L'estiu al plat
Ara Estiu14/08/2022

Calamar farcit d'estiu

El cuiner Jordi Vilà, del restaurant Alkimia de Barcelona, explica com preparar a casa un plat de temporada

Ingredients per a 4 persones

  • 4 calamars (de 200 g cada un)
  • 80 g d’arròs de l'Estany de Pals (de la varietat Nembo)
  • 8 fulles d’alfàbrega
  • 1 pebrot escalivat
  • 4 cebes de Figueres (d’uns 100 g cada una)
  • 1 fulla de llorer
  • Oli d’oliva verge
  • 50 ml de brandi
  • 1 llima
  • Sal i pebre
Cargando
No hay anuncios

Elaboració

  1. Talleu la ceba a la juliana i sofregiu-la amb un raig d’oliva fins que quedi ben cuita, però sense que agafi color. Feu-ho a foc baix.
  2. Mentrestant, netegeu el calamar. Traieu-ne la ploma, la melsa, però no la pell exterior. Talleu les potes i el cap. I deixeu-hi les aletes amb la pell del tub del calamar.
  3. Coeu l’arròs amb aigua bullent i sal durant quinze minuts. Un cop cuit, refredeu-lo.
  4. Escaliveu el pebrot al forn. Un cop cuit i fred, peleu-lo i coeu-lo lentament en una paella amb un raig d’oli d’oliva perquè en concentri el gust.
  5. Un cop fet, barregeu l’arròs amb el pebrot i una mica d’alfàbrega i piqueu-ho petit, i feu-ho servir de farcit del calamar.
  6. El tub del calamar ha de quedar amb el farcit, però sense excedir-se perquè, si és massa compacte, podria rebentar-se.
  7. Un cop farcit, tanqueu-lo amb un escuradents.
  8. En una paella amb un raig d’oliva, marqueu el calamar per tots els costats de forma ràpida. Saleu-lo mínimament. Tireu-hi la ceba per sobre, de forma abundant. Tireu-hi un raig de brandi, que flamegi, i tapeu-ho perquè cogui durant vint minuts a foc mitjà. El calamar ha de quedar molt impregnat de la ceba. I ja estarà.
Cargando
No hay anuncios

Consell

Es pot preparar d’un dia per a l’altre, desar-lo a la nevera i l’endemà escalfar-lo (a foc mitjà) o menjar-se'l a temperatura ambient. La recepta és senzilla, però té passos essencials, com ara netejar en profunditat el tub del calamar perquè no quedi sorra a l'interior.