18/05/2023

Totes les aigües són importants

2 min
Operaris de la Casa Canal contruint una tanca per retenir l'aigua al canal Urgell

Ha plogut uns dies i tots hem respirat alleujats. Els xàfecs i pluges d'aquestes primeres setmanes de maig naturalment han estat molt benvinguts. Però de moment no ens treuen de pobres: la sequera continua sent una amenaça evident, perfectament real i preocupant. Veníem de molt avall i el nivell dels pantans continua sent de mínims. Si no hi torna a haver aviat un episodi llarg i consistent de pluges, a finals de maig tornarem a estar en una situació crítica i l'estiu es presenta complicat. Això és el que remarquen tant els experts com els responsables tècnics i polítics de l'abastiment. La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha advertit aquest dijous que la sequera persistirà irremeiablement i que la situació de les seves reserves d’aigua empitjoraran en les pròximes setmanes. A més, alerta que hi haurà més restriccions als usos hidroelèctrics i industrials.

Si des dels mitjans de comunicació i des de la ciutadania hem d'exigir als governants solucions a curt i llarg termini per garantir, no només l'aigua de boca, sinó també l'aigua per a usos agrícoles (que han de ser més eficients) i econòmics en general (i turístics en particular), des de les instàncies oficials té lògica que ens instin, als usuaris, a la responsabilitat i la prudència en el consum. La mateixa CHE ha sortit a demanar contenció a la ciutadania. I el discurs del director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) té tot el sentit quan indica a l'ARA que, malgrat que en conjunt ja en fem un bon ús, hi ha encara un marge de 20 litres per dia i persona d'estalvi d'aigua, un marge que no és gens descartable que calgui activar aviat, i quan ens recorda que cada cop que estirem la cadena del vàter gastem 6 litres. El vàter, doncs, no s'ha de fer servir de paperera.

El debat sobre l'aigua ha vingut per quedar-se. En seguirem parlant molt en els pròxims mesos. I anys. Per això des del diari, sense caure en alarmismes ni visions demagògiques, hem preparat una eina pràctica i rigorosa per fer un seguiment constant de l'evolució de la sequera. A partir d'aquest divendres la podeu consultar a la web. Una eina que, a més de ser útil al lector, contribueixi a la conscienciació col·lectiva sobre un problema comú.

El moment pitjor pot arribar al setembre, quan és probable que s'hagi de declarar una situació d'emergència general, amb reduccions importants de consum a les grans zones urbanes, incloent-hi talls del subministrament o reducció de la pressió a les aixetes. Ajuntaments, empreses i particulars hem d'estar preparats per a aquesta eventualitat. Ara mateix, al voltant d’un 30% dels municipis de les conques internes, uns 200, no estan complint els màxims fixats de consum que els pertoquen: és urgent que es posin al dia i que rebin els ajuts anunciats perquè ho facin. I n'hi ha una cinquantena que ni tan sols han enviat les dades de consum. En aquesta qüestió, tal com està el país, una deixadesa així no és acceptable. L'exigència i l'autoexigència han de ser màximes a tots els nivells, tant individual i privat com col·lectiu i públic.

stats