Economia 24/07/2012

Suïssa demana a Espanya l'extradició d'un informàtic que va robar dades del HSBC

Les dades robades van permetre a França identificar més de 3.000 evasors d'impostos

Efe
1 min

GinebraL'informàtic del banc HSBC que va robar dades de clients –entre els que figuren casos de frau fiscal– per entregar-los a les autoritats franceses, va ser detingut a Espanya el passat 1 de juliol segons l'Oficina Federal de Justícia (OFJ) de Suïssa, país que ha demanat la seva extradició.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El robatori de la informació, que hauria inclòs fins a 15.000 identitats, es va realitzar en una sucursal del banc a Ginebra pel que el govern helvètic va fer arribar el 5 de juliol al Ministeri de Justícia espanyol la sol·licitud d'extradició contra Hervé Falciani.

Segons la portaveu de l'OFJ, les autoritats espanyoles hauran de determinar si el delicte que Suïssa imputa a Falciani està contemplat també en la legislació espanyola.

L'excol·laborador del HSBC, d'origen franco-italià, es va apoderar de la informació l'any 2007 tot i que el cas va sortir a la llum dos anys més tard, coincidint amb les crítiques de diversos països europeus contra el secret bancari a Suïssa.

La informació robada per Falciani va provocar una crisi diplomàtica entre Suïssa i França, que va acceptar tornar el suport de les dades després d'haver-ne consultat el contingut.

Gràcies als expedients, França va identificar a uns 3.000 contribuents que havien evadit impostos i, a més, va facilitar a altres països informació sobre els seus ciutadans que evadien impostos.

En relació amb aquest cas, Espanya va demanar l'any passat informació bancaria sobre alguns dels imputats en el "Cas Gürtel" que estarien inclosos en el que ara es coneix com la "llista Falciani".

stats