COS I MENT

¿Marxar de viatge pot salvar una relació de parella?

Analitzem els avantatges i inconvenients de viatjar quan es tracta d’arreglar una relació sentimental que fa aigües

4 min
¿Marxar de viatge pot salvar una relació de parella?

BarcelonaDe viatges se’n poden fer de molts tipus a la vida. Escapades romàntiques, amb amics, amb els fills... I dins de tota aquesta amalgama, hi ha un tipus de viatge que, sovint de manera encoberta, té com a objectiu buscar la connexió o el retrobament sentimental amb la parella. “Ens aniria bé fer un viatge”, es pot arribar a pensar en aquells moments en què veus que la relació fa aigües o que està estancada. Un viatge per fugir de la rutina, per descansar, per poder tenir aquella conversa pendent. En definitiva, un viatge amb la parella quan no està passant pel seu millor moment. A priori sembla una bona idea. Però ¿ho és realment?

“Depèn”, avança Montse Cazcarra, psicòloga especialitzada en relacions de parella. Tot dependrà del perfil de cada parella. D’una banda, hi hauria els que, tot i no tenir una elevada conflictivitat, no tenen espai per trobar-se en el dia a dia. “No tenen temps de qualitat perquè van molt estressats i simplement conviuen en la rutina”, matisa. En aquest cas, marxar junts de vacances a un lloc on se’ls doni tot fet, que puguin compartir espais en silenci o compartir “des de la intimitat experimental”, els pot resultar beneficiós. “És com fer una parada a la vida d’anar corrent per tot i d’estar sempre ocupats per poder-se centrar l’un en l’altre, saber com estan, com s’ho estan passant, què els agrada i prestar-se més atenció en tot”, apunta Cazcarra.

En canvi, també ens podem trobar amb un altre perfil de parella que al dia a dia funcioni bé, però que precisament quan marxa de vacances i surt de la rutina, s’adoni que en el fons són dos grans desconeguts. “És quan veus que no sabeu de què parlar o què és el que us agrada fer”, explica la psicòloga.

Un tercer perfil seria el d’una parella que té una elevada conflictivitat, però que en estar ocupats quotidianament, no té gaire espai per al conflicte. És precisament en el moment en què deixen de tenir altres ocupacions i poden centrar-se en la parella que apareixen totes les tensions. I no hi ha res que pugui provocar més tensions i desacords en una parella que un viatge. Que si decidir l’organització, on dinaran, quines excursions faran... “Es fa palpable que no saben fer equip, que no es posen d’acord i que no saben com resoldre els problemes que se’ls presenten”, explica Cazcarra. “Després és quan diuen allò: «Hem estat pitjor de vacances que durant el dia a dia»”, apunta.

Escollir bé

En cas que es vulgui fer aquest viatge de connexió, és important parlar bé abans sobre quina mena d’escapada vol fer cada membre de la parella. “Malgrat que la destinació sigui de mutu acord, les expectatives i necessitats de l’un i de l’altre poden ser molt diferents. Una parella pot voler anar a les Canàries, però un potser vol fer turisme cultural i l’altre només vol passar-se el dia a la platja perquè necessita relaxar-se”, posa d’exemple Cazcarra. Totes aquestes necessitats s’han de comunicar molt abans d’iniciar el viatge. “Si no ho fem, ens trobarem els conflictes en el lloc de destinació i, depenent de com els resolguem, ens haurem gastat els diners per estar de morros”, continua.

També és interessant escollir el tipus de viatge depenent de què és el que volem arreglar de la relació. “Si sents que has perdut una mica la màgia, que et costa veure la teva parella interessant, potser un viatge els dos sols abraçats no és la millor opció”, apunta la psicòloga. Al contrari, “possiblement necessites un viatge on es facin excursions en grup, així pots veure com interactua la teva parella amb altres persones i tornar-li a veure el seu atractiu. Es tracta d’encendre una mica la guspira”, recomana.

Validar l’altre

És clar que es pot donar el cas que, tot i haver-ho intentat, estiguis en ple viatge de reconciliació i vegis que les coses no rutllen bé. Què hem de fer en aquest cas? Són moments en què volem tornar a la nostra zona de confort, que normalment és a casa, però som massa lluny o és molt complicat tornar-hi. La psicòloga aconsella que, davant d’aquesta situació, hem de trobar maneres de controlar la nostra impulsivitat: “Podem donar una segona oportunitat al viatge i buscar un lloc on ens puguem sentir segurs. No cal que sigui l’habitació de l’hotel. Una opció és posar-te roba d’esport i anar a caminar per la platja o fer alguna ruta de senderisme sol, fer alguns llargs a la piscina... Qualsevol cosa que t’ajudi a ordenar una mica les idees”.

“És important pensar que hi ha algunes qüestions que poden esperar que arribem a casa i que no sempre podem estar d’acord en tot. Moltes parelles viuen amb conflictes que no es poden resoldre, i no passa res. Però encara que no ens posem d’acord, hem de validar l’altre, entendre les dues parts. L’alternativa és continuar les vacances de morros fins que arribem a casa, i això no és agradable”, afegeix la psicòloga.

Finalment, Cazcarra apunta que les vacances sempre són una bona oportunitat per explorar-nos i revisar-nos a títol de parella i a títol individual. “És un bon moment per observar com hem estat durant les vacances, centrar-nos en tot allò positiu que hem viscut i veure com ho podem reproduir en el dia a dia”, aconsella. D’aquesta manera, si una parella s’ha adonat que tenir una estoneta per xerrar l’omple i la fa sentir més a prop, cal intentar trobar aquest espai durant el dia a dia, quan torni la rutina. També pot ser que una parella hagi viscut un viatge desastrós, on hagi patit tota mena d’estafes, cancel·lacions de vols o indigestions, i, tot i això, s’hagin organitzat i hagin fet un molt bon equip. Tot són aprenentatges i reflexions que poden servir per continuar evolucionant com a parella i també com a éssers individuals. 

stats