Contingut patrocinat

Santi Navarro: “Vam fer la transició cap a una agricultura ecològica més per una qüestió mediambiental i de salut que econòmica”

Propietari d’Explotacions Agrícoles Mas de Baix

El 2023, Explotacions Agrícoles Mas de Baix, de Tivissa, a la Ribera d’Ebre, va rebre uns dels premis als Millors Productors Sostenibles que anualment atorga BBVA. L'aposta per l’agricultura ecològica a la seva finca, on conreen nectarina, préssec, albercoc i paraguaià els va fer valer aquesta distinció. Un conreu que resulta d'un decidit compromís per preservar la biodiversitat i fomentar la salut.

Per què vau decidir fer la transició cap a una agricultura ecològica?

— Vam decidir fer aquest canvi en un moment en què ens vam adonar que utilitzàvem massa productes químics per arribar a tenir una bona collita. Vam prendre consciència per fer el canvi cap a un model més sostenible i vam veure que funcionava. Així que vam fer la transició cap a una agricultura ecològica més per una qüestió mediambiental i de salut que econòmica. Des d'aleshores, en comptes de fer servir productes químics de síntesi, fem servir productes químics naturals per tractar els nostres productes.

Cargando
No hay anuncios

Aleshores, la cua de la biodiversitat és una de les peces clau d'aquesta conversió. Què us ha aportat?

— Hem detectat que algunes malalties que abans patien els nostres cultius ara han desaparegut. Tot i que n'hi hagi altres que fent producció ecològica són difícils de combatre, hi ha malalties com la cendrosa o la plaga de la mosca de la fruita que ja les tenim controlades. Avui en dia es poden solucionar bé amb productes ecològics.

Cargando
No hay anuncios

Creieu que el consumidor valora com pertoca els productes del camp ecològics que troba al mercat o encara hi ha feina per fer en aquest sentit?

— A parer nostre, no s’ha valorat prou. Encara hi ha molta gent que es conforma amb productes que provenen de produccions integrades i s’importa molt producte de fora, que la gent prefereix comprar perquè és molt més barat. Això entra en contradicció amb fer les coses bé.

Cargando
No hay anuncios

BBVA us va premiar com un dels millors productors sostenibles d'Espanya. Què ha suposat per a vosaltres?

— Encara que nosaltres exportem els nostres productes fora del país, el premi ha fet que ens hagin conegut una mica més aquí. És cert que el nostre consumidor principal es troba fora, però no està de més que ens coneguin en el nostre territori. Així que, sobretot, ens ha aportat visibilitat a nosaltres i als nostres productes sostenibles.

Cargando
No hay anuncios

Quina és la vostra producció i a quins països exporteu?

— En total, i sumant totes les varietats que conreem, produïm al voltant de 450.000 quilos a l’any. La nostra exportació, encara que no és de manera directa sinó que ho fem a través d'una societat que es troba a Lleida, arriba principalment a Suïssa i Alemanya. Així i tot, sovint també fem arribar la nostra fruita als Països Baixos i a França.

Cargando
No hay anuncios

Amb quins reptes encareu el futur de l’empresa?

— Tot just acabem d'obtenir el certificat Demèter en agricultura biodinàmica, un requisit indispensable respecte a la normativa europea sobre agricultura ecològica. Creiem que això ens pot fer ampliar el nostre mercat. Esperem veure resultats en els pròxims dos o tres anys.