Salut
Estils 22/02/2022

Dormir per cicles: quan desvetllar-se a les 3 del matí és una oportunitat

La pandèmia ha fet augmentar els casos d'insomni, cosa que ha portat algunes persones a experimentar amb un mètode de dormir oblidat des del segle XIX

Danielle Braff / The New York Times
4 min
Per què no dormir és mortal? No ho pregunteu al cervell, sinó als budells

Quan feia un any que havia començat la pandèmia, Marcela Rafea es va començar a despertar moltes nits a les 3 de la matinada. A més, ho feia amb la ment accelerada. Llavors es llevava i anava de puntetes fins al menjador, on meditava, feia algunes postures de ioga i obria la finestra per escoltar el soroll de les fulles i el lladruc dels gossos. A les 6 tornava al llit i dormia fins que el seu fill petit la despertava, una hora més tard. “Necessitava aquesta estona nocturna per compensar el temps que no tenia per a mi”, explica Rafea, fotògrafa de 50 anys i mare de tres fills, que viu a Illinois.

Sense saber-ho, Rafea havia recuperat de manera natural un cicle de son que era normal en diverses cultures des de l'Edat Antiga fins a principis del segle XIX. Durant molts segles la gent es ficava al llit quan es feia fosc i es despertava tres o quatre hores més tard. Llavors socialitzaven, llegien llibres, prenien un refrigeri i intentaven concebre fills durant una o dues hores per després tornar a dormir tres o quatre hores més. Va ser amb l'arribada de la llum artificial que la gent va començar a obligar-se a dormir tota la nit. 

Però des del començament de la pandèmia per covid, moltes persones han establert els seus propis horaris, treballen des de casa i se centren més en l'autocura. Això ha provocat que torni la idea del cicle de son segmentat, de manera voluntària o involuntària a causa de l'augment dels nivells d'estrès dels últims dos anys. ¿Estem tornant al nostre cicle de son natural? ¿Potser aquesta podria ser la cura per als que es consideren insomnes de mitjanit?

Un costum històric

Roger Ekirch, professor d'història a l'Institut Politècnic i Universitat Estatal de Virgínia i autor del llibre At day’s close. Night in times past, ha estudiat el fenomen del son segmentat durant els últims 35 anys. El científic assegura que hi ha "més de 2.000 referències sobre aquest tema en fonts literàries": això inclou cartes i diaris, registres judicials, diaris, obres de teatre, novel·les i poesia; des d'Homer fins a Dickens. 

“El fenomen rebia diversos noms segons el lloc: primer i segon son, primera migdiada i son profund, son nocturn i son matinal”, explica Benjamin Reiss, professor de literatura de la Universitat Emory i autor de Wild nights. How taming sleep created our restless world. Els noms es fixaven segons l'època i el lloc, adaptant-se als patrons de treball agrícoles i artesanals. En diversos moments de la història s'ha pensat que el son segmentat oferia un moment privilegiat, no només per concebre fills sinó també per prendre pocions i pastilles i per facilitar la digestió. El son no es regia pel rellotge, sinó pels ritmes de la nit i el dia, així com pels canvis d'estació. Tot això va canviar amb la Revolució Industrial, que va posar l'accent en la productivitat: es creia que convertir el son en un interval únic aportava avantatges. La prevalença creixent de la llum artificial permetia ficar-se al llit més tard, la qual cosa conduïa a la compressió del somni.

El 30% de les persones afirmen despertar-se una mitjana de tres nits cada setmana, segons un estudi publicat el 2010 a la revista mèdica Journal of Psychosomatic Research. A més, el 25% dels adults pateixen insomni, segons un estudi recent d'investigadors de la Universitat de Pennsilvània. D'aquí que algunes persones hagin aprofitat la pandèmia per experimentar amb el mètode del son antic. És el cas de Mark Hadley, un director financer de 52 anys que no recorda haver dormit tota la nit en els últims 20 anys. “Em despertava a mitja nit i em quedava al llit –explica–, físicament em volia aixecar però necessitava dormir més”. Hadley havia sentit a parlar del son segmentat, però no va trobar un context favorable fins que va començar a fer teletreball. L'agost del 2021 va començar a dormir de manera segmentada: es fica al llit a les 22 h i es desperta naturalment a les 2 h. Després torna a adormir-se cap a les 3.30 h o les 4.00 h i dorm fins que la seva dona el desperta, a quarts de 7. “Això és el que el meu cos intentava fer abans, fins i tot quan mai havia sentit a parlar del son segmentat” explica Hadley, que ha aconseguit tenir un patró de son que ell considera saludable.

Dubtes mèdics

Però els metges tenen dubtes que ho sigui. “No sabem quin impacte tindrà el son segmentat a llarg termini, perquè no hi ha gaires dades sobre aquest tema”, diu Matthew Ebben, professor adjunt de psicologia en neurologia clínica del Centre Mèdic Weill Cornell i l'Hospital Presbiterià de Nova York. 

Els experts apunten que aquesta manera de dormir pot fer que algunes persones se sentin més cansades i somnolentes al llarg del dia. A més, el son segmentat requereix que la persona vagi al llit més aviat, cosa difícil que funcioni cada dia i per a totes les persones. Kristopher Weaver, un compositor de 43 anys d'East Stroudsburg, Pennsilvània, diu que aconsegueix seguir un horari de son segmentat només unes nits a la setmana: els dies que té temps per dormir entre les 19 h i les 23 h i després entre les 3 h i les 7 h. Quan ho fa es desperta renovat. Durant el descans entre el primer i el segon son, quan la seva ment està tranquil·la i recarregada, Weaver té més energia per escriure les seves cançons. Com s'ho fa en les nits que ha de dormir d'una tirada? Necessita cafeïna i marihuana per passar l'endemà.

En casos d'ansietat relacionada amb l'insomni, el son segmentat pot ser una solució ideal, explica Alex Savy, professor de ciències del son i fundador de SleepingOcean, una web que publica ressenyes de productes per al son a Toronto.“Quan practiquen el son segmentat, els insomnes no han de preocupar-se per si es despertaran a mitjanit”, assegura Savy, que creu que podem "ajustar l'horari a l'insomni i reduir l'estrès que hi va associat”. Tornar als patrons de son de l'Edat Mitjana no funciona per a tothom, i només es recomana als que ja tenen problemes d'insomni que facin la prova amb el son segmentat. “Crec que si bé pot proporcionar una millora del descans a aquestes persones, és probable que tingui més males conseqüències que beneficis per als que no tenen dificultats per dormir”, conclou Nicole Avena, psicòloga de la salut i professora adjunta de neurociència a l'Escola de Medicina Mont Sinaí.

stats