CRISI DEL DEUTE
Economia 02/07/2011

La UE aprova l'entrega del darrer tram del rescat grec

L'aprovació del pla d'ajust dimarts passat per part del Parlament grec ha propiciat el desbloqueig de les ajudes

Redacció
1 min

BarcelonaEls ministres de Finances de la zona euro han segellat aquesta tarda el seu compromís per desbloquejar el darrer tram d'ajudes del primer rescat grec, que hauria d'evitar que el país suspengués pagaments durant l'estiu. Aquest paquet d'ajudes suma 12.000 milions d'euros, dels quals 8.700 provindran de la UE i 3.300 dels fons de l'FMI.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'Ecofin va decidir ahir avançar la reunió per donar llum verda al darrer tram del rescat, prevista inicialment per diumenge. A més, els ministres de Finances van considerar que no seria necessària una trobada dels titulars econòmics de la zona euro, sinó que n'hi hauria prou amb una vídeo conferència. Aquestes decisions responen al relaxament dels temors sobre la fallida grega després que el Parlament hel·lè aprovés dimarts un pla d'austeritat que preveu millorar els ingressos de l'Estat en 78.000 milions d'euros en cinc anys. El pla inclou privatitzacions d'empreses públiques, un augment de la pressió fiscal, retallades importants en la despesa pública i un aprimament de l'administració.

L'aprovació del pla d'ajust grec va calmar la pressió sobre els països més endeutats de la UE i va tornar a portar la confiança a les borses. A Espanya, la prima de risc va reduir-se des dels seus màxims històrics de 293 punts assolits dilluns, fins als 234 amb els quals va tancar ahir la setmana. La borsa espanyola, que havia perdut tot els guanys de l'any com a conseqüència de les turbulències ocasionades per la crisi grega, va tancar la setmana amb una pujada propera al 7%. D'aquesta manera, el selectiu Ibex 35 torna a situar-se en beneficis en el que portem d'any.

stats