Esports13/10/2015

El Bayern de Pep és un martell

L’equip firma un inici perfecte basant-se en la flexibilitat tàctica i la competitivitat

Isaac Lluch

MunicEl 29 de setembre el preparador físic del Bayern, Lorenzo Buenaventura, va aparèixer per les catacumbes de l’Allianz Arena amb crosses. L’equip bavarès acabava de golejar el Dinamo de Zagreb (5-0) en la segona jornada de la Lliga de Campions, on suma el rècord de vuit gols a favor i cap en contra en els dos primers partits. Buenaventura té un os del peu trencat i ha de dur crosses encara quatre setmanes més. “Això és per mantenir la quota de lesionats a Can Bayern”, li va fer broma un altre membre del cos tècnic de Pep Guardiola.

Les lesions han sigut el principal handicap de l’entrenador català des que dirigeix el campió alemany. Tant és així que, a l’agost, quan li van demanar un desig per a la temporada, no va parlar de títols sinó de “salut”.

Cargando
No hay anuncios

Ara que el Bayern va embalat, el que més preocupa al tècnic català continua sent que no s’ompli la infermeria. Quan semblava que tot eren bones notícies - amb Robben ja a punt per tornar després d’un mes i mig de baixa, amb Benatia en la recta final de la recuperació, amb Ribéry altre cop amb entrenaments individuals després de sis mesos de dolor al turmell i amb Badstuber també avançant en el seu procés per tornar després d’una nova greu lesió-, el virus FIFA ha deixat KO Mario Götze per al que queda de la primera volta. El jove extrem francès Kingsley Coman també ha tornat a Munic amb problemes musculars, mentre de Xile arriben notícies sobre les molèsties que arrossega Arturo Vidal al genoll.

Només si se li acumulen aquests problemes a la infermeria el Bayern pot rebaixar el rendiment. I ni així, ironitza la premsa alemanya sobre el ritme perfecte de l’equip de Guardiola en aquest inici. Per fer la Bundesliga més competida “un podria caure en la idea pèrfida de lligar Manuel Neuer a un pal de la porteria amb unes manilles als peus o cosir lloses de plom als pantalons del duo Lewandowski-Müller”, escriu Klaus Hoeltzenbein, cap d’Esports del Süddeutsche Zeitung. No és un diari sensacionalista, sinó un de ben prestigiós.

Cargando
No hay anuncios

Des que l’1 d’agost se li va escapar per penals la Supercopa alemanya a Wolfsburg, el Bayern ho ha guanyat tot: la primera ronda de Copa, dos partits de Lliga de Campions i les vuit jornades de Bundesliga que s’han disputat. No hi ha cap altre equip en les principals lligues europees amb aquests registres ni de puntuació ni de mitjana de gols (3,5) i ocasions clares (4,9) per partit.

Vuit triomfs en les primeres vuit jornades a la Bundesliga només els havia aconseguit fins ara el Bayern de Jupp Heynckes de la temporada del triplet (2012-13), que va assolir una diferència de gols (+24) idèntica a l’actual. Això sí: els 28 gols en 8 partits que porta ara l’equip de Guardiola són rècord històric. Igual que la diferència de punts (7) respecte del segon, el Borussia Dortmund, a aquestes altures de campionat.

Cargando
No hay anuncios

Set punts de diferència és el que hi ha entre el líder de la lliga espanyola, el Vila-real, i el novè, el València. A Anglaterra només hi ha sis punts de distància entre el primer, el Manchester City, i el Liverpool, desè. A Alemanya, en canvi, la pregunta de qui serà el campió perd atractiu, si bé mai cap equip ha aconseguit fins ara el que aspira a fer el Bayern: encadenar quatre lligues consecutives.

