06/01/2022

Austràlia aplica la llei amb Djokovic

2 min
Els familiars i el cos tècnic de Djokovic durant una roda de premsa en suport al número 1 mundial.

BarcelonaEl tenista Novak Djokovic, número 1 del món, es troba retingut en un hotel de Melbourne fins que dilluns un tribunal dictamini si té dret a entrar al país encara que no estigui vacunat contra el covid-19, tal com és obligatori segons la normativa australiana. Els seus advocats asseguren que l'esportista disposa d'una exempció mèdica sèrbia perquè va passar la malaltia fa uns mesos, però el cert és que hi ha declaracions de Djokovic en què mostra una posició ambivalent amb les vacunes (diu que no vol posicionar-se a favor ni en contra), de manera que tot apunta que en realitat no s'ha volgut vacunar. De fet, el mateix Rafa Nadal, que ha passat la malaltia fa ben poc, ha sigut molt crític amb el serbi.

El cas ha donat la volta al món per la rellevància del personatge, i és una prova de foc per a les autoritats australianes, que ara han de decidir sobre aquest cas concret, amb tot el que suposa. Però el primer ministre australià, Scott Morrison, ha estat molt clar: "No hi ha casos especials, les regles són les regles". Efectivament, ¿en quin lloc quedarien les crides de les autoritats a vacunar-se si hi pot haver excepcions a les regles per a persones concretes, per molt famoses que siguin?

El cas de Djokovic és especialment il·lustratiu perquè demostra que algú, aprofitant que té recursos i influència, pot adoptar una postura insolidària i fins i tot perillosa per a la resta de persones que coincideixin amb ell. Pot contractar els millors advocats i buscar una argúcia legal per saltar-se l'obligatorietat de la vacuna. Per això és tan important que, si aquesta és la seva voluntat, no se surti amb la seva i Austràlia li denegui l'entrada fins que no compleixi els requisits. Els australians han patit els confinaments més estrictes a causa de la política de covid 0 i han anat a vacunar-se de forma massiva. Per què ara haurien de fer excepcions amb un tenista antivacunes?

Cal subratllar que el moviment negacionista s'ha convertit ja en un problema de salut global, perquè la immunització només és efectiva si abasta una àmplia majoria de la població. Un país tan pròxim com Itàlia ha decretat l'obligatorietat de la vacunació per als majors de 50 anys, i a França el president, Emmanuel Macron, ha declarat la guerra als antivacunes. Totes les persones amb una mínima rellevància pública tenen ara una responsabilitat social amb les vacunes, i ja no diguem les estrelles mundials com Djokovic, amb el ressò que tenen avui dia les xarxes socials. En aquest cas no s'hi valen equidistàncies, perquè està en joc la salut de tothom, i especialment la de la nostra gent gran.

Esperem que la lliçó australiana arribi a tot arreu de forma nítida i clara: la vacunació és l'únic camí per derrotar el virus entre tots, i si algú en vol quedar al marge, malgrat posar en risc la salut dels altres, n'ha d'assumir les conseqüències. Es digui Djokovic o es digui com vulgui.

stats