Institucions
Patronals20/11/2022

Coronas & Coronas, els germans 'notaris' del pols pel poder a la Cambra

El xoc entre Eines de País i La Caixa segueix present en el dia a dia de la institució

BarcelonaEl xup-xup de les eleccions de les Cambres de Comerç es comença a fer notori. Tot i que no es convocaran, com a mínim, fins a principis del 2023 i no s'espera que siguin fins a la primavera (en funció de com avanci l'elaboració del decret electoral, que depèn del departament d'Empresa de la Generalitat), els comicis de la institució estan en boca de gran part de l'empresariat, almenys entre bastidors.

Inscriu-te a la newsletter Darwinisme empresarialInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i que de moment l'única certesa que hi ha al voltant de les eleccions és que la candidatura independentista que actualment hi governa amb majoria, Eines de País, es tornarà a presentar –probablement amb una altra marca i noms nous–, i que la resta de l'empresariat està intentant acordar una candidatura unitària –de moment, amb poc èxit–, els rumors són constants. El que passa a la Cambra de Comerç de Barcelona s'ha de començar a mirar en clau electoral, i ubicar-hi els noms és clau per entendre'n el garbuix.

Cargando
No hay anuncios

Els plens de la Cambra, que se celebren cada mes a la casa de la Llotja, acostumen a ser molt hermètics i, darrerament, no tenien una gran ràtio d'assistència per part dels contraris a Eines. Però fa uns mesos que compten amb una cara nova: Josep Maria Coronas Guinart.

Aquest advocat i economista consta com a secretari (no membre) del patronat de Fundació La Caixa des de l'octubre del 2017, després del referèndum d'independència de Catalunya, i també és secretari d'Abertis Infraestructuras des del 2010. Segons fonts properes a la institució, Coronas és un dels homes de confiança del president de Criteria Caixa i Fundació La Caixa, Isidre Fainé. I ara és, també, membre del ple cameral: va substituir Juan María Hernández Puértolas, el representant de Criteria Caixa, una de les cadires de pagament, en un dels plens amb més tensió d'aquesta candidatura.

Cargando
No hay anuncios

Des d'aleshores, Josep Maria Coronas ha mantingut el lloc i "assisteix a tots els plens i fins i tot aixeca acta de tot el que es diu per no perdre pistonada; que està bé, perquè ho hauria de fer tothom, però no passa", expliquen fonts properes a l'ARA. De fet, l'altra persona que aixeca acta dels plens de la Cambra és Xavier Coronas Guinart, el secretari general de la institució i germà de l'advocat. Xavier Coronas és secretari general de la Cambra des del 25 de maig del 2017, segons publica la mateixa institució.

Entre aquest vincle familiar i el seu background professional, les males llengües apunten que Josep Maria Coronas "sembla l'espia de l'establishment de cara les pròximes eleccions".

Cargando
No hay anuncios

El ple fatídic

El 29 de juny va representar un abans i un després a les entranyes de la Cambra de Comerç de Barcelona. Un dia crític, en què el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va fer pública la resolució que confirmava la nul·litat del decret electoral dels últims comicis celebrats a la institució i que posava en dubte el ple actual, liderat pel grup independentista Eines de País i amb Mònica Roca com a presidenta.

Cargando
No hay anuncios

La notícia va saltar, justament, el dia que la Cambra celebrava un ple amb votacions que marcarien un punt d'inflexió: l'eliminació de dotze de les catorze cadires de pagament del ple, l'adhesió al Consell de la República i la remodelació de tota la imatge corporativa de la Cambra. El nerviosisme durant les hores prèvies a la celebració del ple era evident, i les trucades entre els membres de l'oposició reclamant-ne la suspensió no es van fer esperar. El motiu del nerviosisme era, precisament, la supressió del 85% de les cadires de pagament, també anomenades cadires de plata.

Històricament, aquestes cadires de plata les ocupa l'establishment amb representants de grans empreses, ja que l'aportació mínima és de 75.000 euros anuals i un compromís de quatre anys. Perdre l'opció d'ocupar dotze llocs en una de les joies de la corona de l'empresariat enerva els protagonistes clàssics d'aquestes institucions, com la banca, les energètiques o les big four, entre d'altres, que fins ara sabien que hi tenien un lloc assegurat.

Cargando
No hay anuncios

A l'epicentre del conflicte hi ha la pugna pel poder entre Eines i La Caixa. I aixecant acte del pols, dos germans: Coronas & Coronas.