31/08/2016

El català que vol revolucionar el futbol belga

BarcelonaRobert Martínez (Balaguer, 1973) en va tenir prou amb menys d’una setmana per acceptar la proposta de la Federació Belga de Futbol: seria el nou seleccionador dels diables vermells, ocupant el lloc que deixava Marc Wilmots. Després de marxar de l’Everton de la Premier League, Martínez buscava equip. D’ofertes, en tenia. Una, de fet, era de l’Anderlecht, l’equip més gran de Brussel·les. Poques setmanes després de saber que no continuaria a l’equip de Liverpool, el lleidatà es reunia amb el director esportiu de l’Anderlecht, Herman Van Holsbeeck, en un hotel de la capital belga, on van parlar durant dues hores. La premsa belga va recollir aquesta informació. Però Bèlgica li va pispar el tècnic a l’equip amb més títols de lliga belga i quan es va anunciar que el tècnic català dirigiria la selecció, ningú s’ho esperava. “Va ser una sorpresa, no s’havia publicat el seu nom enlloc. Va ser una operació ràpida”, admet el periodista Benoit Delhauteur, del Dernière Heure. Avui, a l’estadi Rei Balduí, Robert Martínez dirigirà per primer cop una selecció -fins ara només ha dirigit clubs al Regne Unit- i ho farà, precisament, contra Espanya. Una selecció que també inicia una nova època, ja que debuta Julen Lopetegui a la banqueta.

Robert Martínez viu al Regne Unit, on va marxar ara fa molts anys, el 1995. Fitxar per la selecció belga, de fet, li permet no ser lluny de la seva família, que seguirà a Anglaterra. Però també li permetrà trobar un nou espai per donar un nou impuls a la seva carrera, després d’una última experiència a l’Everton que va començar molt bé, però on va acabar patint molt per les crítiques que va rebre quan no va aconseguir classificar l’equip per a la Champions. “Martínez va arribar molt jove a la Premier. Era un entrenador jove, amb una aposta de joc atractiva, fet a ell mateix en clubs petits. Al Wigan li va donar una Copa, malgrat que van baixar. A l’Everton el va dur a Europa. Però li han demanat miracles i el seu estil ofensiu ha acabat generant debats. Marxar fora és una bona opció per seguir creixent”, diu Oliver Holt, periodista del Sunday Times. Martínez, curiosament, hauria pogut entrenar fa uns anys l’altre equip de la ciutat, el Liverpool, però va acabar veient com era Brendan Rodgers, tècnic amb qui ha mantingut una forta rivalitat, l’escollit. Aquest any, el Celtic de Glasgow va interessar-se per Martínez. Però, altra vegada, Rodgers ha sigut l’escollit.

Cargando
No hay anuncios

Martínez no hauria vist malament marxar a Escòcia, una terra especial per a aquest català que, com a jugador, va arribar a debutar a Primera amb el Saragossa. Però va jugar un sol partit. Després va tornar a casa, al Balaguer, fins que el 1995 va fitxar pel Wigan anglès juntament amb dos amics seus de l’època del Saragossa, Seba i Isidro. Plegats van ser acollits a Wigan, una ciutat amb tradició de rugbi, i van rebre el sobrenom dels three amigos, fent referència a una pel·lícula famosa al Regne Unit. Aquest català va acabar amb un barret mexicà al cap i vivint l’ascens del Wigan de Tercera a Segona. Amb el temps, va anar saltant per diferents clubs anglesos. La temporada 2001/02 va provar sort al Motherwell escocès, on va conèixer la seva dona, la Beth. De fet, un cop va quedar-se sense feina, després de no renovar amb l’Everton, una opció era tenir més temps lliure per poder anar a Escòcia, especialment al Loch Lomond, com fa sempre que pot amb la Beth i la Luella, la filla. “És 33% escocesa, 33% anglesa i 33% catalana”, diu Martínez, ja que la família ha viscut des de llavors a Anglaterra o Gal·les, on Martínez ha entrenat el Swansea, el Wigan -va guanyar una Copa amb ells- i l’Everton. Ara parla català amb accent britànic.

