Economia 25/09/2017

Els consumidors pagaran a les elèctriques les indemnitzacions pel bo social

El Tribunal Suprem estima que se sufraguin a través del sistema elèctric i no del tresor públic

Ara / Agències
2 min
Segons les últimes dades publicades per l’Idescat l’octubre passat, 358.100 persones a Catalunya no poden mantenir el seu habitatge a una temperatura adequada

MadridEl Tribunal Suprem considera que les indemnitzacions a les elèctriques per les quantitats abonades pel bo social s'han de fer a càrrec del sistema elèctric i no a càrrec del Tresor. Segons la interlocutòria citada per Europa Press, el Suprem acorda l'obligació de reintegrar les quantitats abonades en concepte de bo social entre 2015 i 2016 a més dels interessos legals amb càrrec al sistema elèctric. Per tant, serà el mateix superàvit del sistema elèctric (o sigui el que paguen els consumidors) el que servirà per pagar les indemnitzacions a les grans empreses del sector.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El Tribunal Suprem ja havia tombat en dues sentències el sistema de finançament del denominat bo social –una tarifa elèctrica per a famílies vulnerables–, que establia que l’havien de pagar les elèctriques integrades, és a dir, les que tenen la generació, distribució i comercialització de l'energia. El tribunal el va considerar discriminatori i va obligar l'Estat a indemnitzar les companyies.

Ara, però, el mateix tribunal ha estimat que les indemnitzacions es puguin fer a càrrec del sistema elèctric i no de l'Estat.

Per tot això, el govern espanyol ja havia inclòs diverses disposicions addicionals al projecte de llei dels pressupostos generals d'aquest 2017 en què recull la possibilitat de dedicar part del superàvit del sistema elèctric a sufragar tant els ajuts a les renovables en territoris no peninsulars com les indemnitzacions per les decisions judicials a favor de les empreses del sector.

Des del 2014 que el sistema elèctric espanyol té superàvit, i acumula més de 1.000 milions d'euros. Malgrat això, l'endeutament d'aquest sistema pendent de pagament arriba als 20.000 milions i, per tant, encara té altres despeses per cobrir. Però el govern espanyol ja preveia que "de manera excepcional" aquest 2017 els superàvits d'ingressos del sistema elèctric es podrien destinar "al pagament d'indemnitzacions en execució de sentències derivades de la normativa del sector elèctric".

Les indemnitzacions han de compensar Endesa, Iberdrola, Gas Natural, EDP España i Viesgo per haver assumit el cost d'uns 500 milions d'euros del bo social des del 2015.

stats