“Bundesliga sentenciada”

Cargando
No hay anuncios

“La cosa està feta. La monocultura en el liderat se solidifica com formigó. Els exuberants muniquesos poden tatxar de la llista com a resolt el seu primer objectiu de la temporada, el quart títol de Bundesliga en sèrie”, es llegeix al Süddeutsche Zeitung. “A aquest Bayern no s’hi pot acostar ningú, són massa perfectes. I ara que el Wolfsburg i el Dortmund, els únics que almenys econòmicament i esportivament podien plantar-li cara, s’han endut cinc gols cadascun (5-1) de l’Oktoberfest, la resta d’equips viatjaran cap a Munic més humils, més acovardits”, exposa el Frankfurter Allgemeine Zeitung. “El caràcter imprevisible del futbol, que el fa el número 1 entre tots els esports del món, és liquidat per Guardiola i el Bayern. […] L’equip bavarès es mou cada setmana com un nen de 14 anys que ha de jugar amb nens de guarderia”, il·lustra Die Zeit, alhora que apunta que “la superioritat del Bayern és sobretot a causa de l’obra de Pep Guardiola”. “Amb la seva fantasia i meticulositat, Guardiola ha fet del Bayern un equip que ho pot tot: jugar ràpid, lent, en curt, en llarg, ras, amb pilotes aèries... En qüestió de segons l’equip canvia de sistema i juga amb una espantosa superioritat”, continua.

També el vestidor del Bayern troba paraules per explicar la progressió de l’equip. “Crec que ja hem assimilat molt millor els conceptes del Pep. És un futbol difícil, però si aconsegueixes absorbir i interioritzar tot el que vol, és un futbol increïble i, tal com es va veure a Barcelona, pot arribar a ser perfecte”, analitza per a l’ARA Javi Martínez.

Cargando
No hay anuncios

El Bayern es defensa amb línia de tres i de quatre, omple la medul·lar amb laterals i migcampistes purs i ataca per dins i per fora. L’arribada d’extrems com Coman i, sobretot, Douglas Costa ha dotat de volum el Bayern pla de finals de la temporada passada, quan tant va enyorar l’un contra un de jugadors lesionats com Alaba, Ribéry o Robben.

De Boateng a Lewandowski

Cargando
No hay anuncios

Guardiola té més bona plantilla que la temporada passada, més adequada a la seva flexibilitat tàctica, que li permet adaptar-se al rival per sorprendre’l jornada rere jornada. Segur en l’engranatge defensiu, i apuntalat pel porter Manuel Neuer, el Bayern pot ser alhora letal amb la pilota llarga de Boateng, fi amb les combinacions de Thiago, Xabi Alonso, Lahm, Vidal i Götze, salvatge amb Alaba i Costa, voraç amb Lewandowski (16 gols en 11 partits) i Thomas Müller (10 gols en 11 partits).

La feroç competència d’aquest any no garanteix l’estatus a cap vaca sagrada. “Cada entrenament ha de ser a tot gas. I si un futbolista no juga bé, n’hi ha d’altres que jugaran. El dia a dia és el més important per a nosaltres. Si volem ser campions hem de corregir errors i continuar millorant”, exigeix Guardiola, que recorda que “tot costa molt”, que l’equip va estar a punt d’ensopegar contra el Hoffenheim i l’Augsburg i que ha de continuar patint.

Cargando
No hay anuncios

El seu discurs, el seu mètode, cau com un martell que rebla el clau. Allà on l’entorn ja col·loca corones de llorer el vestidor amplifica les paraules del tècnic. Aquesta és la millor arrencada de Guardiola en la seva carrera com a entrenador, però no servirà de res si l’equip es desinfla a la primavera com li va passar els dos anys precedents: el 2014 el Bayern va deixar-se anar mentalment en conquerir la Bundesliga al març, i el 2015 a l’equip li va faltar energia, exhaust com va arribar al tram final per l’acumulació de baixes. “Estem jugant de manera increïble. Però hem de continuar així tot l’any. No serveix de res estar bé ara i a partir del març, no”, avisa Javi Martínez. “No hem de cometre l’error de la temporada passada, quan no vam arribar bé a la fase final”, conclou Lewandowski. El Bayern és un martell.