La gran aposta de Barcelona per una pràctica de la vela més inclusiva, didàctica i innovadora

Coincidint amb la celebració de la 37a Copa Amèrica a Barcelona, la Federació Catalana de Vela i la Fundació Barcelona Capital Nàutica presenten quatre projectes conjunts per acostar la disciplina esportiva a tothom

L'acte de presentació de l'acord entre la Fundació Barcelona Capital Nàutica i la Federació Catalana de Vela, presidit per la Consellera de Presidència, Laura Vilagrà.
28/02/2024
4 min

Més de 110 clubs i escoles, 800 esdeveniments esportius cada any i 42.000 navegants. Des de fa dècades, a Catalunya hi ha ancorada una gran passió per als esports de vela. Cada dia, al litoral català, el vent impulsa embarcacions de vela lleugera, dota els catamarans de gran velocitat i guia els patins de vela onades enllà. Tanmateix, aquest 2024 la disciplina esportiva en bloc està decidida a fer un nou pas endavant. "Amb la Federació Catalana de Vela i tota la comunitat nàutica, volem portar l'esport de la vela més enllà: aspirem a fer-lo arribar al màxim de persones d'arreu del territori", diu decidit Ignasi Armengol, director general de la Fundació Barcelona Capital Nàutica.

És un desig compartit que fa anys que es cou i que ara ha cristal·litzat en la signatura d'un conveni de col·laboració entre les dues entitats. Juntes, les dues entitats pilotaran diversos projectes centrats en quatre eixos: avançar cap a una vela més inclusiva, incrementar la professionalització de l'esport, donar suport als navegants de la classe Mini i promocionar la pràctica del foil entre les noves generacions.

Amb el vent a favor

L'acord s'ha segellat en un moment molt especial per al sector català de la vela. Aquest estiu Barcelona acollirà la 37a edició de la Copa Amèrica, el tercer esdeveniment del planeta amb més repercussió mediàtica i econòmica, després dels Jocs Olímpics i del Mundial de futbol. "Aquest conveni ha d'ajudar a fer que la Copa Amèrica deixi un llegat esportiu a Barcelona, però també a tot Catalunya, on ja tenim una estructura i una infraestructura de primer nivell", diu Xavier Torres, president de la Federació Catalana de Vela.

El sector de la vela té clar que aquesta competició ha de servir per donar embranzida a la disciplina i fer-ne créixer la pràctica. Les administracions també hi aposten amb fermesa. "Serà el gran any de la vela a Catalunya: crearem projectes per promocionar l'esport i, per tant, incidirem directament en la millora de la qualitat de vida dels ciutadans", assegura Laura Vilagrà, vicepresidenta del govern.

La celebració de la 37 Copa Amèrica ha de servir per donar embranzida a la disciplina i fer-ne créixer la pràctica.

Vela adaptada i professionalitzada

L'acord entre la Fundació Barcelona Capital Nàutica i la Federació Catalana de Vela es concreta en el desplegament de quatre projectes. En primer lloc, destaca Mar inclusiu. Es tracta d'un programa de vela inclusiva que vol ajudar clubs, formadors i esportistes a aconseguir que l'esport de la vela arribi a tothom. "Durant els Jocs Olímpics del 1992 a Barcelona vam veure molta vela adaptada, però des d'aleshores la pràctica s'ha anat perdent", assegura Inés Vizcarro, directora de la Federació Catalana de Vela. Ara aquest projecte buscarà rellançar la disciplina. "Tenim les infraestructures per oferir-ne la pràctica, però ens falta aconseguir regatistes que vulguin aventurar-s'hi", afegeix Vizcarro.

Per aconseguir-ho, les entitats milloraran l'oferta de cursos i activitats adreçades a persones amb qualsevol nivell de diversitat funcional que vulguin navegar i formaran més personal tècnic en l'àmbit. També duran a terme clínics pràctics de formacions i crearan noves regates per engrescar els esportistes que vulguin provar-ho. Alhora, les dues organitzacions ajudaran a promocionar esportistes consagrats de vela adaptada i contribuiran a tirar endavant el Campionat Open d'Espanya de Hansa i la primera Copa Catalana de Vela Adaptada, a l'Escala. El projecte té el suport de Mi Fundación Alex. "Posarem totes les facilitats que puguem als clubs catalans que vulguin incloure la vela adaptada a les seves activitats", acaba Vizcarro.

D'altra banda, l'acord inclou un projecte per donar continuïtat i professionalitzar la vela oceànica catalana de classe Mini. Concretament, les entitats donaran impuls als programes i activitats d'aquesta classe perquè tingui més presència als clubs de tot el territori. A més, coorganitzarà un any més la regata sostenible SoloMed i posarà a disposició dels regatistes que ho sol·licitin l'embarcació Mini 6.50 Nona, per facilitar-los l'entrenament.

Campionat Europeu de Vela Inclusiva del 2023.

Planter de 'foil' i lliga escolar

El tercer projecte inclòs en l'acord és la creació del programa FoilCat. La iniciativa té l'objectiu d'apropar la disciplina del foil a nous navegants i generar planter. És un esport que els últims anys ha crescut molt. Les embarcacions estan equipades amb unes hidroales que permeten enlairar-se per sobre de l'aigua. Les entitats promouran sessions d'entrenament als clubs d'arreu per donar suport a professionals que puguin representar el país a les competicions. De moment, ja han aconseguit el primer èxit: s'ha creat el primer equip femení de foil català. Està format per sis dones seleccionades després d'una crida realitzada a tots els clubs de Catalunya i a la qual es van presentar gairebé 30 aspirants. Finalment, les membres de l'equip seran Montse Solé, del Club Nàutic Vilassar de Mar i quarta regatista del món en circuit de Wingfoil Raicing; Iset Segura, del mateix club i bronze mundial júnior en la competició Nacra17; Marina Giralt, també del club de Vilassar; Laura Pedraza, del Club Nàutic Arenys de Mar; Emma Cabré, del Club Nàutic el Masnou i Mònica Veenhoven, del Club Nàutic el Balís.

El darrer projecte implicarà els més joves: és de vela infantil, s'engegarà els propers mesos, hi participaran desenes d'escoles del litoral català i tindrà l'objectiu de donar a conèixer la vela a les noves generacions.

stats