El + Nou27/09/2015

"Totalitaris", "corruptes", "fanàtics", "il·luminats", "incultes", "egoistes": el 27-S als editorials de Madrid

Els diaris 'El País', 'La Razón', 'Abc' i 'El Mundo' admeten implícitament el caràcter plebiscitari dels comicis i dediquen editorials i articles a advertir de les conseqüències, diuen, d'una eventual victòria independentista

Ara

Barcelona'El País': "Catalans, a votar"

- "Per extremes i polaritzades que hagin estat les posicions prèvies, ningú hauria de pensar que anant a votar transfereix a la candidatura guanyadora la legitimitat suficient com per donar passos irreversibles".

- "No és possible renunciar sense més als llaços vertebradors, tant culturals com emocionals, creats per una llarga convivència. Tampoc s'ha de menystenir el factor d'incertesa que introduiria l'eventual separació de les economies espanyola i catalana".

Cargando
No hay anuncios

- "Tampoc a la resta d'Espanya s'ha de frivolitzar amb la idea de la indiferència pel contenciós plantejat. Un projecte espanyol és molt més incert sense Catalunya, i per això cal superar els desacords polítics i restablir els principis d'una democràcia saludable, il·lustrada i pluralista".

'Abc': "L'hora decisiva de la Catalunya no nacionalista"

Cargando
No hay anuncios

- "Els partits i grups nacionalistes que donen suport a la independència de Catalunya han aconseguit que les eleccions autonòmiques que se celebren avui siguin, de fet, un emplaçament als catalans sobre la secessió".

- "Les eleccions d'avui són el format legal que han posat els nacionalistes al referèndum il·legal del 9-N de l'any passat. Llavors i avui la independència és igualment impossible, però aquesta certesa no hauria dissuadir els votants no nacionalistes d'acudir a les urnes, perquè són ells els que realment i directament estan en perill de desaparèixer com a subjectes polítics de Catalunya".

Cargando
No hay anuncios

- "Tot nacionalisme de tendència totalitària busca, en primer lloc, l'homogeneïtat del poble al qual diu representar, i per assegurar aquesta identificació tan perillosa entre poble i ideologia cal fer callar la dissidència. El primer objectiu de les forces separatistes en el dia d'avui és condemnar la Catalunya no separatista a l'ostracisme interior".

- "Cada votant no nacionalista s'ha de prendre la seva participació en les eleccions com un acte de legítima defensa davant d'unes opcions separatistes. Si aquestes guanyen, no podran separar Catalunya d'Espanya, és cert, però podran fer la vida molt difícil dins de Catalunya".

Cargando
No hay anuncios

- "Avui també es vota si es declara la impunitat política de la corrupció endèmica del règim nacionalista o s'obre la porta a una regeneració tan difícil com necessària".

'El Mundo': "A la frontera de la ignorància" (David Jiménez, director)

Cargando
No hay anuncios

- "L'ambient va canviar, gent que es coneixia des de sempre van deixar de saludar-se, amistats van començar a refredar-se o es van trencar".

- "Em temo que, més enllà dels resultats d'avui a les eleccions autonòmiques, alguna cosa s'ha fracturat a Catalunya. Costarà reparar-ho. Quan persones que pensen diferent deixen de parlar-se, i en comptes d'això abaixen la mirada en creuar-se pel carrer o defugen converses de sobretaula, es perd la capacitat de comprendre què ha portat l'altre a la seva posició. I és en aquesta incomunicació on creix amb més facilitat el ressentiment".

Cargando
No hay anuncios

- "¿Potser desconeixen que una vegada plantes la llavor d'un conflicte aquest creix encara que després deixis d'alimentar-lo? ¿Que convertir enemics imaginaris en reals és el primer pas per fer acceptable el que abans no ho era? ¿Que la història és plena d'exemples de societats civilitzades que es van deixar contagiar pel fanatisme i els seus líders il·luminats?".

- "El sorprenent en el cas català no és tant el fervor independentista –tothom té dret a sentir-se el que li plagui–, sinó que aquest sentiment hagi estat despertat de manera tan eficaç per una casta política corrupta, inculta i egoista a la qual el futur de Catalunya li importa ben poc, comparat amb el seu propi".

Cargando
No hay anuncios

- "Hem arribat fins aquí després de dècades en què els nacionalistes han utilitzat escoles, institucions i mitjans de comunicació per adoctrinar la població, marginar metòdicament els que s'atrevien a dissentir i burlar un Estat que ha estat incapaç de garantir drets".

'La Razón': "Espanya, davant el desafiament institucional més gran"

Cargando
No hay anuncios

- "Els seus vots seran decisius per determinar un futur que pot complicar fins a l'extrem la seva existència i, per tant, la de la resta dels espanyols".

- "Del que a hores d'ara hi ha pocs dubtes és que l'independentisme no deposarà el seu desafiament gairebé sota cap circumstància, ja que la seva debacle electoral no es contempla, i una derrota per la mínima no serà suficient perquè tornin a les seves casernes d'hivern a hivernar i garantir així que Catalunya trobi per fi la normalitat i estabilitat arrabassada".

- "La independència de Catalunya no està en qüestió ni en joc. És un impossible que xoca frontalment amb la legalitat nacional i amb la internacional. Perquè els separatistes estan sols, és cert –no es coneix un sector professional, social o cultural en què siguin majoria els que s'han manifestat a favor de la desconnexió amb Espanya; ni un de sol–, però això no vol dir que la seva capacitat per provocar dany no sigui considerable".

- "El diàleg mai deixarà de ser una opció, però avui sembla impossible quan es constata la defunció del catalanisme responsable i moderat i la jerarquia d'una 'camarilla' d'extremistes que han cremat les naus i s'han conduït ells mateixos a un carreró sense sortida".

- "El futur de la nació més antiga del món no depèn d'Artur Mas o d'Oriol Junqueras, sinó dels més de 46 milions d'espanyols hereus d'una història en comú al llarg dels segles".