BARÇA

La fiscalia estudia reobrir el cas d’Abidal

El trasplantament va tenir l’aval d’un jutge, però als arxius hi falta la còpia del passaport del donant

La investigació sobre el trasplantament de fetge d’Éric Abidal podria reobrir-se en els pròxims dies. Malgrat que el jutjat número 28 de Barcelona va arxivar el cas, ja que no va trobar indicis de delicte, la Fiscalia de Barcelona està estudiant demanar a la jutge que torni a posar en marxa la investigació. D’aquesta manera, vol que es reiteri la comissió rogatòria a França perquè s’interrogui el cosí de l’exjugador, que va fer de donant, segons va avançar la Cadena SER.

La jutge que va rebre les converses de Sandro Rosell en el marc de la investigació sobre el blanqueig de diners -per la qual fa més d’un any que està en presó preventiva- va demanar tota una sèrie de documentació a l’Hospital Clínic i al tribunal de Lió. Després d’analitzar la informació que li van traslladar des del centre mèdic i des de França, la jutge va decidir arxivar el cas. Fonts de la fiscalia expliquen que el ministeri públic no es va pronunciar sobre la qüestió, sinó que va acceptar l’arxiu tenint en compte que pels terminis que estableix la llei una investigació no pot estar més de mig any oberta tret que es declari complexa.

Dimarts, en una primera investigació feta per l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) i el mateix Hospital Clínic -el centre que va fer la intervenció-, es va determinar que tot s’havia fet seguint el procediment habitual i correcte. El trasplantament tenia un informe positiu del centre sanitari i va ser avalat per un jutge. Ara bé, revisant més detalladament la documentació s’ha observat que als jutjats només es va anotar el número de passaport del donant, però no es va adjuntar una còpia del document identificatiu, segons explica l’agència Efe. La fiscalia, doncs, no té clar que el donant, Gérard, fos realment el cosí d’Éric Abidal, com es va assegurar en un principi.

Tot i que els dubtes sobre el cas s’havien esvaït quan es va arxivar la investigació, la filtració de les escoltes telefòniques a Sandro Rosell han tornat a posar el focus sobre el trasplantament. A Rosell se’l sentia parlar amb un tal Juanjo, que comentava amb l’expresident blaugrana que “van comprar un fetge il·legal” a Abidal quan, després d’haver-se recuperat del càncer, va tornar a recaure l’abril del 2012.

Éric Abidal i Sandro Rosell es defensen

Mentrestant, tant el Barça com el mateix Abidal -que des de fa unes setmanes és el secretari tècnic del club- han desmentit la informació i han assegurat que tot el procediment es va fer seguint la legalitat. El futbolista, que publicava ahir a les xarxes socials una fotografia en què se’l veia a l’hospital amb el seu cosí, demanava “respecte” i defensava “l’honorabilitat” de Gérard, i acusava els mitjans de “posar en dubte” la legalitat d’una intervenció que li va “salvar la vida”. “Ja n’hi ha prou!”, exlcamava.

D'altra banda, l'expresident va emetre un comunicat el dissabte des de la presó de Soto del Real on "negava" que hagués tingut cap tipus d'implicació en el trasplantament d'Abidal, que qualifica d'"exemplar", i assegura que es va fer "treure de context" la conversa telefònica.