Contingut patrocinat
Especials 07/11/2023

Així et pot ajudar Aliura, el primer portal per a persones dependents i les seves famílies

Impulsada per la cooperativa Suara, la plataforma en línia reuneix informació fiable i actualitzada sobre ajuts, recursos i serveis d'interès per a persones dependents, així com eines de gestió emocional per a familiars.

Redacció
4 min
La cooperativa catalana Suara, especialitzada en l'atenció a les persones, ha creat Aliura (www.aliura.coop), el primer portal sobre la dependència a Catalunya.

Crear un portal de referència que aglutini tota la informació essencial per gestionar el procés de dependència d'un familiar a Catalunya. Aquest és l'objectiu amb el qual ha estat treballant els darrers mesos la cooperativa catalana Suara, especialitzada en l'atenció a les persones des de fa més de 40 anys. Aquesta tardor els esforços han donat fruit: ha nascut Aliura (www.aliura.coop), el primer portal sobre la dependència a Catalunya. La plataforma permet trobar en un mateix lloc tota la informació per gestionar el procés de dependència d'un familiar. Per un cantó, inclou dades fiables i actualitzades sobre ajudes, recursos i serveis al voltant de la dependència. Per l'altre, també aporta eines per gestionar emocionalment el procés pel qual una persona familiar passa a ser dependent. Tot plegat, en una iniciativa que ha comptat també amb la promoció del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, a través del Projecte Singulars, creat per generar ocupació.

"Fa molts anys que observem com milers de persones, sobretot dones, afronten el procés de pèrdua d’autonomia d’un familiar pràcticament soles", explica Àngels Cobo, una de les impulsores de la plataforma Aliura i directora de Transformació Digital de Suara. La detecció d'aquesta necessitat va fer que la cooperativa comencés a barrinar de quina manera podia acompanyar les persones que estaven en aquesta situació. "L'objectiu era clar: millorar l'accés a la informació sobre la Llei de la Dependència, les prestacions i altres recursos, així com acompanyar-les en un procés que acostuma a ser llarg", continua Cobo. A més, l'entitat també hi detectava un biaix de gènere: "De forma habitual, dins la família de la persona dependent, la responsabilitat de fer aquestes gestions acaba recaient en la dona, de manera invisibilitzada i poc reconeguda", afegeix.

L'envelliment, un repte urgent

Amb l'estrena de la nova plataforma, la cooperativa també busca visibilitzar la importància de les cures i el gran repte demogràfic i social que afronta Catalunya adoptant el compromís de garantir una vida digna a 2,5 milions de persones grans l'any 2050. "Cal situar aquest desafiament com una prioritat i una emergència, així com promoure la innovació i la col·laboració público-privada per trobar-hi solucions", alerta la directora. Avui Catalunya és al capdamunt del rànquing estatal de llistes d’espera per accedir a les ajudes a la dependència, segons dades de l’Associació de Gerents i Directors de Serveis Socials. Concretament, s'ha reconegut el dret a rebre una prestació per la seva dependència a 267.442 catalans, segons dades de l’Imserso. Ara bé: més del 25% (68.074) continuen esperant la resolució del seu cas. El mateix organisme calcula que a Catalunya hi ha més d’un milió de persones potencialment dependents, el 34,9% de les quals han sol·licitat algun tipus d’ajuda.

Amb l'estrena de la nova plataforma, la cooperativa també busca visibilitzar la importància de les cures i el gran repte demogràfic i social que afronta Catalunya adoptant el compromís de garantir una vida digna a 2,5 milions de persones grans l'any 2050.

"La situació serà cada cop més preocupant si ens fixem en les projeccions demogràfiques", alerten els responsables d'Aliura. A tot Catalunya hi ha més d'1,5 milions de persones de més de 65 anys, que suposen el 19,3% de la població, tal com indiquen les estadístiques de l'Idescat. Només a la ciutat de Barcelona ja n'hi ha 349.441, el 21,3%. D'aquestes, 119.000 ja tenen més de 80 anys. En el futur, les xifres encara seran més altes: el 2040, un 26,1% dels catalans tindran més de 65 anys. El 2050, ja seran el 28,9%. Aquell any, fregaran gairebé els 2,5 milions. A aquest còctel caldrà afegir-hi que la població en edat de treballar anirà baixant, perquè la natalitat ha anat caient en les últimes dècades. El 2055 la taxa de dependència superarà el 50%. "L’envelliment de la població requerirà ampliar, optimitzar i transformar el sistema de cures de llarga durada", constata la cooperativa.

QUÈ TROBARÀS A ALIURA? 4 ESPAIS QUE ET SERAN ÚTILS:

  1. Informació general. El portal aporta dades molt útils per entendre què és la dependència, com se'n poden identificar els primers símptomes i com se'n pot detectar l'evolució. Tota la informació, escrita en un llenguatge proper.
  2. Serveis, ajuts i recursos. A l'apartat A casa, Aliura recull un gran ventall d'eines per promoure l’autonomia de les persones grans que volen seguir vivint a casa però necessiten ajuda. Hi ha ajuts no presencials per a gent gran o dependents (sense necessitat que una altra persona estigui al domicili utilitzant la tecnologia), reformes a la llar de persones grans, productes de suport a la mobilitat, serveis de neteja, de cura personal...
  3. Assistència externa. A l'espai Fora de casa, els familiars de les persones dependents poden trobar informació sobre com gestionar el moment en el qual ja no és possible estar tot el dia a casa o seguir-hi vivint i cal buscar recursos com centres de dia, residències o pisos assistits.
  4. Entendre la Llei de Dependència. En l’apartat Ajudes, Aliura detalla tota la informació sobre qui pot accedir als ajuts de la Llei de Dependència: com aconseguir el reconeixement del grau de dependència, quin és el temps mitjà d’espera o a quins recursos es pot optar.
stats