Tot un món de possibilitats al servei de les famílies
Esports, excursions, visites culturals, allotjaments... per al públic familiar.
Vall de Boí
Esquí, senderisme, bressol del Romànic i termalisme
Les famílies són un dels principals perfils de visitants a la Vall de Boí, sobretot durant les vacances escolars i els ponts. Durant tot l’any disposen d’una oferta adaptada a aquest públic, a l’hivern amb l’estació d’esquí de Boí Taüll i les activitats de neu, i la resta de temporades amb activitats de senderisme al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, la visita al Centre del Romànic i els Ulls de la Història (una activitat de realitat immersiva) o circuits termals al balneari de Caldes de Boí. A més, compten amb parcs infantils a tots els nuclis i tematitzats amb recursos importants a la vall: natura, falles, Romànic, Starlight, etc.
Des de l’Oficina de Turisme de la Vall de Boí recomanen a les famílies visitar el videomapatge de Sant Climent de Taüll, fer la gimcana digital de Taüll o una excursió amb raquetes de neu, si ja ha nevat, pel Planell d’Aigüestortes i Estany Llong, així com un circuit d’orientació a Barruera o aprendre a esquiar a l’estació de Boí Taüll, “la més alta dels Pirineus i amb una zona baixa amb un espai ideal per iniciar-se en l'esquí o l'snowboard i un parc de neu on la canalla podrà jugar i divertir-se”. D’altra banda, les famílies no haurien de deixar passar l’oportunitat de tastar plats típics de la zona com la vianda, l’escudella, un bon entrecot a la brasa o una hamburguesa de vedella ecològica de la Vall de Boí.
Valls d’Àneu
Activitats de neu, ciclisme, brama del cérvol i ornitologia
El públic familiar també és habitual a les Valls d’Àneu, que engloben els municipis d’Esterri d’Àneu, la Guingueta d’Àneu, l'Alt Àneu i Espot. A la tardor, les famílies aposten per observar la brama del cérvol, mentre que a l’hivern prefereixen practicar l’esquí i les raquetes de neu, o bé fer activitats de neu. “És un col·lectiu que s’interessa cada cop més per la zona, bé per la nostra flora i fauna, bé perquè creiem que el senderisme i la muntanya sempre són un bon reclam per desconnectar, respirar i parar”, apunten des de l’Oficina de Turisme de les Valls d’Àneu.
Activitats com la pesca (sobretot el públic francès), la brama del cérvol, les zones de BTT o els camins per anar en bicicleta, la via verda expressament creada a la Guingueta d’Àneu, amb miradors per poder contemplar les aus del territori, i l’Starlight, que es pot gaudir durant tot l’any des de diferents punts de la vall, són reclams cabdals per a totes les edats, de la mateixa manera que ho són plats emblemàtics de la zona com l’escudella, el trinxat, el civet, la carn de poltre, la girella i palpís (elaborat amb carn de xai), una varietat exquisida d’embotits (entre els quals destaquen la secallona i els formatges), els iogurts artesans i el mató.
Pallars Sobirà
Esports de muntanya, cultura i experiències rurals autèntiques
Durant la tardor, les famílies que visiten el Pallars Sobirà aprofiten per practicar un turisme actiu i esports d’aventura com el ràfting al cabal del riu Noguera Pallaresa; combinar senderisme i natura endinsant-se en els parcs d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, l’Alt Pirineu, Boumort o el Geoparc Orígens; gaudir d’experiències rurals per conèixer la vida a la muntanya, com acompanyar pastors amb els ramats o descobrir com s’obtenen els aliments locals, o fer visites culturals i patrimonials a l’Ecomuseu dels Pastors de Llessui o el Museu de Gerri de la Sal. A l’hivern, aposten per practicar l’esquí i fer rutes amb raquetes i activitats al parc de neu a Port Ainé o fer excursions pels massissos nevats amb raquetes o passejos a la vora del riu.
“Les famílies valoren activitats que combinen natura, tradició i gastronomia local, i el Pallars Sobirà encaixa perfectament amb aquesta demanda, perquè ofereix experiències vivencials que permeten als nens descobrir la natura i la cultura de manera directa i divertida”, destaquen des de l’Oficina de Turisme de la zona, des d’on també recomanen tastar productes i plats típics d’allà com la vianda, un tipus d’escudella tradicional del Pallars preparat amb carn de gallina, porc, botifarra, cansalada, fideus, col, patates, fesols i peres, i el Filiberto, unes postres típiques, l’origen de les quals es remunta a un restaurador local de la Vall d’Àssua, del restaurant Casa Kiko de Llessui, i que amb el temps s’han convertit en un clàssic de la comarca.