A Bèlgica, de moment, la rebuda ha sigut molt bona. “El futbol belga viu un molt bon moment, ja que tenim una generació de jugadors molt bona. A finals dels anys 90 va entrar en una profunda crisi, però s’ha reaccionat i ara tenim talent. Però l’època amb Marc Wilmots va acabar amb una sensació de frustració, ja que no s’ha passat dels quarts de final ni al Mundial, ni a l’Eurocopa”, diu el periodista Michaël Bouche, del mitjà 7sur7. “Apostant per Martínez, es busca un entrenador ofensiu, jove, que tingui una proposta positiva. Ara, té un gran repte al davant, ja que tothom confia que aquesta generació arribarà més enllà dels quarts de final, i els dies anteriors a l’anunci del seu fitxatge, es parlava de tècnics molt mediàtics, com Louis Van Gaal o Marcelo Lippi”, afegeix. “M’agrada molt l’aposta per Martínez. Un entrenador jove, amb estil, dinàmic, que simbolitza un joc alegre. És el que ens cal, tenim jugadors molt tècnics que poden jugar molt bé. Arriba un tècnic amb ganes de demostrar molt”, diu, content, el periodista Stephan Keygnaert, del mitjà flamenc Het Laatste Nieuws. Molts mitjans belgues, però, han posat l’accent en el fet que Martínez no parli ni francès ni flamenc, les dues llengües que es parlen al vestuari belga. Martínez té pensat estudiar aquestes llengües, però les primeres rodes de premsa les farà en anglès. I en castellà ahir, ja que hi havia premsa espanyola.

Cargando
No hay anuncios

“Martínez simbolitza un futbol modern. I coneix molts dels jugadors, ja que els ha entrenat abans, com Lukaku o Mirallas”, diu Benoit Delhauteur, del Dernière Heure. Martínez, a la seva primera convocatòria, ha convocat un equip molt ofensiu, amb els germans Hazard, Batshuayi, Carrasco, Origi, Benteke, De Bruyne, Mertens, Lukaku o Witsel. El gran fitxatge, però, ha sigut el de Thierry Henry, que passarà a formar part del seu cos tècnic, al costat de l’inseparable Graeme Jones i el preparador físic Richard Evans. “Henry aportarà mentalitat. Un home que ha guanyat un Mundial, i que sabrà transmetre la mentalitat ofensiva que volem a l’equip. El repte de dirigir aquesta selecció és apassionant”, ja ha anunciat, ambiciós, Robert Martínez.

Lopetegui debuta amb la selecció espanyola

Cargando
No hay anuncios

La selecció espanyola viurà el primer partit amb Julen Lopetegui de seleccionador contra els belgues, a l’estadi Rei Balduí (20.45 h / Telecinco). El partit s’havia de jugar el 17 de novembre, però els atemptats de París i l’alarma per amenaça terrorisme a Bèlgica va fer que el partit es posposés. Actualment, l’alarma per terrorisme encara és alta, però el partit es jugarà finalment, amb dos entrenadors a cada equip que no hi eren el novembre passat. Si Robert Martínez debuta amb els belgues ocupant el lloc de Wilmots, Julen Lopetegui debuta amb Espanya. El tècnic basc, després de deixar fora de la llista Iker Casillas, apostarà per De Gea a la porteria, i intentarà trobar equilibri entre veterans i joves al davant. Els blaugranes Gerard Piqué, Jordi Alba, Sergio Busquets i Iniesta, lesionat, tenen el seu lloc a l’equip, amb Sergi Roberto, que guanya protagonisme. Lopetegui segurament apostarà per un 4-3-3, on podria tenir lloc el sevillista Vitolo, segons s’ha vist als entrenaments dels últims dies. Thiago, Koke, Nolito i Morata podrien tenir lloc, en espera de veure si el madridista Marco Asensio debuta amb la selecció absoluta.