Alcohol i calor: un còctel perillós
L'abús d'aquesta substància sota temperatures elevades augmenta el risc de patir un cop de calor
Tot i que asseure’s en una terrassa i beure’s una cervesa ben freda sembla una manera ideal de fer front a la calor sufocant de l’estiu, en realitat pot ser “contraproduent” si no es fa amb moderació. Així ho afirma Emilio Salgado, metge responsable de la Unitat de Toxicologia Clínica de l’Hospital Clínic de Barcelona. De fet, recomana evitar el consum d’alcohol quan estem sotmesos a temperatures elevades.
Segons explica, el risc més gran de beure alcohol quan fa molta calor és patir una hipertèrmia (o cop de calor), ja que el consum d’aquesta substància pot produir una "vasodilatació que afecta i modifica els mecanismes de pèrdua de calor del cos humà". A més, també pot inhibir l’hormona antidiurètica (ADH) —la que s’encarrega de regular la quantitat d’aigua al cos—, i així provocar que la persona que consumeix alcohol hagi d’orinar amb una major freqüència i es deshidrati més de pressa.
Més enllà de problemes fisiològics també poden haver-hi afectacions conductuals provocades pel consum d’alcohol i empitjorades a causa de la calor, com per exemple una disminució de la consciència, alteracions en el comportament que desemboquen en una major agressivitat, o la dificultat per percebre situacions de risc. “Són efectes col·laterals derivats de barrejar alcohol i calor”, afegeix.
“Al final es tracta de fer servir el sentit comú, no passa res per prendre una cervesa amb moderació, el problema és quan hi ha un abús. Després de tot, la millor opció davant la calor és beure aigua”, conclou.