22/08/2022

L'accés a l'habitatge es complicarà encara més

2 min
Barcelona és la ciutat més envellida pel que fa als habitatges destinats a venda i lloguer

BarcelonaL'accés a l'habitatge s'ha convertit en un problema endèmic a Catalunya, on cada vegada els joves tenen més dificultats tant per llogar com per comprar a causa dels preus elevats. Cap de les solucions que s'han plantejat des de les administracions ha aconseguit resoldre la qüestió, en tot cas només mitigar-lo. I el problema es pot agreujar encara més en el futur a causa de les pujades de tipus, que encariran els préstecs hipotecaris. Les dades dels registradors del segon trimestre indiquen que molta gent està anticipant les compres d'habitatge en previsió que en el futur serà molt més difícil accedir a una hipoteca amb un tipus d'interès assumible. Així, en el segon trimestre el nombre d'hipoteques s'ha disparat un 10% respecte al primer trimestre i més d'un 30% respecte al mateix període de l'any passat. En paral·lel, els preus també han pujat, un 5,6%, però no tant com la inflació. La conclusió és que els consumidors veuen que les hipoteques estan a punt d'encarir-se i que, per tant, cal afanyar-se a signar-ne una mentre encara hi siguin a temps.

L'augment, doncs, té data de caducitat i no respon a una dinàmica de bombolla sinó a una previsió sobre el futur. I és que en efecte l'Euríbor, el principal indicador per a les hipoteques de tipus variable, continua la seva escalada i se situa en el seu nivell més alt des de fa una dècada. Els experts avisen que és qüestió de temps que els bancs repercuteixin els preus en els préstecs i cada vegada sigui més difícil accedir a finançament. A més a més, els consumidors demanen cada cop més diners. La hipoteca mitjana actualment a Catalunya és superior als 160.000 euros, de manera que si les coses van malament moltes famílies en el futur afrontaran el problema del sobreendeutament, i de retruc pot augmentar la morositat. Aquest punt sí que coincideix amb el de la crisi financera del 2008.

Per tant, existeix el perill que el doble fenomen de preus de l'habitatge alts i hipoteques cares acabi asfixiant el mercat immobiliari i provocant un coll d'ampolla i una frenada en sec del sector. Caldrà veure com respon a aquest escenari l'altra pota del mercat immobiliari, el lloguer, però de moment res fa pensar que els preus hagin de baixar. Afortunadament, el topall del 2% en la pujada dels lloguers ha servit per amortir l'efecte de la inflació. Però en algun moment aquest topall també desapareixerà.

El quadre de futur, doncs, resulta extremadament preocupant i caldria, des de les administracions, anticipar-se per evitar que una porció cada cop més gran de la població no pugui accedir a l'habitatge. La necessitat de refredar l'economia per controlar la inflació, que és la lògica que subjau rere les pujades de tipus, té efectes col·laterals que poden resultar socialment molt perjudicials. En el cas de l'habitatge, a més, plou sobre mullat, ja que sembla que no s'hagi après res de la crisi del 2008. Mentrestant, els privilegiats que encara poden contractar una hipoteca avui potser són els últims que podran fer-ho en condicions relativament avantatjoses.

stats