UE

Brussel·les multa Apple amb 1.800 M€ per obstruir l'ús de plataformes com Spotify

La Comissió Europea acusa la marca californiana d'incomplir les lleis antimonopoli de la Unió Europea

3 min
apple

Brussel·lesNou cop de Brussel·les contra les grans tecnològiques. La Comissió Europea ha anunciat aquest dilluns una multa de 1.800 milions d'euros a Apple per dificultar i restringir l'accés dels seus clients a plataformes de serveis de música en línia com Spotify. En aquest sentit, la vicepresidenta de l'executiu comunitari, Margrethe Vestager, l'ha acusat en roda de premsa "d'abusar de la seva posició dominant" i de posar entrebancs als clients d'iPhones i d'iPads que volen escoltar música per aplicacions que no siguin d'Apple.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

És la primera sanció que la Comissió Europea imposa contra una gran tecnològica per abús de posició dominant al mercat de la música en línia i la quantitat a pagar ha estat molt més elevada del que es preveia. De fet, fa temps que Apple i Vestager mantenen una guerra oberta i aquest dilluns la vicepresidenta ha tornat a advertir l'empresa que si vol evitar més multes cal que modifiqui l'estratègia comercial.

"Per fixar l'import, la Comissió ha tingut en compte la durada i la gravetat de la infracció, així com el volum total i la capitalització borsària d'Apple. També ha tingut en compte que va presentar una informació incorrecta en el procediment", diu el comunicat emès per l'executiu comunitari, que també vol garantir que la sanció sigui "dissuasiva".

En aquesta línia, Vestager ha remarcat que la manera de funcionar d'Apple en aquest sector és "il·legal" d'acord amb les lleis antimonopoli de la Unió Europea i ha criticat que "durant dècades" hagi impedit "a milions de consumidors europeus" prendre decisions ben informades sobre en quina plataforma escolten música.

Tanmateix, Apple ha publicat un comunicat en què ho nega i critica que la Comissió Europea "no ha aconseguit descobrir cap evidència creïble" i ha acusat Brussel·les de voler beneficiar Spotify perquè és una empresa sueca. "Spotify té l'aplicació de música en línia més gran del món i s'ha reunit amb la Comissió Europea més de 65 vegades durant aquesta investigació", li retreu Apple. Així doncs, tot apunta que l'empresa californiana portarà la sanció de l'executiu comunitari al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

Les traves contra Spotify

La Comissió Europea assegura que en la investigació que ha dut a terme a petició de Spotify ha constatat que Apple evita que als seus clients els arribi informació "sobre els preus de les ofertes de subscripció disponibles" alternatives. I, per tant, els usuaris dels aparells amb sistema iOS no són informats i no poden veure les diferències de preu entre les subscripcions d'Apple i la resta.

Brussel·les també assegura que Apple no inclou enllaços web que portin a aplicacions que no siguin seves o que permetin la compra de subscripcions d'altres plataformes, com pot ser Spotify. A més, l'executiu indica que la tecnològica californiana impedeix que altres aplicacions es posin en contacte amb els seus propis usuaris a través de correu electrònic, per exemple, per informar-los d'altres ofertes o serveis, encara que fins i tot s'hagin creat un compte amb aquestes plataformes.

Per totes aquestes traves, la Comissió Europea conclou que Apple ha contribuït "durant deu anys" al fet que els europeus hagin pagat "preus significativament més alts" dels que haurien d'haver pagat per les plataformes de música en línia. També apunta que hi ha "perjudici no monetari en forma de degradació de l'experiència de l'usuari", perquè havia "d'emprendre una recerca feixuga abans de trobar l'oferta pertinent" o hi desistia i no "se subscrivia a cap servei alternatiu perquè no podia trobar l'adequat".

stats