Estils 20/07/2019

Manual per a una festa major perfecta

10 passos per viure intensament les celebracions d’estiu

Cristina Torra
6 min
Manual per a una festa major perfecta

“Alegria!, que és festa major. Alegria!, perquè el nostre sant és el millor. Alegria!, que és festa major. Al matí tenim passada, missa, les sardanes i, havent dinat, migdiada, processó, concert, castell de focs i ball a l’envelat”. Han passat gairebé 50 anys des que la Trinca va estrenar aquesta cançó, però l’essència de les festes majors segueix sent la mateixa. Com que l’estiu és la temporada per excel·lència de les festes grosses, us hem preparat un manual per viure una festa major perfecta. Ho ambientem amb una mica de música?

El grup Buhos ho té clar: “Ens trobarem aquells que ens trobàvem, farem veure que els anys no passen, i si puc t’arrencaré un petó”. Enmig de les vacances o de l’ambient relaxat de l’estiu, les festes majors són el moment ideal per retrobar-se amb totes aquelles persones que l’estrès i la rutina del dia a dia no us permeten veure. Aprofiteu l’excusa i trobeu-vos amb els que fa un any que no veieu. “Festa major! Ara feia un any que t’esperàvem, necessitava sentir la teva màgia, avui el mal tindrà solució”.

El pregó dona el tret de sortida a les festes majors de tot Catalunya. Normalment es porta en secret i el proclama una persona famosa o rellevant en la vida del poble. Se sol fer broma i repassar el programa que s’ha preparat per als següents dies. Si voleu començar la festa major ben informats, és un moment important que no us podeu perdre.

En tota festa major hi ha un acte estrella. Aconseguiu el programa amb una mica d’antelació i organitzeu-vos per no perdre-us l’acte gros o els que més us cridin l’atenció. Siguin activitats de cultura popular com els castells, els gegants o els balls de gitanes, o activitats més tradicionals com les sardanes, el ball a l’envelat o el teatre, o fins i tot activitats innovadores, l’organització és clau perquè no falteu on vulgueu ser.

Els castells són una de les expressions de cultura popular més característiques de Catalunya i acostumen a formar part dels programes de festa major. Patrimoni immaterial de la humanitat, fascinen els turistes d’arreu del món. Així que, ja que els tenim al costat de casa, us recomanem que aprofiteu les festes majors per gaudir d’aquest espectacle únic al món que, com descriu Porto Bello al que s’ha convertit en l’himne dels castellers, són “gratacels impossibles de ciència-ficció, construïts amb la força, equilibri i valor”. La cançó continua: “Posem-li seny, germà, i el podrem descarregar”. Si aneu amb canalla es quedaran fascinats, de la mateixa manera que si els porteu a gaudir dels gegants o de qualsevol dansa tradicional.

Barret o caputxa, mocador tapant la boca i el nas i moltes ganes de saltar. Això és tot el que necessiteu si voleu gaudir de l’experiència de ballar sota el foc. Com canta Buhos: “Correfoc, anem a ballar sota que no estem prou a prop; correfoc, agafa’m la cintura correm cap a la font; correfoc, han vingut moltes colles, repiquen els tambors; correfoc, diu Llucifer que aquesta nit hi haurà foc”. Els correfocs tenen l’origen en els balls de diables, ja des del segle XII, però es van popularitzar entre les dècades dels 80 i els 90 i ara no falten a gairebé cap festa major. No us perdeu el bestiari de cada poble i pregunteu si després hi ha correaigües: us anirà bé per fer baixar la temperatura i canviareu l’olor de pólvora per l’olor de mullat.

Els concerts són els nous balls de festa major. Si abans les places i els envelats es vestien de festa per acollir el gran ball presidit per una orquestra, ara els municipis busquen espais més amplis per muntar grans escenaris i portar els millors grups del moment. És una bona oportunitat per assistir a espectacles de primer nivell de forma gratuïta. Però si voleu viure l’essència dels antics balls de festa major, us recomanem que aneu a les celebracions dels pobles més petits. Com retrata Txarango a la cançó El meu poble, a les poblacions petites encara és habitual mantenir el gran ball: “El meu poble té una plaça de records, fanals encesos i banderetes de colors. Un gran ball dirigeix les nits d’estiu, avui que tothom riu, avui que és festa major”.

