Viatges

Per què viatjar a Sibèria, el Kirguizstan o Papua Nova Guinea?

Agències de viatges especialitzades en llocs insòlits ofereixen rutes pels països menys turístics

Cristina Torra
6 min
Una cursa de cavalls al Kirguizstan

Barcelona“Kirguizstan té tot allò que més m’agrada de viatjar: no rep gaires visitants, és desconegut –tant, que molta gent, inclòs jo, no sabria situar-lo en el mapa–, té una natura espectacular i fins i tot un punt verge –d’aquests indrets que et permeten estar en un lloc paisatgísticament increïble i estar-hi pràcticament sol–, té una cultura molt diferent de la nostra –i permet el xoc cultural– i té una història recent i mil·lenària molt interessant”. Aquests són els motius pels quals Sergi Unanue, viatger i creador de contingut conegut pels seus viatges inhòspits a Youtube, ha decidit convertir Kirguizstan en el primer viatge d'autor de la seva nova agència de viatges Mundo Recóndito. “Després de cinc anys viatjant per països molt diferents i vivint experiències insòlites, m’he adonat que molta gent em contacta dient que els agrada el que faig, però no s’atreveixen a fer-ho sols”, explica Unanue. “I per això vull provar com funciona crear aquests viatges d’autor a partir d’experiències autèntiques allunyades del circuit turístic”, segueix.

De la seva manera, també és el que fa l’empresa catalana Against the Compass des de fa gairebé tres anys. Va començar el maig de 2021 amb quatre o cinc propostes i aquest any ja n’ofereix una trentena. Entre la seva oferta hi trobareu una aventura que us portarà a viatjar durant 29 hores a sobre d’un vagó d’un tren miner que transporta mineral de ferro i travessa el desert a Mauritània, que forma part del viatge de vuit dies per aquest país poc visitat de l’Àfrica. És una de les poques agències que ofereix viatges a llocs insòlits com el Pakistan.

Una carretera de l'Afganistan.

Amb la idea d’apropar i donar a conèixer les cultures més remotes del món, Last Places és una altra agència que proposa viatges a països poc turístics com Sibèria, Nigèria, o Papua Nova Guinea. “Viatgem a indrets que considerem que són els últims llocs del planeta que mantenen una essència de cultura tradicional o d’estils de vida allunyats de la globalització occidental. Busquem oferir un viatge des d’un enfocament antropològic del que queda de les cultures indígenes i tradicionals del món”, explica Aníbal Bueno, soci fundador de Last Places.

L’efecte “wow”

Tots tres consideren que són llocs on es poden viure experiències úniques. “Al final tothom visita els mateixos llocs i anar a aquests països et permet viure experiències singulars que no tothom ha fet”, considera Torres. A més, afegeix: “Tenen una història fascinant. L'Iraq, per exemple, és el bressol de la civilització moderna”. Per a Bueno, viatjar a aquests llocs és una manera de fer canviar als viatgers la percepció del món: “Vivim en una bombolla cultural en què el pensament únic s’acaba imponent. Creiem que la realitat és com ens han ensenyat, però hi ha tantes realitats per conèixer! I això t’obre la ment. Considero que aquesta diversitat és patrimoni de la humanitat i s’hauria de preservar perquè, si no, acabarem amb una cosmovisió única que ens empobrirà”. Unanue, per la seva banda, creu que “el més interessant és el contacte amb les persones i quan hi ha molta infraestructura turística, no s’experimenta un intercanvi genuí, perquè no hi ha curiositat per les dues bandes”.

Dos membres de l'ètnia Himba a Angola.

I Bueno afegeix: “Tothom hauria de tenir aquest xoc cultural. Veure com hi ha persones que viuen als arbres a trenta metres del terra, rituals de vudú, rituals de xamans o danses de la pluja et fa repensar la teva realitat”. “No és el mateix anar a un lloc turístic del qual n’has sentit a parlar i n’has vist cinc-centes fotografies, que visitar un lloc del qual en saps poca cosa o res. L’efecte “wow” es multiplica”, afegeix Torres.

