze germans– tenia una petita empresa de conserves a Cambados. Es va casar per primer cop quan tenia 25 anys amb Victoria Riva de Luna (Chiqui), filla del propietari de la naviliera Suardíaz, amb qui va tenir quatre fills. Això el va portar a contactar amb el transport marítim i a partir de la primera empresa en què va treballar, Interoll, va acabar bastint un imperi navilier fins a ser el primer transportista naval de petroli a Espanya. Als anys 90 va aconseguir fer el gran creixement del seu negoci gràcies a nou petroliers i metaners i va aconseguir contractes amb empreses com Repsol o Gas Natural. El 2004 va vendre el seu negoci principal a l'empresa canadenca Teekay per uns 660 milions d'euros, tot i que es va reservar en l'acord la possibilitat de continuar amb l'explotació de possibles contractes amb els clients espanyols.

Fernández Tapias va ser propietari de les empreses Amura, Roda, Conservas Portonovo, Conservas Peña, Seapek Maritime Gas i Naviera Fernández-Tapias Galicia. També va ser propietari de la secció marítima de l'empresa de control de qualitat i certificacions Bureau Veritas.

Conegut pels seus pròxims com Fefé, era un home afable i sociable. El 1985 va ser nomenat vicepresident de la patronal madrilenya CEIM, càrrec que va ocupar fins al 2002. A banda de les empreses que va crear i fer créixer, va estar vinculat a altres companyies i va ser conseller de l'energètica Unión Fenosa, l'agència de viatges Marsans i la constructora OHL.

Fernández Tapias es va casar en segones núpcies amb Juana García-Courel Mendoza, amb qui va tenir dos fills més. El 2002, després de l'afer amb Mar Flores, es va casar en terceres núpcies amb Núria González Sánchez, més de 30 anys més jove, i amb ella va tenir dos fills més. Des d'aleshores estava pràcticament retirat de la vida pública, malgrat que continuava treballant en les seves empreses.

Demanda d'incapacitat

El 2021, però, va haver de fer front a una demanda d'incapacitat que van presentar als jutjats tres dels seus fills grans, Fernando, Borja i Íñigo, que volien impugnar el traspàs dels poders a les seves empreses que havia fet en favor del seu fill petit, Iván. Fernández Tapias es va defensar al jutjat argumentant que estava en plenes facultats i va comptar també amb el testimoni a favor seu del seu amic, empresari i president del Reial Madrid, Florentino Pérez. Finalment, el jutge va desestimar la demanda d'incapacitat.

stats