Llibertat d'expressió
Especials 26/10/2012

El Parlament Europeu premia dos opositors iranians

El cineasta Jafar Panahi i l'advocada Nasrin Sotoudeh rebran el premi Sàkharov. Per primer cop, la decisió s'ha pres per unanimitat

Efe
2 min

EstrasburgEls opositors iranians Jafar Panahi i Nasrin Sotoudeh rebran aquest any el premi Sàkharov a la Llibertat de Consciència de l'Eurocambra, que per primera vegada anirà a parar a dos iranians, ha anunciat aquest divendres el president del Parlament Europeu, Martin Schulz.

"Són un home i una dona que han lluitat per llibertat d'expressió i els drets civils i no s'han donat per vençuts tot i les intimidacions del règim iranià", ha destacat Schulz a la premsa just abans d'anunciar oficialment el guardó. Panahi, cineasta, i Sotoudeh, advocada pels drets humans, van ser elegits "per unanimitat per primera vegada en molts anys", va destacar Schulz.

Jafar Panahi va ser condemnat per la justícia iraniana a sis anys d'arrest domiciliari i vint anys d'inhabilitació per filmar com a represàlia per la seva posició política contrària al règim. Amb la pel·lícula 'Offside' (2006), que narra la història d'unes joves que es disfressen de nois per assistir a un partit de futbol en ple conflicte entre l'Iran i Baréin, va guanyar l'Ós de Plata a la millor direcció al Festival de Berlín.

Nasrin Sotoudeh té una llarga experiència en la defensa d'activistes de drets humans i va assistir com a lletrada, per exemple, del premi Nobel de la pau del 2003, Shirin Ebadi. Activista de l'oposició, va assumir la defensa d'alguns dels detinguts durant les multitudinàries protestes contra la reelecció el juny del 2009 del president iranià, Mahmud Ahmadinejad, que els opositors van titllar de fraudulenta.

Així, cap grup de l'Eurocambra ha advocat finalment per les candidatures del grup punk rus Pussy Riot o l'activista bielorús Ales Bialiatski, també finalistes. La cerimònia de lliurament tindrà lloc al desembre a Estrasburg, encara que no s'espera que puguin desplaçar-se a rebre'l personalment en estar tots dos detinguts per ordre del règim del president iranià, Mahmud Ahmadinejad.

stats