Contingut patrocinat
Especials 28/11/2023

Per què serà important reciclar i reconvertir les bateries dels vehicles elèctrics?

Naturgy impulsa un projecte pioner per al desenvolupament en el camp de l’emmagatzematge energètic a partir de bateries de segona vida

Redacció
3 min
Naturgy ha desenvolupat aquest projecte a través de Naturgy Innovahub, el seu espai enfocat a la recerca de tecnologies lligades a la transició energètica

Naturgy ha formalitzat un conveni de col·laboració amb la Fundació Ciutat de l’Energia (CIUDEN) per al desenvolupament d’un projecte pioner en el camp de l’emmagatzematge energètic a partir de bateries de segona vida procedents de vehicles elèctrics. Aquesta proposta suposa una fita important en la recerca de solucions energètiques sostenibles.

Gràcies a aquest acord de col·laboració, Naturgy i CIUDEN testaran un nou sistema d’emmagatzematge estacionari a partir de bateries procedents de vehicles elèctrics, capaç de proveir serveis de suport a la xarxa elèctrica. Aquest sistema està format per tants mòduls de bateries com capacitat d’emmagatzematge es vulgui aconseguir. Es tracta d’una solució que es podria utilitzar tant per donar suport a la xarxa elèctrica com per a l’àmbit industrial i residencial associat a instal·lacions d’autoconsum.

Naturgy ha desenvolupat aquest projecte a través de Naturgy Innovahub, el seu espai enfocat a la recerca de tecnologies lligades a la transició energètica. “La innovació és l’eina clau en la recerca de solucions energètiques netes per al futur. A més, aquest projecte és un clar exemple del model d’innovació de la companyia, dissenyat per a teixir xarxes de col·laboració amb l’ecosistema que permetin respondre a la complexitat de l’entorn i resoldre els reptes de manera àgil i eficaç”, explica Jesús Chapado, director d’Innovació de Naturgy.

La Fundació Ciutat de l’Energia (CIUDEN) està adscrita a l’Institut per a la Transició Justa (ITJ), que depèn del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO). “Aquesta col·laboració publicoprivada reforça les línies d’innovació del centre emmarcades en el projecte d’emmagatzematge energètic. A més, afavoreix l’aplicació directa en el mercat dels resultats obtinguts, sent de gran utilitat per a potenciar l’ús d’energies renovables i la descarbonització de la nostra economia”, opina Javier Quiñones, director de l’àrea de R+D+I de CIUDEN.

L'edifici de Naturgy a l'Avinguda Diagonal de Barcelona

Totes les aplicacions de les bateries

Els sistemes d’emmagatzematge generats, amb major potència i durada que les bateries de vehicles dels quals parteixen, permetran l’emmagatzematge d’energia tant en projectes hibridats amb plantes renovables com en projectes stand alone. Per tant, les seves aplicacions poden ser diverses: gestió de la generació renovable, arbitratge, suport, peak shaving, etc. La capacitat prevista d’aquests sistemes serà d’uns 450 kWh, a través de bateries que seran integrades en contenidors estandarditzats dissenyats per a la seva ubicació en exteriors.

El projecte, plantejat a dos anys i finançat per Naturgy, es desenvoluparà a les instal·lacions del Centre de Desenvolupament de Tecnologies de CIUDEN a Cubillos del Sil (Lleó). La iniciativa sumarà la participació de l’start-up europea Octave, que s’encarregarà de realitzar el recondicionament de les bateries, així com de desenvolupar i integrar el programari de control del sistema d’emmagatzematge.

Aquest projecte representa una important fita per a l’economia circular, ja que busca solucions energètiques més sostenibles aprofitant recursos existents, com són les bateries de vehicles elèctrics, prolongant la seva vida útil i reduint l’impacte ambiental del seu reciclatge.

La vida útil de les bateries

La bateria constitueix la pedra angular dels vehicles elèctrics atès que han d’oferir unes prestacions molt elevades per a respondre a unes necessitats molt exigents: elevada autonomia, baix temps de recàrrega, preu competitiu… El problema arribarà quan, d’aquí uns anys, aquestes bateries deixin de complir els estàndards requerits per prestar el servei per al qual van ser concebudes inicialment.

De fet, s’estima que, a la fi d’aquesta dècada, 13 milions de tones de bateries que equipen vehicles elèctrics arribaran al final de la seva vida útil. Tot i això, aquestes continuaran sent perfectament funcionals, mantenint altes prestacions de qualitat i seguretat, encara que ja no siguin adequades per al seu objectiu original.

Aposta per la innovació

Naturgy Innovahub ha celebrat enguany el seu primer aniversari amb un balanç de 15 projectes industrials en marxa i la creació de dues societats disruptives. Els dos projectes de creació empresarial són GIRA Wind i W2BM. La primera d’aquestes societats, en col·laboració amb Ruralia, Postelectrica Fabricació i Invenergy Huso29, té com a objectiu el reciclatge integral d’aerogeneradors i la recuperació de materials procedents de pales i altres parts de l’aerogenerador per al seu posterior ús en una segona vida. El segon projecte, impulsat al costat de Greene, pretén desenvolupar una tecnologia de producció de biometà a partir d’un gas de síntesi (syngas) procedent de la gasificació de residus sòlids industrials.

L’impuls a l’emprenedoria realitzada per Naturgy amb Connecting Energy es complementa amb l’scouting de start-ups en el mercat. En aquest sentit, la companyia energètica ha analitzat en l’últim any més de 400 projectes. Aquests projectes són una realitat gràcies a les relacions que Naturgy ha establert amb l’ecosistema innovador, entre les quals es troben acords amb universitats, treballs amb centres tecnològics i grups de recerca, associacions sectorials i empresarials, organismes i administracions i, per descomptat, amb emprenedors.

A més, Naturgy participa també en grans consorcis que busquen desenvolupar tecnologies de futur i potenciar sectors de la cadena industrial. És el cas del consorci NextFloat, integrat per grans empreses europees i start-ups, amb l’objectiu de desplegar al sud de França una plataforma eòlica flotant a escala comercial.

Naturgy Innovahub ha celebrat enguany el seu primer aniversari amb un balanç de 15 projectes industrials en marxa i la creació de dues societats disruptives
stats