Saló de l'Ensenyament

La formació professional guanya terreny al Saló de l’Ensenyament

Prop del 40% dels expositors es dedicaran a aquests ensenyaments, un 10% més que l’any passat, i s’espera que més de 100.000 persones visitin la fira de referència en orientació acadèmica i professional a casa nostra

5 min
Classe a l'escola del treball, FP.

I l’any vinent què faré? És una pregunta recurrent que es formulen molts joves que es troben en un moment de transició en la seva trajectòria acadèmica i professional (especialment quan acaben 4t d’ESO i 2n de batxillerat) i que han de decidir amb quins estudis seguir el curs vinent. Per a tots ells i també per a aquelles persones que es vulguin continuar formant o optin per fer un canvi de formació, arriba una nova edició del Saló de l’Ensenyament. Del 13 al 17 de març, el recinte de Montjuïc acollirà la mostra de totes les opcions de formacions postobligatòries per al curs 2024-2025, amb més de 220 expositors i 170 activitats d’orientació i assessorament, i amb l’objectiu de fer més amè el camí de la tria a tothom que s’hi acosti.

En la seva 33a edició, aquest gran aparador educatiu tindrà més oferta que mai en formació professional, uns ensenyaments que adopten cada vegada més protagonisme al Saló, amb un 38% dels expositors, un 10% més que l’any passat. Els estudis presentats en aquest àmbit estaran vinculats amb la informàtica i la tecnologia, el sector sanitari, la gestió administrativa, el màrqueting i la publicitat així com a la mecànica, l’estètica i la bellesa, les energies renovables, les disciplines artístiques, l’esport, la comunicació, la gastronomia o el turisme, entre d’altres, segons informa l’organització.

Per a José Luis Duran, director de l’Institut Escola del Treball de Barcelona, la tendència creixent d’aquests estudis al Saló respon al moment “dolç” que passa aquesta opció formativa i a les bones perspectives laborals que ofereix: “Sense tècnics qualificats, el creixement de les empreses del sector privat establertes a Catalunya no és viable ni tampoc és possible garantir un bon funcionament del sector públic. La tecnificació i digitalització de qualsevol mena de procés, sigui de serveis, primari o industrial, fan necessari que la població es formi i adquireixi noves competències tecnològiques, digitals i sobre sostenibilitat, sense deixar de banda el vessant humanista d’aquesta formació”, adverteix. A més, si bé la població ocupada a Catalunya i Espanya amb titulació universitària està per sobre de la mitjana europea, Duran recorda que cal un “increment de tècnics de qualificació intermèdia, en què ens ubiquem 20 punts per sota” del mateix llindar.

Formació universitària i opcions d’internacionalització

Més enllà de l’oferta en estudis de formació professional, l’altre gran gruix del Saló correspon als estudis superiors, en què s’ubiquen el 40% dels expositors. Hi seran presents les dotze universitats catalanes, tant públiques com privades, així com els seus centres adscrits, per presentar les titulacions de les seves facultats per al curs vinent. També hi seran les escoles de negocis i centres amb estudis superiors en cinema, moda, disseny, art dramàtic, dansa o música, entre altres propostes.

Per aquells que tinguin ganes de formar-se a l’estranger, al Saló hi podran trobar oferta formativa de països com Alemanya, el Regne Unit, França, la Xina, Itàlia, Irlanda, Suïssa, Malta, Luxemburg, Eslovàquia, Lituània o Andorra. També de punts d’Espanya, com Madrid, Lleó, la Corunya, Alacant, València, Saragossa i Màlaga, segons informa la Fira. Tota aquesta informació s’aglutina al Saló dels Idiomes, un espai on també es poden trobar “cursos a mida de diferents llengües, estades a l’estranger, intercanvis o cursos acadèmics a altres països”, detalla la directora del Saló, Laura Pararols.

Més enllà d’aquests dos grans blocs, els visitants trobaran altres opcions d’estudis complementaris, des d’autoescoles fins a escoles d’auxiliars de vol, passant per cursos relacionats amb l’àmbit cultural, la comunicació o el lleure. L’oferta del Saló es complementa amb empreses de serveis a l’educació, entre les quals destaca l’àmplia representació de residències per a estudiants en diferents ciutats.

Acompanyar en la tria

A més de poder escollir entre centenars de propostes formatives, un dels grans eixos vertebradors del Saló de l’Ensenyament són les activitats d’assessorament que s’hi porten a terme, amb més de 170 propostes d’orientació vinculades a la tria acadèmica i professional que reforcen les que s’adrecen a les famílies.

En aquest sentit, segons dades de l’organització, hi haurà més de 70 xerrades per a joves, professorat i famílies, una dotzena de tallers per a pares i mares, més de 80 visites guiades per a grups escolars, un espai d’autoconsulta d’informació i un servei d’atenció personalitzada amb psicòlegs i psicopedagogs que preveu atendre més de 1.200 persones. A més, per preparar la visita al Saló se celebraran conferències prèvies amb consells a través de les xarxes socials, s’han editat materials informatius i s’ha obert un servei d’atenció telefònica i, com a novetat, un altre per WhatsApp per resoldre dubtes relacionats amb els itineraris acadèmics, l’oferta formativa o els expositors participants. “Estrenem un cicle de webinars (seminaris web) anomenat “Orienta’t en família”, que són sessions en línia de 15 minuts que s’emetran a través de les xarxes socials amb consells per preparar la visita des de casa”, apunta Laura Pararols. “Animo els joves i les famílies a participar en els tallers EP [...] i igualment interessant pot ser el kitbox El teu Saló, que ofereix informació sobre com acompanyar els fills en la presa de decisions, incidint en l’autoconeixement o l’oferta acadèmica i professional disponible. Vinculat a aquest servei destacaria el taller vivencial «L’aventura de triar»”, afegeix.

