10/11/2015

La Federació Russa d’Atletisme pot quedar-se fora dels Jocs Olímpics

BarcelonaL’atleta russa Lilia Xobukhova, guanyadora de les maratons de Chicago i Londres, va rebre una trucada del tresorer de la Federació Russa d’Atletisme, Valentin Balakhnitxev, en què li demanava 450.000 euros a canvi de no fer públic que es dopava. Era el 2012. L’atleta va pagar la xifra per poder ser als Jocs Olímpics de Londres, però va ser enxampada i sancionada dos anys per haver modificat el seu passaport biològic. Llavors, Balakhnitxev va retornar-li uns 300.000 euros.

El cas de Xobukhova, juntament amb una informació de la televisió alemanya ARD de l’estiu del 2014, forma part del demolidor informe independent encarregat per l’Agència Mundial Antidopatge (AMA) presentat ahir a Ginebra (Suïssa). És un informe que planteja que, si cal, es deixi la Federació Russa d’Atletisme sense competir en els pròxims Jocs Olímpics del 2016 per fer “net” en la lluita contra el dopatge. L’informe, de 325 pàgines, va ser presentat pel canadenc Dick Pound, antic director de l’AMA, que va acusar l’estat rus d’actuar per amagar casos de dopatge als Jocs de Sotxi i “manipular els Jocs Olímpics de Londres en permetre la participació d’atletes dopats”. Rússia va guanyar 17 medalles en les proves d’atletisme el 2012, 8 de les quals d’or.

Cargando
No hay anuncios

A més, l’informe acusa el director d’un laboratori contra el dopatge de Moscou, Grigori Rodtxenko, de destruir 1.417 proves d’atletes. “Cal retirar l’acreditació a aquest laboratori. No pot treballar de manera independent”, va explicar Pound sobre unes instal·lacions que amb el permís de l’AMA s’havien encarregat, per exemple, de les proves dels atletes dels Jocs Olímpics d’Hivern de Sotxi (Rússia) del 2014. L'AMA ja ha confirmat la suspensió amb efecte immediat del laboratori antidopatge de Moscou. L

Segons Pound, hi ha un segon laboratori gestionat per l’Ajuntament de Moscou on es van manipular i destruir proves. “No es pot negar que l’estat rus tenia coneixement dels casos. Espero que Rússia reaccioni, ja que l’alternativa podria ser no participar en els Jocs Olímpics”, va afegir, i va afirmar que tenia proves de la presència de membres dels serveis secrets russos als laboratoris per intimidar els treballadors. “Són vestigis de l’URSS”, va explicar el també canadenc Ricard McLaren, un dels responsables de l’informe.

Cargando
No hay anuncios

Segons Pound, exnedador i creador de l’AMA, “tot plegat és la punta d’un iceberg, ja que el dopatge no afecta només l’atletisme o l’esport rus”. L’informe, que ha gaudit del suport de la Interpol, acusa el ministre d’Esports, Vitali Mutko, actual president del comitè organitzador del Mundial de Futbol 2018, de donar “ordres directes per manipular proves”. L’informe recomana a la Federació Internacional d’Atletisme (IAAF) suspendre la Federació Russa, proposta que serà estudiada per la IAAF. El seu president, l’excampió olímpic britànic Sebastian Coe, va admetre que “aquest informe és alarmant”: “Ens cal temps per digerir-ho tot”. La mateixa AMA té previst tractar el tema la setmana vinent en una reunió rutinària.

Rússia es defensa

Cargando
No hay anuncios

Vadim Zeletxenok, en nom de la Federació Russa, va afirmar: “Per sancionar-nos s’hauria de demostrar que la culpa és de la Federació i no pas de persones individuals. Ens han d’oferir una oportunitat per defensar el nostre nom”. Segons Vladímir Úiba, cap de l’Agència Federal Mèdico-biològica de Rússia, “és una declaració políticament motivada de la sèrie de sancions adoptades contra Rússia”. L’informe també proposa sancionar de per vida cinc esportistes i cinc tècnics, un d’ells la campiona olímpica dels 800 metres, Maria Savinova. Rússia és l’estat amb més casos de dopatge. El 2013 van ser 225, el 12% del total. La setmana passada, la mateixa Federació Russa va sancionar per dopatge cinc atletes.

La roda de premsa va arribar pocs dies després de la detenció del senegalès Lamine Diack, expresident de la Federació Internacional d’Atletisme (IAAF), per haver acceptat presumptament diners de la Federació Russa d’Atletisme (FAR) per amagar positius de dopatge. El Comitè Olímpic, de fet, estudia retirar a Diack la condició de membre d’honor del seu consell. A més, el comitè d’ètica de la IAAF té previst presentar una demanda contra Papa Massata Diack, ajudant de Diack; el tresorer de la IAAF, Valentin Balakhnitxev, i Aleksei Melnikov, tècnic de la Federació Russa durant molts anys, per cobrar diners a esportistes a canvi de no aixecar els seus casos de dopatge.