Futbol
Esports Futbol 06/02/2023

La Premier acusa el City de fer trampes financeres i les conseqüències podrien ser funestes

La lliga anglesa entén que el club va falsejar pagaments a jugadors i tècnics durant molts anys, entre altres suposades irregularitats

ARA
2 min
Haaland i Foden

BarcelonaNotícia d'impacte a la Premier League. L'estament que regeix la competició estatal més important del futbol europeu creu que el Manchester City va cometre reiterades infraccions de les normes econòmiques entre el 2009 i el 2018, sempre sota la tutela de la propietat d'Abu Dhabi. Ho ha explicat a través d'un comunicat, en què assegura que el club va donar informació falsa sobre els seus beneficis i patrocinis, va pagar més diners dels que deia a entrenadors i jugadors i no va complir les normes de fair play financer de la UEFA ni de sostenibilitat de la mateixa Premier. Les acusacions arriben després de quatre anys d'investigació.

La Premier afirma que les suposades infraccions es van cometre més de cent vegades des del setembre del 2009 fins al curs 2017-2018. Ara les estudiarà una comissió independent, que tindria veu en les conseqüències que tot plegat podria tenir per a l'entitat a mitjà termini. Segons informen The Times i el Daily Mail, si el City és declarat culpable després de tot el procés, que pot allargar-se fins a divuit mesos, s'enfrontaria a una sèrie de sancions que inclouen la deducció de punts en l'edició en curs de la Premier (en el moment de la sentència) o fins i tot l'expulsió de la competició. Durant el temps en què haurien comès les irregularitats, els citizens van aixecar tres cops la Premier, dos la Carabao Cup i un la FA Cup.

El precedent de la UEFA

No és la primera vegada que el club anglès està immers en una situació com aquesta. Fa tres anys la UEFA el va sancionar dues temporades sense Champions i una multa de 30 milions d'euros. El motiu: saltar-se les normes de control econòmic del màxim estament continental, que va concloure que el City inflava els patrocinis fins a deu cops per sobre del preu de mercat per pagar sous esportius i infraestructures. L'exemple més gràfic va ser l'esponsorització de la companyia aèria Etihad, amb un contracte oficial de 10 milions d'euros i una injecció econòmica real de 75 milions. En aquell cas concret, la institució va recórrer la sanció al TAS, que li va donar parcialment la raó. El City va poder continuar jugant la Lliga de Campions, però va haver de pagar 10 milions de multa a la UEFA per no "haver-hi cooperat".

Fonts del City asseguren a l'ARA que la denúncia d'avui de la Premier va en la mateixa línia que la de la UEFA del 2020 i vaticinen que, igual que en aquell precedent, la instància esportiva superior els retirarà la sanció, sigui quina sigui. En un comunicat publicat aquest dilluns, el club britànic es manifesta "sorprès" per l'acusació de la Premier League i assegura que aquests anys ha ofert "ajuda i una gran quantitat de material" a la competició perquè pogués revisar-lo en el marc de la investigació. "Donem la benvinguda a la tasca de la comissió independent perquè consideri de manera imparcial les proves irrefutables que existeixen. Esperem amb ganes que tot això s'acabi com més aviat millor", completa l'escrit citizen.

stats