Economia 31/10/2016

El rebut de la llum puja un 5% a l’octubre i suma mig any a l’alça

X.g.
2 min
El rebut de la llum puja un 5% a l’octubre i suma mig any a l’alça

BarcelonaDivendres l’Institut Nacional d’Estadística (INE) va publicar la dada avançada de l’índex de preus al consum (IPC) del mes d’octubre. Per primer cop en molt de temps els preus evolucionen clarament a l’alça -van pujar cinc dècimes, fins al 0,7%-, en gran part pel pes de l’electricitat. Els preus de la llum ja fa sis mesos seguits que pugen, malgrat que en el conjunt de l’any encara no han recuperat tota la baixada dels primers quatre mesos, quan hi va haver molta producció eòlica i hidràulica. Ara la tendència és a l’alça, i dimecres passat el preu al mercat majorista va superar els 60 euros el megawatt hora, el nivell més alt des de principi d’any, segons les dades de l’operador del mercat OMIE.

Les estimacions fetes amb el simulador de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) indiquen que el rebut de la llum pujarà al voltant d’un 5% per a un client mitjà -una família amb una potència contractada de 4,4 quilowatts i una demanda anual de 3.900 quilowatts hora, que correspondria a una família de matrimoni i dos fills-. La pujada de l’octubre se suma a la del setembre (1,5%), l’agost (0,9%), el juliol (1,5%), el juny (8,3%) i el maig (0,7%). Aquest augments es van produir després de les baixades dels primers quatre mesos de l’any, d’un -10,6% al gener, un -6,5% al febrer, un -0,4% al març i un -3,1% a l’abril, segons les dades de l’INE. Els preus a l’alça sembla que es mantindran els pròxims mesos segons els contractes a futurs del mercat majorista.

Espanya continua sent un dels estats de la Unió Europea amb l’electricitat més cara. Així, segons les últimes dades del ministeri d’Indústria i Energia, actualitzades a 24 d’octubre, el preu en euros per quilowatt hora per a ús domèstic sense impostos és de 0,172, mentre que a Alemanya és de 0,139 euros, a França, de 0,110 euros, i a Portugal, de 0,124 euros. Entre els grans estats, només el Regne Unit supera el preu espanyol, amb 0,186 euros el quilowatt hora. En el cas dels preus industrials, el preu del quilowatt hora a Espanya és de 0,086 euros, mentre que a Alemanya és de 0,067 euros, i a França, de 0,066 euros. En el cas del Regne Unit, el preu és més car que a Espanya (0,122 euros), mentre que a Portugal el preu és igual que l’espanyol.

stats