Preocupació al Mobile i al saló ISE per la nova onada de covid

La bona marxa de les inscripcions s'ha aturat i els organitzadors demanen "més valentia" davant la variant òmicron perquè "no és tan greu"

El malson del coronavirus no desapareix. La nova variant òmicron està tornant a disparar les alarmes, i a Barcelona hi ha dos grans esdeveniments que tornen a patir: el Mobile World Congress (MWC) i la fira Integrated Systems Europe (ISE). Aquesta segona està dedicada a l’audiovisual i és menys coneguda a casa nostra perquè encara no s’ha celebrat mai a Barcelona (per culpa del covid, precisament), però té una dimensió només lleugerament inferior al Mobile pel que fa a públic assistent. Fins al 2020 es va celebrar a Amsterdam.

Inscriu-te a la newsletter Darwinisme empresarialInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Entre els organitzadors hi ha "molta preocupació" pel ressorgiment del covid, segons fonts consultades per l’ARA. "Anàvem molt bé [en reserves], però primer hi va haver una aturada i ara comença a haver-hi cancel·lacions. És preocupant", expliquen aquestes veus. Totes dues fires s’han de celebrar al febrer: la ISE a principis (entre l’1 i el 4 d’aquell mes, d'aquí a un mes i mig) i el MWC a finals (del 28 de febrer al 3 de març).

Cargando
No hay anuncios

Les mateixes fonts creuen que la nova variant "no s’està gestionant bé" perquè "no és tan greu" com les anteriors i el que caldria és "tirar endavant, amb valentia". Justament aquesta setmana el Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC, en les sigles en anglès) ha demanat més mesures de contenció social –com, per exemple, optar pel teletreball– per tornar a aplanar la corba de contagis.

Cargando
No hay anuncios

Això pot afectar especialment esdeveniments presencials que congreguen persones de tot el món, com ara les fires internacionals com el MWC i la ISE. A Alemanya, on s'estan tornant a aplicar restriccions (per exemple, als estadis de futbol) aquesta setmana s'ha anunciat que es cancel·lava la fira de turisme ITB, que se celebra a Berlín, una de les més importants del sector.

El Mobile va dir fa un mes que les confirmacions anaven a molt bon ritme. Normalment, aquest saló ocupava vuit pavellons de la Fira de Barcelona i, tot i que per a la pròxima edició n’hi hauria un menys, a mitjans de novembre ja tenien el 78% de l’espai ple. Així ho va explicar John Hoffman, conseller delegat de GSMA, l’empresa organitzadora del Mobile. Hoffman també va informar que grans expositors, com Huawei, Samsung, Google, Ericsson o Intel, havien confirmat la seva presència a la trobada. "És important que les empreses responguin, perquè són grans multinacionals i porten molta gent", expliquen fonts del sector. Cap d'aquestes empreses va ser a l’edició del 2021, que es va celebrar a molt petita escala amb l’únic objectiu de salvar GSMA de la desaparició, tal com va explicar aquest diari.

Cargando
No hay anuncios

El cert és que l’aparició del covid-19 l’any 2020 va agafar GSMA a contrapeu, ja que l’assegurança que tenia contractada no la protegia de l’aparició d’una pandèmia com aquesta. És previsible que en l’edició d’aquest any l’assegurança sí que prevegi el coronavirus com a causa per recuperar els diners en cas de suspensió, però GSMA no ho ha volgut confirmar quan aquest diari els ho ha preguntat.

Cargando
No hay anuncios

Un portaveu de GSMA assegura que "de moment no hi ha hagut canvis en el plantejament" del Moble 2022, tot i que la companyia "monitoritza la situació constantment". Des d’ISE tampoc han volgut fer cap valoració, mentre que Fira de Barcelona també opta per guardar silenci.

Pla de seguretat i salut

El que és segur és que tots dos esdeveniments tindran un protocol sanitari que exigirà complir determinats requisits. L’any passat, per exemple, per entrar al Mobile World Congress era obligatori fer-se un test d’antígens.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, una cosa que l'organització d'aquests salons no pot controlar són les restriccions que imposin les autoritats sanitàries, com per exemple les quarantenes obligatòries que s'han de fer per entrar a la Xina. Les restriccions que imposa Pequín, de fet, fan preveure que l'afluència de visitants asiàtics serà molt menys important en aquesta edició del que era normalment.

LES CLAUS
  • 1. Estan notant el Mobile i l’ISE l’aparició de la variant òmicron?Sí. Fa tot just un mes els responsables de les empreses organitzadores, John Hoffman (MWC) i Mike Blackman (ISE) van explicar que les inscripcions anaven a molt bon ritme. En el cas de la primera, per exemple, tenien ja reserves d’estands per a tres quartes parts de l’espai disponible. Ara, però, el ritme s’ha frenat i comença a haver-hi algunes cancel·lacions, segons les fonts consultades per l’ARA.
  • 2. Això posa en risc la celebració dels salons? Això és improbable, atès que la situació sanitària ara permet posar controls (passaport covid, per exemple) i fer tests addicionals a l’entrada, tal com va fer l’any passat el MWC. Ara bé, l’evolució de la nova variant serà decisiva en l’afluència de públic.
  • 3. Quanta gent va a aquests dos salons? El Mobile acostumava a tenir més de 100.000 visitants en els anys previs a la pandèmia. El 2020 es va suspendre i el 2021 va tenir al voltant de 20.000 visitants, només. Pel que fa a ISE, encara no s’ha celebrat mai a Barcelona. El 2019, l’últim any sense efectes de la pandèmia, va acollir 81.000 visitants a Amsterdam, on es celebrava encara llavors. El 2021 s’havia de celebrar per primer cop a Barcelona però, per culpa del covid, al final el saló es va fer només de forma virtual.