07/08/2018

Trump contra l'Iran i el multilateralisme

Els EUA han restablert les sancions contra l'Iran que van ser aixecades amb l'acord nuclear assolit el 2015 en una complexa taula multilateral en què, a més de la Unió Europea, van participar la Xina i Rússia. Amb un absolut menyspreu pel pacte firmat pel seu predecessor, Barack Obama, i per la comunitat internacional, Donald Trump ha decidit imposar el seu criteri unilateral i imprevisible al país persa i als seus teòrics socis internacionals. Trump estreny d'aquesta manera l'aliança amb Israel i continua allunyant-se de la UE.

L'objectiu de l'administració Trump és provocar "un canvi de conducta" del règim iranià i apunta directament contra les seves "activitats desestabilitzadores a la regió", com ara el suport a Hezbol·lah, Hamàs, les milícies houthis del Iemen i el govern sirià. Els tentacles geoestratègics de l'Iran són indefensables, però una norma de la diplomàcia internacional per mantenir la capacitat de negociació és intentar separar carpetes per solucionar-ne alguna. És el que la comunitat internacional va fer amb l'acord per limitar el programa nuclear iranià a canvi de rebaixar la pressió sobre una economia debilitada. De fet, l'acord va ser un èxit i l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica assegura que Teheran l'ha complert en els termes previstos.

Cargando
No hay anuncios

L'objectiu de l'administració Trump és que l'asfíxia econòmica forci un canvi de política o directament de règim a l'Iran. La situació interna no és fàcil, el rial ha caigut més del 60% respecte al dòlar des del 8 de maig, quan el president dels EUA va anunciar la retirada de l'acord nuclear, i el país no està socialment en calma. Les protestes per l'increment de preus i el desabastiment de medicaments i altres productes bàsics han provocat protestes arreu del país durant les últimes setmanes. Si les sancions que impedeixen l'ús del dòlar, la comercialització de metalls, la venda de cotxes i altres productes locals, com les catifes i els festucs, s'allarguen, com Trump ha anunciat, ningú no pot preveure quines conseqüències tindran sobre el president Hassan Rouhani, que rep la pressió alhora dels EUA i de l'oposició rigorista.

Trump ha amenaçat directament les empreses que facin negocis amb l'Iran en una mesura de dubtosa legalitat internacional, però que pot frustrar molts negocis. Per intentar evitar-ho, la UE ha anunciat l'entrada en vigor de l'anomenat estatut de bloqueig, que intenta limitar les sancions nord-americanes. L'objectiu de la diplomàcia europea és mantenir oberts els canals financers i assegurar que es manté l'exportació de gas i petroli iranians. Però serà difícil impedir que continuï la sortida d'empreses que ja s'està produint entre els que no volen embolics amb l'administració nord-americana. Des del mes de maig, empreses del sector energètic i de l'automòbil estan marxant de l'Iran.

Cargando
No hay anuncios

La Xina i Rússia ja han anunciat que preservaran les relacions comercials amb Iran i per a tots dos països aquest és ja només un dossier més de la llarga llista de desavinences amb l'administració Trump, que fa gala un cop més d'un tarannà imprevisible i unilateral.