Contingut patrocinat

BBVA impulsa les pimes del món rural i premia tres iniciatives catalanes

L'entitat reuneix els guanyadors dels Premis als Millors Productors Sostenibles i referma el seu compromís amb el món rural en una trobada amb la participació del xef Joan Roca, d'El Celler de Can Roca

Hi ha productes que expliquen molt bé el territori: un vi sense sulfits, un formatge de pastura de muntanya, un oli ecològic elaborat amb criteris regeneratius... Darrere de cadascun, hi ha una manera de produir, de viure i de cuidar la terra. Aquesta essència és la que ha volgut reconèixer BBVA amb la sisena edició dels Premis als Millors Productors Sostenibles. Aquest setembre han reunit els impulsors dels deu projectes guanyadors –anunciats al mes de juny– per compartir experiències, lliurar els guardons físics i posar en valor el potencial transformador del sector agroalimentari i rural.

Els premiats han compartit col·loqui amb el xef Joan Roca i la directora de Negocis Especialitzats Pimes de BBVA a Espanya, María Eugenia López, creant un espai d'intercanvi inspirador per conèixer les iniciatives premiades. La trobada també ha posat en relleu el paper estratègic de pimes, autònoms i emprenedors rurals en la transformació del sector primari. En aquest sentit, l'entitat bancària, que disposa de prop de 500 oficines en zones amb alta presència agrària, ha consolidat una proposta de valor pròpia per donar resposta a les necessitats del món rural: des del suport financer fins a l'acompanyament en digitalització, passant per l'impuls a pràctiques sostenibles i la formació especialitzada.

Cargando
No hay anuncios

Històries d'èxit, amb arrels profundes

Entre els deu projectes reconeguts en aquesta sisena edició, n'hi ha tres de catalans que il·lustren bé la diversitat, la innovació i l'arrelament territorial que BBVA vol potenciar. Alta Alella, amb el seu cava natural sense sulfits, ha rebut el Premi Extraordinari a la Millor Iniciativa Jove per la seva aposta pionera per la viticultura ecològica i la recerca climàtica. Can Font, al Gironès, ha estat distingida per un model de finca-laboratori que combina agricultura regenerativa, captació de carboni i formació internacional a través de The Regen Academy. I, per últim, Vinyes d'Olivardots, a l'Alt Empordà, ha estat reconeguda per integrar biodinàmica, economia circular i experiències enoturístiques sostenibles.

Cargando
No hay anuncios

Tots tres són exemples de segones generacions al capdavant de negocis del món rural. Han optat per continuar al camp, però aporten noves visions, altres formacions i una aposta decidida per abraçar la innovació i la sostenibilitat.

"L'èxit d'aquests productors ens parla d'un nou model de desenvolupament rural, més just, arrelat i sostenible, va destacar Roca. "Les noves generacions busquen projectes amb sentit, amb arrelament i amb valors: si no ho fem bé, ens quedarem sense productors, sense paisatge, sense planeta", va continuar. Alhora, va defensar els productes de qualitat: "Si no tenim un bon producte, no podem cuinar amb excel·lència, i si no cuinem amb excel·lència, no podem fer feliç la gent que ve al nostre restaurant", va advertir. Per la seva banda, López va subratllar el compromís del banc per "acompanyar autònoms i pimes agroalimentàries amb solucions personalitzades que connectin sostenibilitat i competitivitat".

Cargando
No hay anuncios

L'acte, que va servir també per fer l'entrega física dels premis, va permetre escoltar, en primera persona, les reflexions dels guanyadors. "Tot neix d'una petita finca de l'Empordà, de famílies de moltes generacions", va explicar Carlota Pena, representant de Vinyes d'Olivardots. "Per a mi, l'agricultura i altres aspectes de la vida seran regeneratius o no seran". Des de Can Font, van reivindicar la importància de "posar l'agricultura al centre de la transició ecològica" i apostar per models que "cuidin la terra, les persones i el clima". Per la seva banda, Mireia Pujol-Busquets, d'Alta Alella, va destacar que la "viticultura ecològica permet connectar amb la natura i obliga a pensar a llarg termini". "Per això cada decisió compta", va advertir.

La innovació rural, clau

Els altres set projectes premiats provenen de punts tan diversos com Granada, Pontevedra, Terol, Menorca, Cantàbria, Astúries i Alacant. Tots comparteixen una mateixa mirada: la voluntat de transformar el sector agroalimentari des del territori, amb pràctiques sostenibles, models col·laboratius i arrels profundes en la comunitat. Des de projectes ramaders que prevenen incendis fins a nabius ecològics amb envàs biodegradable, passant per tomàquets de varietats locals, melmelades de circuit curt o conserves de bolets amb vocació social, cada proposta explica una manera diferent d'habitar i fer créixer el món rural.

Cargando
No hay anuncios

Amb 56 iniciatives reconegudes des del 2019, els Premis BBVA als Millors Productors Sostenibles dibuixen un mapa viu de talent i compromís arreu de l'Estat. Una manera d'impulsar, des del territori, un futur més just, sostenible i arrelat.