Esports Girona FC 14/05/2022

Unir esport i nutrició per tenir cura de l'autisme

Samba People és un programa destinat a persones amb trastorn de l'espectre autista

3 min
Albert Canal i en Sergi Mateo, les cares visibles de Samba People, un programa que barreja l'esport i la nutrició

GironaL'Aitor i la Laura tenen dificultats per relacionar-se, comprendre l'entorn i desenvolupar-se en determinades situacions socials. Els costa adaptar-se als canvis i els suposa un gran esforç haver d'enfrontar-se a imprevistos. Necessiten ordenar el cap per sentir-se segurs i conviure el millor possible amb un diagnòstic: el trastorn de l'espectre autista (TEA), que cada cop afecta més persones a Catalunya.

"Volem oferir oportunitats, tan senzill com això", expliquen Albert Canal i Sergi Mateo, les cares visibles de l'equipàs de Samba People, un programa que barreja l'esport i la nutrició sota una metodologia pròpia. "Promovem la salut dels infants i joves amb trastorn de l'espectre autista", explica Canal, graduat en ciències de l'activitat física i especialitzat en TEA. El programa, amb la col·laboració de l'Associació TEA Garrotxa i el suport de TAVIL, es va dur a terme amb èxit a Olot aquesta Setmana Santa i tindrà continuïtat a l'estiu. "Requereixen un suport més específic, no hi ha dues respostes iguals. Plantegem activitats comunes, com escalada o sortides en bicicleta, però les adaptem a cada infant perquè siguin tan individualitzades com sigui possible en funció de les capacitats de cadascú. Cada nen o nena té el suport d'un monitor que en té cura tota l'estona".

No hi ha més secret que invertir-hi temps. I que sigui personal, esclar. "El primer pas és ensenyar-los visualment què farem, perquè puguin estructurar-se la ment i sentir-se més segurs. Així s'autoregulen, gestionant les respostes emocionals, de comportament i cognitives. Treballem habilitats motrius fines i gruixudes per facilitar-ne l'aplicació en el dia a dia". "Comprovar com les superen és una sensació meravellosa", diu Mateo, que agafa el telèfon, obre el grup de WhatsApp on hi ha totes les famílies i comença a llegir els missatges que els van enviar després que els seus fills completessin el programa. "En Martí ha tornat molt content", "A en Marc li ha agradat molt", "Gràcies per haver fet que l'Aitor s'ho passés genial, hagi après tantes coses i superi certs reptes", "Moltíssimes gràcies per fer la vostra feina tan ben feta. La Laura s'ha sentit «súper a gust i segura», com diu ella", "En Roger ja té ganes de tornar-hi; gràcies per la paciència, comprensió i ajuda". Detalls que omplen el cor.

Sergi Mateo amb un nen del programa.

A banda de l'activitat física, el programa reparteix eines perquè l'alimentació saludable formi part de la vida d'aquests nens. "Sentir-se bé és important, perquè això els ajuda a acostar-se a la seguretat que necessiten per afrontar el dia a dia. El menjar ha de ser el seu aliat", continua el nutricionista del projecte, la matriu del qual és Samba Project i que inclou The Samba Campus. "Hem creat unes guies per als pares, on expliquem educació nutricional bàsica i intentem resoldre diferents problemes que es puguin trobar". Cada matí es preparen l'esmorzar. "Enfoquem la comunicació entre ells perquè treballin en equip per exemple decidint qui talla el pa, qui el suca, etc., amb l'objectiu de fomentar la cooperació i les habilitats socials i comunicatives. Els inculquem uns hàbits que els serviran per sempre. A l'estiu anirem al supermercat a comprar. I això inclou que hauran de saber què necessiten per a aquell plat específic que volen fer, hauran de parlar amb el caixer o la caixera, gestionaran una suma petita de diners... El que per a nosaltres és habitual, per a ells és extraordinari", diu Canal.

Per això quan l'Aitor, que a casa tenia la bicicleta oblidada i amb la roda punxada perquè no sabia pedalar, va passar-se un matí intentant anar en bici per acabar-ho aconseguint, va anar corrent a abraçar Mateo com no ho havia fet abans. "Se'm posa la pell de gallina", afirma al recordar-ho. La Laura explica la seva experiència: "Ens van donar un plat dividit amb els colors verd, vermell i blau, cadascun representava els diferents nutrients. He après coses de les verdures, els cereals o els líquids que haig de prendre. Va ser molt didàctic i això facilita que ho pugui entendre. Eren tots molt trempats, eren com jo", diu amb naturalitat. "Teníem molts problemes amb els menjars de la Laura i el programa li ha donat autonomia i confiança", assegura la seva mare, que sap que això té un valor incalculable.

El Girona, obligat a guanyar l'Sporting

Mateo és també el nutricionista d'un Girona que aquest diumenge disputa una final anticipada per entrar al play-off a Gijón contra l'Sporting (16 hores, Movistar LaLiga). L'equip blanc-i-vermell és cinquè, però només disposa d'un punt de marge respecte al setè classificat quan en queden nou en joc. "Per què no dir-ho, estem farts de perdre i ho volem canviar, això. Fa molt temps que es repeteix el mateix: l'endemà d'acabar el curs, ens trobem i plorem plegats. I ja n'hi ha prou, ens hem de treure les pors del damunt i creure que pujar serà possible", finalitza.

stats