És molt fàcil pensar que la festa major del nostre poble és la millor de Catalunya, però tenim més de 900 poblacions i totes tenen una festa major especial. N’hi ha de competitives, com la dels Blancs i Blaus de Granollers, que han copiat altres municipis com Mollet del Vallès o Sant Celoni. També n’hi ha amb orígens molt antics, com la de Solsona o Tarragona, i d’altres que fan danses úniques com la Sardana de l’Alcalde d’Amer o la Dansa de Gala de Campdevànol. Tampoc us perdeu les que tenen la pólvora com a protagonista com l’Aquelarre de Cervera o el Toca-sons de Taradell.

Ja són molts els municipis que fa anys que intenten evitar els gots de plàstic durant les celebracions municipals i fan servir vasos reutilitzables per reduir els residus. Però durant les festes majors també es generen molts altres residus, sobretot plàstics d’un sol ús. Un exemple són els plats i coberts de bars i restaurants que pensen que fent servir aquests utensilis d’un sol ús podran servis més taules; o els plàstics per embolicar entrepans que es mengen a correcuita abans d’assistir a un acte. Intentem, entre tots, reduir l’impacte que produïm al medi ambient.

La campanya No és no de molts ajuntaments contra les agressions sexuals o els punts liles per denunciar violències masclistes pretenen erradicar aquesta xacra de les festes. Formen part de les iniciatives sorgides arreu de l’Estat que volen eliminar qualsevol comportament i agressió sexista per motiu de gènere, sexe, aparença o orientació sexual en espais d’oci i festes populars. És feina de tots aconseguir eliminar per complet aquestes actuacions. Tant si en veieu com si en sospiteu, denuncieu-les.

Les festes majors només passen un cop a l’any i són moments tan especials que mereixen que siguin tan llargs com sigui possible. Així que feu cas a Gertrudis i penseu que “l’últim ball no serà fins que canti el gall”. I, si pot ser, no torneu sols a casa, acompanyats sempre és molt millor, sigui d’amics, parelles o, qui sap, de futurs companys. ¿No creieu que, com diu la cançó, un final ideal és acabar una festa major quan “surt el sol i mentre posen el carrer tu em fas un petó de bon dia o de bona nit”?

Les imprescindibles

17-26 juliol

Si per una cosa és famosa la festa major de Blanesés pels seus espectaculars focs artificials. Hi competeixen les millors pirotècnies del món.

25-29 juliol

La Nit Boja és l’acte estrella de les Santes de Mataró, que es considera una de les festes més potents de Catalunya.

15-21 agost

Famoses per la decoració dels carrers, juntament amb les Festes de la Mercè, les Festes de Gràcia són les festes més famoses de Barcelona.

17-25 agost

Declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional, la festa major de Sitges és coneguda per la gran riquesa de folklore que s’hi pot veure. Gegants, diables, bastoners, balls de gitanes i molt més.

24 agost - 1 setembre

Durant la festa major dels Blancs i Blaus, Granollers viu 10 dies dividida. Dues colles competeixen festivament per oferir la millor festa.

28 agost - 2 setembre

La Diada de Sant Fèlix a Vilafranca del Penedès (30 d’agost) és una de les cites imprescindibles del calendari casteller i també l’acte estrella de la festa major, que manté una estructura gairebé intacta des de fa 3 segles.

30 agost - 1 setembre

És relativament nova, ja que només té 40 anys, i el foc n’és el gran protagonista. A l’Aquelarre de Cervera hi teniu 3 nits de correfocs assegurades.

7-11 setembre

Amb orígens al segle XVII, la festa major de la Mare de Déu del Claustre de Solsona, és l’única festa major declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

7-11 setembre

Les festes del Tura a Olot es consideren unes de les festes més importants de Catalunya. Els balls dels gegants i dels nans en són dos dels actes més emblemàtics.

14-24 setembre

És una de les tradicions populars més riques i vives de tot l’Estat. El seguici popular i les actuacions castelleres són actes imprescindibles de les festes de Santa Tecla a Tarragona.

20-24 setembre

Barcelona viu la Mercè, la seva festa major, omplint la ciutat d’espectacles, concerts i activitats populars, tradicionals, infantils i esportives per tots els barris de la ciutat. Són quatre dies molt esperats que tots els barcelonins viuen intensament.

stats