Economia 29/10/2012

Rajoy: "El rescat no és imprescindible encara"

El president del govern espanyol defensa una major integració monetària i política i només així acceptaria la creació d'un supercomissari que supervisés els pressupostos

Elena Freixa
2 min

BarcelonaEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha reiterat aquest dilluns que no veu encara que el rescat d'Espanya sigui necessari. "El govern no l'ha demanat perquè entén que no és imprescindible per defensar els interessos dels espanyols", ha respost en sortir de la reunió amb el primer ministre italià, Mario Monti.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Rajoy ha insistit que el programa de compra de deute per part del Banc Central Europeu (BCE) és un instrument "clau" perquè demostra que Europa està disposada a defensar l'euro passi el que passi. Tot i això, s'ha resistit a donar pistes sobre quan contempla Espanya acollir-se a aquesta ajuda europea.

"Ho faré quan pensi que és bo demanar-lo per als interessos generals d'Espanya", s'ha limitat a contestar davant les preguntes de la premsa.

Pel que fa a Itàlia, Monti també ha descartat que al país li calgui el rescat. Tot i recordar que van ser els més lluitadors perquè el BCE accedís a posar damunt la taula aquest mecanisme d'auxili als estats més castigats per la crisi del deute, Monti ha defensat que avui no és una opció que necessiti activar. "La prima de risc és menor que fa un any", ha dit, tot i reconèixer que els mercats encara la mantenen per sobre del que el país es mereixeria.

Tant Rajoy com Monti han presentat a la Moncloa l'aliança sense fissures de tots dos estats en matèria europea. Aquesta unió "estratègica", segons el mateix Monti, és la que mostraran de nou al proper Consell Europeu, que es reunirà el 23 de novembre.

'No' al supercomissari que vol el BCE

La creació d'un supervisor dels pressupostos dels estats membres que proposa el BCE (l'anomenat 'supercomissari') incomoda Rajoy. "La idea aïllada del supercomissari no m'agrada", ha refermat. En canvi, s'ha mostrat obert a discutir aquesta possibilitat sempre que es faci en el marc d'una estratègia que acceleri la integració econòmica i monetària (unió bancària) que vol el govern espanyol i que també defensa Monti.

Rajoy ha insistit que cal "fixar objectius i terminis" per donar un missatge de cap a on va Europa i no només proposar mesures –en referència al supercomissari– que incideixin en el dèficit, en què per altra banda ha recordat que ja està treballant el govern espanyol amb el seguit de reformes fetes.

L'eix Rajoy-Monti també ha tornat a defensar aquest dilluns una austeritat mesurada i que s'acompanyi per part d'Europa del pla d'estímuls a l'economia que es va apuntar a la darrera cimera.

"Defensem que es posi en marxa urgentment el pla per estimular l'economia, crear ocupació i garantir el finançament a les empreses, especialment les pimes", ha insistit el president espanyol.

Els líders espanyol i italià han comparegut en roda de premsa després de la cimera hispano-italiana que els ha reunit a Madrid. El president de l'executiu s'hi ha desplaçat amb tres dels seus ministres per repassar l'estratègia bilateral en matèria econòmica i política.

Ha sigut la quarta trobada entre Rajoy i Monti aquest any, en què tots dos dirigents han refermat l'estratègia conjunta en matèria europea i les seves receptes perquè l'eurozona superi la crisi que travessa.

stats