Viatges

És possible viatjar sense multituds?

La famosa guia Lonely Planet proposa 100 destinacions fora de ruta “per dispersar els turistes de manera més equitativa”

Cristina Torra
6 min
Un dels espectaculars paisatges de la regió de Les Marques, a Itàlia

BarcelonaFora de ruta és un dels nous títols de la prestigiosa editorial de guies de viatge Lonely Planet. Un llibre que agrupa 100 llocs sorprenents per visitar sense multituds amb “el desig de donar a conèixer alternatives a les destinacions turístiques més freqüentades”. Posa com a exemple les llargues cues que cal fer per agafar un Vaporetto a Venècia o fer-se un lloc per fotografiar la sortida del sol a Angkor Wat. La introducció del llibre també dona dades impactants: “Abans de la pandèmia, l’Organització Mundial del Turisme registrava 1.500 milions d’arribades anuals de turistes internacionals a tot el món”, amb l’agreujant que “en els últims anys el desig dels viatges s’ha homogeneïtzat i, sovint, tots els turistes intenten viure les mateixes experiències. Col·lectivament, se somia a veure la Torre Eiffel a París, el Grand Canyon als Estats Units o l’skyline de Hong Kong des del pic Victoria”. Segons el llibre, “la clau està a dispersar els viatgers de forma més equitativa pel món” i per això dona “alternatives directes a destinacions que s’han popularitzat tant, que ja no s’hi pot ni estar, però també destinacions úniques en les quals mai s’ha pensat”.

“Llegint això, ens pot fer la sensació que el llibre ens convida a anar a llocs on no va ningú”, considera Jordi Tresserras, professor de turisme de la Universitat de Barcelona i consultor de la UNESCO en turisme sostenible. “Però el cert és que no hi ha cap de les destinacions que proposa el llibre que no estigui preparada per rebre turistes. El què passa és que potser no són tan conegudes –afegeix–. Em sembla una bona opció, ja que proposa llocs que tenen turistes, però no tot l’any”, exposa. A més, considera que la tria s’ha fet tenint en compte llocs interessants, ja que, per exemple, n’hi ha uns quants que estan dins de la llista indicativa de la UNESCO o que són Reserva de la Bisofera. “Alguns són països o regions que no estan en l’imaginari dels turistes i d’altres són llocs espectaculars, però molt menys visitats. No hi estaràs sol, però tampoc els trobaràs massificats”. I segueix analitzant la tria: “Si tu proposes anar a un lloc que no està preparat, generes un impacte fort”.

La sostenibilitat ets tu

Tot i això, és molt crític amb la manera de fer turisme responsable i sostenible. “En podem fer a destinacions massificades, només cal que triem llocs menys visitats i que tinguin un impacte a la cultura local. La connexió amb els locals és clau per fer un turisme sostenible –considera el professor–. Si vas a un lloc o un resort on ho tens tot inclòs, segurament no et serà possible fer una immersió cultural”, exemplifica. En aquest sentit, Fora de ruta també exposa que "si es va a llocs més llunyans, amb escassos turistes, la visita té el potencial real de canviar les vides de la gent, ja que es creen ingressos i oportunitats que poden empoderar a comunitats senceres. En aquest sentit, Tresserras apunta que també “és molt important saber si la comunitat vol o no vol contacte amb el turisme”.

De les 100 destinacions que surten al llibre Fora de ruta hem fet una selecció de deu llocs que tenen atractius rellevants, ja sigui perquè són dins la llista indicativa de la UNESCO o perquè són reserva de la biosfera, i també d’indrets amb poc turisme, però preparats per rebre’n.

Algèria

Si ets un amant del patrimoni ben conservat, dels paisatges desèrtics èpics i de la gent hospitalària, aquest país africà pot ser la teva pròxima destinació. Hi trobaràs des de muntanyes nevades al nord fins a una regió sahariana de llegenda amb dunes espectaculars. A més, podràs visitar-hi els jaciments romans de Djemila i Timgad, tots dos inscrits a la llista indicativa de la UNESCO.

Un jaciment romà a Algèria

Noboisho Conservancy, Kènia

Fer un safari per recordar tota la vida. Això és el que ofereix aquest parc de Kènia, limítrof al famós Massai Mara. Quina és la diferència? Pel que fa a l’observació d’animals, cap. Hi ha grans poblacions de lleons, guepards, elefants, búfals o girafes. La diferència és que aquesta zona privada de conservació creada el 2010 limita el nombre de vehicles diaris i els visitants tenen un impacte directe en la preservació d’aquest espai i en la comunitat local, ja que les companyies de viatges lloguen les terres als massai i aquests reben una part dels ingressos.

