Economia22/05/2012

Obama dóna suport a Rajoy i demana al BCE que compri deute espanyol

El president nord-americà defensa polítiques de creixement a Europa per sortir de la crisi

Efe

ChicagoEl president dels Estats Units, Barack Obama, ha aprofitat les cimeres del G8 i de l'OTAN per implicar-se directament en el debat sobre com sortir de la crisi a Europa. Per Obama, cal combinar control fiscal i creixement. També creu que cal recapitalitzar la banca. Dóna així suport a les polítiques de creixement del nou president francès, el socialista François Hollande, davant la política centrada bàsicament en les retallades de l'alemanya Angela Merkel.

Inscriu-te a la newsletter Darwinisme empresarialInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Obama també ha demanat al Banc Central Europeu que compri deute sobirà espanyol per ajudar l'estat a sortir de la crisi. El president nord-americà ha reclamat "una política monetària que promogui la capacitat de països que, com Espanya i Itàlia, han posat en marxa objectius molt durs i polítiques molt dures".

Cargando
No hay anuncios

"Hem d'assegurar que els bancs siguin recapitalizats a Europa perquè els inversors tinguin confiança. I hem d'assegurar-nos que hi ha una estratègia de creixement juntament amb la necessitat de disciplina fiscal", ha dit Obama en la roda de premsa al final de la cimera de l'OTAN a Chicago.

Amb vista a les eleccions presidencials de novembre als EUA, a Obama li interessa que l'eurozona surti de la crisi, perquè això repercutirà favorablement en la recuperació econòmica als EUA, encara fràgil.

Cargando
No hay anuncios

La "bona notícia", segons Obama, és que a la cimera del G8, que es va fer aquest cap de setmana a Camp David, la residència d'estiu del president nord-americà, hi ha hagut "consens" sobre la necessitat que a Europa hi hagi un equilibri entre austeritat i creixement.

Amb les cimeres del G8 i de l'OTAN el nou president francès, François Hollande, ha vist recolzada la seva aposta per impulsar polítiques de creixement a Europa.

Cargando
No hay anuncios

En aquesta cimera s'esperava una forta resistència de la canceller alemanya, Angela Merkel, ferma defensora de l'austeritat a Europa.

Però, segons fonts diplomàtiques, no hi ha hagut tensions, i al G8 Merkel mateix va arribar a assegurar que no defensava cap posició diferent a la de França.

Cargando
No hay anuncios

A Camp David, Obama va qualificar de "seriosa" la crisi a l'eurozona. "Si una companyia es veu forçada a fer retallades a París o Madrid, això pot significar menys negoci per a les manufactures de Pittsburgh o Milwaukee i pot significar temps difícils per a les famílies i les comunitats que depenen d'aquests negocis", ha recordat. A Chicago el president ha tornat a posar l'accent en aquesta interdependència: "El que passa a Grècia té impacte aquí, als Estats Units. Les empreses són més reticents a invertir si veuen una gran quantitat d'incertesa que s'aproxima des de l'altre costat de l'Atlàntic ".

Obama també ha volgut deixar clar tant a Camp David com a Chicago que Europa "té la capacitat" de superar aquesta crisi i que tindrà el suport dels EUA per a això. Els vint països de l'Europ celebren aquest dimecres una reunió extraordinària a Brussel·les i EUA han ofert "assistència tècnica" i treballar "en algunes idees per estabilitzar els mercats", segons ha dit Obama, tot i que no n'ha donat detalls.