Economia 11/04/2015

Repsol inicia un canvi de cicle en la direcció i el negoci

Brufau ha tancat l’última batalla entre accionistes

Xavier Grau
2 min
Repsol ha començat el procés del relleu a la cúpula amb Josu Jon Imaz com a conseller delegat, que assumirà funcions que fins ara tenia Antoni Brufau.

BarcelonaLa Caixa -o CaixaBank-és el soci més antic que queda a Repsol. Hi va entrar quan la petroliera es va privatitzar i ara s’hi manté com a primer soci, en una travessa que no ha estat exempta de batalles. De fet, no va ser fins al 2004 que La Caixa va aconseguir posar un dels seus homes a la presidència de la companyia. En aquell moment el president de La Caixa. L’entitat catalana va aconseguir apartar de la presidència de Repsol Alfonso Cortina -a qui va cedir la presidència de Colonial- i el va substituir Antoni Brufau (Mollerussa, 1948), fins aleshores president de Gas Natural i director general del Grup La Caixa, en què també era director general Isidre Fainé.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per a Brufau els onze anys que han passat no han sigut fàcils, i hi ha viscut més d’una batalla entre accionistes. Ara veu amb tranquil·litat una possible desinversió de La Caixa, segons afirmen des de la petroliera. Una prova és que en la pròxima junta d’accionistes Repsol pensa suprimir els blindatges. No obstant, a la companyia no creuen que CaixaBank desinverteixi, sinó que hi haurà una reordenació de la cartera, de manera que en passarà la participació o una part important a Criteria. CaixaBank també va confirmar que aquest és l’escenari que estudia.

Els números avalen aquesta tesi. Si CaixaBank vengués ara la seva participació perdria diners, ja que la part de Repsol en llibres la té valorada en 3.413 milions, quan a preu de cotització d’ahir el seu paquet valdria una mica més de 2.950 milions. Però, a més, Repsol inicia ara una nova etapa amb la compra de la canadenca Talisman per uns 10.000 milions d’euros. L’operació, que encara està pendent d’autoritzacions dels reguladors, assegura el creixement orgànic de la petroliera els pròxims anys, segons els seus portaveus. De fet, és una operació que marca el pas a una de molt similar -encara que de molt més volum- com la compra de British Gas per part de Shell.

Batalla i canvis

Durant la dècada i mitja que Brufau ha estat al capdavant de Repsol ha hagut de lluitar en diverses batalles entre accionistes, i La Caixa sempre ha acabat sobrevivint com l’inversor de més pes a la petroliera. Primer va aconseguir la retirada del BBVA. Més tard va ser Sacyr qui va intentar aconseguir el control de Repsol -va arribar a tenir-ne el 20% i a ser el primer accionista- i finalment va ser Pemex qui va plantar cara. I, mentrestant, l’Argentina va expropiar YPF.

Però, tot i veure trontollar la cadira, l’executiu de Mollerussa va aconseguir mantenir-se al capdavant i La Caixa és a hores d’ara el primer accionista i el més antic a Repsol.

Estabilitzada la situació i amb el negoci encarrilat, Antoni Brufau ja ha posat en marxa el relleu al capdavant de la companyia. Fa un any va decidir nomenar conseller delegat l’expolític del PNB Josu Jon Imaz, un home que ha anat guanyant pes en els últims mesos i que a la pròxima junta d’accionistes quedarà consagrat com el primer executiu. I Brufau serà reelegit per a quatre anys, però amb un perfil de president més institucional.

stats