Contingut patrocinat
Especials 04/12/2023

Catalònica: una finestra oberta al patrimoni cultural de Catalunya

Recentment ha estat reconegut com a agregador oficial d’Europeana, l’únic de caràcter territorial que no correspon a un estat.

Redacció
2 min
Vrients, Jan Baptist. Cataloniae Principatus novissima et accurata descriptio. 1608. (Mapa del Principat de Catalunya de 1608, obra de Jan Baptist Vrients, que es pot consultar a la plataforma Catalònica).

Saps què és el Catalònica? És un portal web impulsat per la Biblioteca de Catalunya que indexa fons digitals i digitalitzats que es troben a biblioteques, arxius, museus i tota mena d’institucions de Catalunya. És a dir, un agregador de llibres, revistes i diaris, manuscrits, incunables, partitures, materials sonors, audiovisuals, objectes, pintures, fotografies i un llarg etcètera.

En altres paraules, Catalònica és la memòria cultural i del coneixement generat al nostre país, unida en un sol espai consultable. Una finestra a les col·leccions digitals de Catalunya que funciona també com a directori d’aquestes col·leccions i facilita la participació en biblioteques i serveis digitals internacionals. Actualment, dona accés a més d’1,5 milions d’objectes digitals de 32 repositoris de Catalunya. Catalònica és fruit de la cooperació i de la voluntat de participació amb un objectiu comú: l’accés a la informació en obert i a l’abast de tothom.

Doncs ara Catalònica ha passat a formar part d’Europeana, una web que uneix bona part dels fons europeus disponibles a la xarxa. La plataforma digital sobre patrimoni cultural europeu, desenvolupada per la Fundació Europeana -amb seu a la Haia i cofundada per la Unió Europea- en què participen institucions, investigadors, professors, estudiants i indústries culturals de més de vint nacionalitats i que proporciona accés a més de 50 milions d’ítems. I això és notícia, perquè Catalunya disposa així d’un dels agregadors oficials que formen part d’Europeana i l’únic de caràcter territorial que no correspon a un estat.

El reconeixement oficial de Catalònica com a agregador d’Europeana va tenir lloc al darrer Europeana Aggregators' Forum (EAF) celebrat el 2 de novembre a Budapest. Fins a finals del 2023, prop de 400.000 objectes digitals ja s’han incorporat a la biblioteca digital europea, cosa que permet als repositoris catalans que formen part de Catalònica incrementar l'ús i la visibilitat. Aquesta xifra anirà creixent progressivament i posarà en valor, en un entorn europeu, la memòria cultural, social i científica generada per organitzacions de Catalunya. Institucions i entitats que al llarg dels anys han fet una gran aposta per l’accés obert.

En definitiva, una gran notícia del Departament de Cultura que situa Catalunya al mateix nivell que la resta de països europeus pel que fa a donar a conèixer la nostra herència cultural i la nostra realitat més actual.

Cultura a un clic

A través de Catalònica podem xafardejar un munt de repositoris que ens acosten al nostre patrimoni cultural. En alguns casos són institucionals (generats per les universitats, administracions, etc.) i en uns altres cooperatius. Així, per exemple, podem accedir a la producció científica, docent i institucional de la Universitat Autònoma de Barcelona, descobrir pergamins medievals de la Biblioteca de Catalunya, gaudir del repositori digital de la Filmoteca de Catalunya i navegar per la Cartoteca Digital de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

stats