Paral·lelament a aquestes propostes, el departament d’Educació amplia fins a 16 els punts d’atenció individualitzada del seu estand, en què professionals de l’orientació educativa assessoraran les persones assistents. A l’espai de formació professional també s’habilitaran taulells d'informació específics sobre els cicles d’FP per àmbits temàtics. D’altra banda, hi haurà un simulador de camions perquè el públic pugui conèixer els estudis de conducció de vehicles de transport per carretera i s’informarà sobre els certificats professionals. L’estand del departament de Recerca i Universitats també oferirà xerrades, informació i atenció personalitzada sobre els processos d’accés i admissió a les universitats de Catalunya, així com sobre les beques i els ajuts disponibles, posant interès en les novetats amb relació a les proves d’accés a la universitat (PAU).

Realitat virtual i estudis STEM

El Saló de l’Ensenyament incorporarà altres espais d’activitats divulgatives per donar a conèixer els estudis STEM (ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques). Així, a l’Espai Ciència, coordinat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, es faran proves i experiments científics. Igualment, a l’Aula de Tecnologies Multimèdia, organitzada pel Centre de la Imatge i Tecnologia Multimèdia (CITM), els estudiants “tindran l’oportunitat de conèixer nous videojocs i provar experiències immersives amb realitat mixta en un entorn lúdic”, descriu la directora del Saló.

Per amenitzar les jornades s’han programat diverses activitats esportives com el Campionat de Catalunya Universitari de Bàsquet 3x3 o partits de pickleball (esport de pala que combina elements del tenis, el bàdminton, el pàdel i el tenis taula). Així mateix, els assistents hi podran trobar activitats lúdiques com les de l’espai d’Adolescents.cat, on es faran concursos, concerts, sortejos, entrevistes i programes en directe. També hi haurà un taller de DJ amb Flaix FM, un videomaton en 360° i una zona gastronòmica.

El Saló ocuparà els Palaus 1 i 2 i la plaça de l’Univers del recinte firal de Montjuïc i s'hi podrà accedir en tres torns a escollir: matí (de 9 h a 12.30 h), migdia (de 12.30 h a 15.30 h) o tarda (de 15.30 h a 19.00 h, ampliable fins a les 20.00 h el dissabte dia 16). El diumenge dia 17 de març només hi haurà un únic torn de matí, en horari de 9 h a les 14.30 h. El preu de l’entrada és de 7 euros. Hi ha descomptes per a grups escolars o usuaris del Carnet Jove a través de la web (www.saloensenyament.com).

El Saló més inclusiu

La 33a edició del Saló de l’Ensenyament estrenarà una àrea sobre l’escola inclusiva. Aquest espai serà accessible i incorporarà bucles magnètics per afavorir la comunicació amb persones amb problemes auditius i ordinadors amb programari específic per facilitar l’accessibilitat. Hi haurà un mapa d’ubicació en relleu i personal d’atenció amb coneixement de la llengua de signes. El dia 13 de març, entre les 17 h i les 19 h, el Saló s’adaptarà sensorialment, amb menys estímuls lumínics i sonors, per facilitar les visites de l’alumnat amb trastorn de l’espectre autista (TEA) i les seves famílies.

Prepara la teva visita al Saló

Abans de venir:

1. Fes activitats d’autoconeixement

2. Sol·licita el teu 'kitbox'

3. Explora l’oferta educativa postobligatòria

4. Descobreix el mercat laboral

5. Consulta l’oferta formativa del Saló de l’Ensenyament

6. Apunta’t a les activitats d’orientació del Saló

7. Si tens dubtes consulta el servei telefònic (93 135 24 10) o bé el WhatsApp d’orientació durant els mesos de febrer i març (692823166)

 

Durant la teva visita al Saló:

1. Visita els estands que havies seleccionat

2. Utilitza els serveis d’assessorament personalitzat amb experts en orientació acadèmica (Palau 2)

3. Gestiona els espais d’autoconsulta per resoldre dubtes que et sorgeixin sobre la marxa

4. Visita l’estand del departament d’Educació: hi trobaràs informació sobre tots els estudis postobligatoris a Catalunya i orientació personalitzada a càrrec de més de 20 orientadors

5. Visita l’estand del departament de Recerca i Universitats: s’hi facilita informació sobre els processos d’accés i admissió a la universitat, així com sobre les beques i els ajuts disponibles

6. Participa de les activitats d’orientació

7. Explora els espais d’activitats més vivencials

8. Passa-t’ho bé!

 

Després de la teva visita al Saló:

1. Compara i analitza la informació que has recollit

2. Visita els centres del teu interès

3. Deixa’t aconsellar i acompanyar pel professorat i la teva família

4. Formalitza la preinscripció dels estudis escollits

5. Recorda que el camí que tracis té múltiples opcions


Font: Saló de l’Ensenyament

stats