Tetuan, el Marroc

Les xarxes socials van plenes de fotos als carrers de Xauen, la famosa ciutat blava del nord del Marroc, però no gaire lluny, hi ha la fantàstica Tetuan. Petita, plena de casetes blanques aferrades al Rif i amb una medina que és Patrimoni Mundial de la UNESCO, és una visita que no decep. És membre de la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO, gràcies a les cases d’art noveau que hi ha a la part espanyola de la ciutat, a una important escola de Belles Arts i també al museu Arqueològic, que guarda ceràmica preislàmica i fabulosos terres de mosaics romans. El 2019 va rebre 40.000 turistes, la meitat dels que van visitar Xauen.

Els carrerons de la ciutat de Tetuan, al Marroc

Els temples de Yogyakarta, Indonèsia

Borobudur i Prambanan són dos complexos de temples budistes i hinduistes que es troben al centre de l’illa de Java, a Indonèsia. Patrimoni Mundial de la Humanitat, estan a l'altura dels famosos temples d’Angkor Wat a Cambodja, però no han suscitat mai la mateixa passió entre els turistes. I motius no els en falten: Borobudur és el temple budista més gran del món i és 400 anys més antic que Angkor Watt; i Prambanan està compost per 240 temples i és un dels complexos hinduistes més grans del món.

Prambanan, a Indònesia, està compost per 240 temples i és un dels complexos hinduistes més grans del món

Regió de Kanchenjunga, Nepal

Mentre més de 57.000 alpinistes i senderistes arriben al camp base de l’Everest cada any, la zona de conservació de Kanchenjunga (el tercer cim més alt del món amb 8.586 m) només en rep 900. És una alternativa fantàstica per a qui vulgui gaudir de paisatges d’alta muntanya espectaculars i caminar durant dies sense veure ningú.

El Kanchenjunga, un dels cims de l'Himalaya

Waterton Lakes National Park

Un altre lloc on gaudir de paisatges muntanyencs increïbles és aquest parc natural de les famoses muntanyes rocalloses del Canadà. Reserva de la biosfera i Patrimoni Mundial de la UNESCO, va ser un dels primers parcs naturals del món (1895). Hi trobaràs llacs glacials espectaculars, diferents senders d’alta muntanya i facilitat per veure fauna salvatge.

Choquequirao, Perú

Coneguda com la germana sagrada de Machu Picchu, és una remota ciutadella inca impressionant que només rep 20 turistes al dia, davant dels més de 2.000 de Machu Picchu. El motiu: només s’hi pot arribar a peu, després d’una travessa d’entre 2 i 3 dies per un camí exigent.

Les runes de la ciutadella inca de Choquequirao, al Perú

El nord d’Islàndia

Sí que és veritat que Islàndia és un país molt visitat, però també és cert que la majoria dels turistes no surten de la principal ruta turística: la cascada Gullfoss, el famós Geysir, la llacuna Blava, la glacera Skaftafell o els icebergs de Jökulsárlón. Al nord hi ha una altra Islàndia: carreteres que passen per caps desèrtics, platges que semblen la fi del món, coves de lava o els espectaculars cràters volcànics de Myvatn. En definitiva, una Islàndia remota que sorprèn.

Les Marques, Itàlia

Veïna de la Toscana, aquesta regió italiana és un diamant en brut. Turonets coronats per poblets plens d’art renaixentista i algunes de les piazze més boniques d’Itàlia són atractius suficients per visitar-la. Però també hi trobaràs trattorie familiars que aposten pels productes de proximitat, platges adriàtiques amb penya-segats impossibles i agroturismi enmig de paisatges que deixen sense alè.

Un paisatge de vinyes a la regió de Les Marques, a Itàlia

Romania

Si busques un país ancorat en el temps, Romania és la teva destinació. Amb un paisatge sembrat de monestirs i castells, hi trobaràs una vida rural com la d’abans. Tria els Càrpats de Transilvània si vols descobrir la Romania rural més autèntica i veure ossos, llops, linxs i porcs senglars; o endinsa’t en els aiguamolls del delta del Danubi per un espectacle ornitològic únic.

Un paisatge muntanyós de Rumania
stats