Economia 24/03/2014

El govern espanyol confirma que les elèctriques hauran de tornar diners als usuaris

La mesura s'efectuarà perquè en el primer trimestre de l'any els preus del mercat han estat inferiors als fixats pel govern espanyol. L'OCU xifra la devolució en 40 euros

Europa Press
1 min

MadridEl ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, ha confirmat que "hi haurà una devolució" als consumidors en el seu rebut de la llum dels pròxims mesos, després de que el mercat majorista d'electricitat hagi marcat preus mitjans inferiors als fixats pel govern espanyol en el primer trimestre de l'any.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'organització de consumidors OCU va xifrar la setmana passada en 40 euros els diners que les elèctriques haurien de tornar de mitjana a les famílies per aquest concepte.

La devolució "s'efectuarà quan les elèctriques estiguin preparades per refer la factura i tornar l'import", va assenyalar el ministre en una entrevista al programa 'El objetivo' de la Sexta aquest diumenge. Segons Soria, el preu mitjà previst rondarà els 26 euros per megawatt/hora (MWh), enfront els 48 euros establerts per l'executiu espanyol.

El nou mecanisme de revisió entrarà en vigor el proper 1 d'abril, tot i que Indústria està a l'espera de l'informe del Consell d'Estat per si és convenient aplaçar-lo uns mesos. "Si fa falta un mes més o dos mesos, ho farem", va aclarir Soria.

El ministre va refusar un rescat al sistema elèctric similar al bancari, però va assegurar que "hi ha alguna cosa estranya" en els increments registrats per les elèctriques. "Els preus, el dèficit de tarifa i els beneficis no han deixat de pujar". Soria va afegir que la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) "segueix investigant" l'escalada de preus del sector durant el mes de desembre.

José Manuel Soria va sostenir que el descompte actual del bo social és del 20%, per sota del límit del 25% que fixarà el govern espanyol, i va xifrar en 2,5 milions el número total de beneficiaris.

stats