CAT Serveis28/03/2017

Internet Segura, el programa per conscienciar sobre la seguretat a les xarxes

El lidera el CESICAT i hi treballa de manera transversal amb Ensenyament, l’Agència Catalana del Consum i els Mossos

Actualment, en el temps de llegir un article de 5 minuts aproximadament, Amazon completa vendes online per valor de 415.000 $, es publiquen 1.736.110 fotografies a Instagram, es descarreguen 240.000 aplis i s’envien més d’un bilió de correus electrònics.

La revolució digital que estem experimentant ens aboca a un canvi de model dels nostres hàbits, dels nostres comportaments i de la societat en general, tant els grans com els menuts. I tots ens hi hem de poder moure amb seguretat, però els infants i joves no sempre són conscients de les oportunitats i riscos de la xarxa.

Cargando
No hay anuncios

El programa Internet Segura és l’actuació programàtica del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT) per mitjà del qual la Generalitat du a terme una tasca de sensibilització i conscienciació a tota la societat catalana en seguretat a la xarxa. El CESICAT lidera i impulsa el programa Internet Segura, treballant transversalment amb el Departament d’Ensenyament, la Direcció General d’Atenció a Ia Infància i l’Adolescència (DGAIA), l’Agència Catalana del Consum (ACC), Mossos d’Esquadra, CAC i APDCAT. Compta amb convenis de col·laboració amb altres programes com mSchools de la Mobile World Capital, i amb ajuntaments i universitats catalanes.

Internet Segura pretén construir una influència atractiva i cooperativa en aquells actors que necessitem que traslladin la temàtica de la sensibilització i la conscienciació en seguretat a la xarxa a tota la societat catalana. Principalment fins ara és coneguda per les accions de conscienciació i sensibilització als centres educatius, associacions de mares i pares dels alumnes i professionals de diferents àmbits que treballen amb menors.

Cargando
No hay anuncios

I és que és aquest àmbit el que més cal sensibilitzar sobre la importància d’aplicar bons hàbits a l’hora de navegar i utilitzar les xarxes socials. El programa impulsa consells i recomanacions mitjançant les eines a través de diferents canals de difusió a diferents públics objectius per minimitzar el risc a què s’exposa qualsevol usuari quan navega per Internet o fa ús de les TIC.

Des de 2010 el Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT) impulsa i lidera aquesta iniciativa amb campanyes específiques com A Internet posa-hi seny!, participant en el Safer Internet Programme de la Comissió Europea, actualment l’anomenat Better Internet for Kids dins del Connecting Europe Facility, i amb la cooperació i treball conjunt de diferents actors a Catalunya. Durant aquest temps s’han desenvolupat aspectes de conscienciació a diferents col·lectius, de participació dels joves en abordar debats sobre la xarxa, de línies de suport a infants i adolescents, de problemàtiques que es canalitzen al Telèfon 116 111 Infància Respon i de línies de denúncia a continguts problemàtics.

Cargando
No hay anuncios

LÍNIES D'ACTUACIÓ

1. La sensibilització i dinamització a través del web internetsegura.cat, les xarxes socials i els mitjans de comunicació. Es difonen propostes en positiu per a activar la ciutadania cap a l’autoprotecció i el civisme digital en l’ús d’Internet. Es posa especial èmfasi en la classificació de continguts i el seguiment de riscos, així com en la col·laboració en la denúncia i promoció de la retirada de contingut il·legal a la xarxa i cooperació amb entitats catalanes per a lluitar contra l’abús i l’explotació sexual infantil.

Cargando
No hay anuncios

2. El disseny d’accions formatives per a col·lectius específics a través de diferents col·laboradors dins de diferents programes de suport. S’arriba a estudiants de primària i secundària, les famílies i AMPAs, claustres de professors... amb tallers i xerrades. També usuaris de l’administració pública (principalment Generalitat) en aspectes de ciberseguretat.

3. Presència en esdeveniments de gran format per arribar directament a infants i joves, amb activitats a la Festa dels Súpers de la CCMA, al Festival de la Infància de Fira de Barcelona, o més recentment al YoMo, del Mobile World Congress, per exemple. A nivell europeu es fa seguiment i es participa de les línies de treball dels grups Insafe & Inhope Safer Internet, centres europeus exposats a la plataforma www.betterinternetforkids.eu, Safer Internet Day Committess and Supporters, BIK Youth Representatives i dels grups de treball d’European Schoolnet: eSafety Label, eTwinning i Erasmus+.

Cargando
No hay anuncios

4. Elaboració de continguts que es posen a disposició, presencialment o en entorns virtuals, de professionals que treballen amb menors i que volen fer arribar la conscienciació de la seguretat a la xarxa. A través de la formació de formadors: la manera com arribar als mateixos joves amb materials específics (vídeos, infografies, díptics, articles...).

RECURSOS AL PORTAL 'INTERNETSEGURA.CAT'

Cargando
No hay anuncios

El programa Internet Segura ofereix diferents recursos, tant per a menors i joves com per a famílies i educadors, a través del seu portal web internetsegura.cat i les mateixes xarxes socials.

Per sensibilitzar els menors i els seus pares o tutors sobre la importància d’aplicar el seny i la precaució a l’hora de navegar per la xarxa, el programa Internet Segura proposa, per exemple, una sèrie de jocs adaptats a diferents franges d’edat en què s’exposen les principals situacions de risc amb què es pot trobar un menor quan navega per Internet o fa ús d’altres eines TIC.

Cargando
No hay anuncios

Aquests jocs, dedicats als primers passos per la xarxa, el ciberassetjament, l’ús segur dels dispositius mòbils, com jugar a Internet de forma segura i l’adquisició d’hàbits de compra segura, es poden trobar, juntament amb altres materials didàctics, consells i recomanacions, a internetsegura.cat, el portal web del programa.

La web i els canals de Facebook i Twitter (@internetambseny) ajuden els joves a resoldre els possibles conflictes o problemes que els sorgeixen en l’ús d’Internet, ja sigui des de l’ordinador com des d’un mòbil o tauleta, i ofereixen recursos amb guies i recomanacions sobre l’ús segur de les eines tant per a joves com per a famílies i educadors.