Viatgers no turistes

I qui s’apunta a aquests viatges? El promotor de Mundo Recóndito creu que el que mou la gent a voler conèixer aquests llocs és “no sentir-se turista, sinó viatger i enriquir-se a nivell personal”. També explica que “de moment, per venir al Kirguizstan, només s’han apuntat viatgers en solitari i que tenen en comú que els costa trobar amb qui anar en aquest tipus de destins”. “La majoria de la gent que ve és gent amb experiència viatgera. Persones que només han estat a Europa o a Tailàndia no acostumen a venir”, explica el director d’Against the Compass. “És un viatger madur que busca un plus i arribar a destins que altres agències no ofereixen. Vol un guia expert que sigui capaç d’interpretar el viatge i tornar a casa no només amb l’experiència del viatge, sinó també amb un coneixement profund dels llocs que ha visitat”, afegeix el director de Last Places. Tots coincideixen que són viatgers amb ganes d’aventura i en general són persones flexibles.

A l’alça

En Sergi s’ha llançat a muntar aquest negoci perquè té la percepció que, tot i que encara són molt poques les agències que treballen aquest tipus de destins, “és un tipus de viatge que està generant un interès a l’alça”. “La meva sensació com a creador de contingut i el feedback que tinc [en Sergi té un canal de Youtube amb més de 150.000 seguidors] és que cada cop hi ha més gent que està descobrint altres maneres de viatjar gràcies a les xarxes socials i s’engresca a fer-ho”, considera. Torres també hi està d’acord: “El turisme incrementa a tot arreu i les xarxes socials ajuden a fer-ho. I això és igual per a tots els països i també per als llocs una mica més alternatius. Hi ha creadors de contingut que publiquen aquest tipus de viatge i que desperta interès entre els seus seguidors”, detalla.

Per la seva banda, Bueno considera que “el sector està creixent constantment i, per tant, hi ha més empreses en el seu nínxol, tot i que és un públic tan específic que són poques les que competeixen amb aquest tipus de viatgers”. Prova d’això és que Against de Compass va triplicar els seus ingressos en només dos anys i va passar de tenir un únic guia, a contractar-ne dos més i a tenir dues persones gestionant temes d’administració. Last Places també ha incrementat el seu negoci. El 2023 va fer 61 viatges diferents, 7 més que els que van organitzar el 2022.

Viatges responsables

Last Places és conscient que arribar a aquests llocs és una activitat invasiva i que, per tant, “és fonamental fer-hi turisme responsable i analitzar quins són els efectes que tenen les nostres visites i que aquest efecte sempre sigui positiu”. És el mateix que intenta fer Against the Compass: “Els nostres viatges són molt de turisme responsable. Anem a hotels familiars, mai ens quedem en cadenes, tenim guies locals independents i visitem famílies locals, que van canviant per diversificar la riquesa que deixem”. Per Bueno és important que les visites serveixin “per empoderar la comunitat i fer-los veure el nostre interès per la seva cultura. Que s’adonin que el que tenen és molt valuós, que se’n sentin orgullosos i que, a través del turisme, puguin tenir un mitjà de vida i de defensa sobre les cultures majoritàries”. I afegeix: “Crec que visitar aquestes comunitats, si es fa bé, pot ser una forma d’activisme en pro de la diversitat cultural”.

4 destins singulars per descobrir

Kirguizstan

És un país de nòmades amb un passat soviètic i una natura espatarrant, ja que és el tercer estat més muntanyós del món i el més allunyat del mar.

Papua Occidental

Aquí es poden descobrir les comunitats ancestrals dani i korowai que habiten una de les zones més verges del planeta entre una selva més que frondosa.

Diversos membres d'un tribu a Papua Nova Guinea.

Azerbaidjan

És un país musulmà de l’òrbita exsoviètica que atrau els viatgers pels seus paisatges muntanyosos, la seva hospitalitat i la fascinació de la seva capital, Bakú.

Angola

És un dels destins estrella gràcies a la seva varietat cultural, els seus baobabs gegants i els paisatges desèrtics. Un dels països més complets de l’Àfrica.

Una vista panoràmica de Luanda, la capital d'Angola.
stats